Дизайнерката Нури Димитрова занесе 2000 живи пчели за ревюто си във Виена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/3960283 www.24chasa.bg
Към всяка една от роклите има нейна огромна фотография сред природата. СНИМКИ: ДИЛЯНА ФЛОРЕНТИН

Дизайнерката Нури Димитрова показа във Виена новата си модна инсталация “Куин Би” (от англ. кралицата пчела), година след представянето на артинсталацията “Нурология”.

Този път моделите в двореца “Палфи” бяха облечени върху статични манекени и стояха върху истински кошери, с което Нури Димитрова за пореден път избяга от традиционното ревю. Колекцията включва
11 рокли, изцяло
 подчинени на
 природата и
 вдъхновени от пчелата
 “След “Нурология” знаех, че следващото ми ревю ще е във Виена и ще бъде много нетрадиционно. А градът като културна столица е много подходящ за такъв вид инсталация”, разказва дизайнерката и признава, че не се вдъхновява от нищо друго така, както от силата на природата. “Отначало мислих да е по-анималистично, с повече животни, но изведнъж всичко се сведе само до пчелата като творец, който създава всичко с много труд”, допълва тя.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Всяка рокля изобразява различни състояния на пчелите. Затова имена на тоалетите са “пчела в горещ юлски следобед” или “в устремен полет”. 

Материите са естествени - предимно копринен шантунг и черна френска дантела.
 Роклите са в
 златисто-медната
 гама,
 за да се доближават максимално до цвета на пчелния мед. До всяка от тях стои и нейна огромна снимка, направен сред кошери, но в естествената им среда - в природата. Нури Димитрова сама е направила проекта на статичните манекени, а след това скулптор ги е изработил. По същия начин са създадени и восъчните корони, които красят всеки един от тях. 

И за да е съвсем автентично, в средата на една от залите на изложбата имаше терариум с живи пчели, пред който се натрупа опашка от хора. “Още когато ми се роди идеята, бях категорична, че на артинсталацията ще има живи пчели, защото иначе всичко би изгубило смисъла си”, казва Нури Димитрова. Неин
познат пчелар
 помага за
щурата идея
 да пренесе около 2000 пчели чак до
Виена, а после и обратно. Той приготвя за път терариума, като го зарежда с храна и вода за една седмица. “Не се притеснявах толкова как ще мине ревюто, а по-скоро от това някой да не бутне кошера и да не го счупи. Тогава всичко щеше да приключи на мига”, обяснява шеговито Димитрова. 

Сред гостите в двореца “Палфи” имаше и известни австрийски галеристи и журналисти. “За мен Димитрова е изключителен артист и
творец, който по
 особен начин връща
 хората към земята
 и природата”,
 каза проф. д-р Райнер Бишоф, който, който също дойде да разгледа моделите. На него трябва да му се вярва, тъй като е носител на десетки награди в областта на музиката и философията. Той преподава философия в Университета по музика и изпълнителски изкуства във Виена. Често посещава и България, за да чете лекции на студенти в “Нов български университет”, който го удостои с почетното звание доктор хонорис кауза.
Специално за артревюто на българката дойдоха и виртуозът цигулар Марио Хосен. Негови студенти от България се погрижиха за музикалното озвучаване на вечерта. Хосен призна, че за него е изключително удоволствие да присъства на откриването на изложбата. “Философията, която е преплетена в нейните творби, говори на един език, който свързва човечеството”, каза той.

Смелите идеи на Нури Димитрова не приключват дотук. През есента тя подготвя нов голям проект, който ще бъде показан в Москва. (24 часа) 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са