Роми горят гуми и кабели в тракийска гробница, порно списания и останки от умрели животни още в нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/3970492 www.24chasa.bg
Снимки: bTV

В покрайнините на Пловдив се руши уникална тракийска гробница, за която държавата и общината нехаят.

Тя е недалеч от квартал "Филипово" и е превърната от местните роми в крематориум за автомобилни гуми, съобщи bTV.

Филиповската тракийска гробница е единствената добре запазена гробница в района, но малцина пловдивчани знаят за нея. Теренът наоколо е превърнат в незаконно сметище. В погребалните камери се горят гуми и кабели. От високата температура уникалните каменни блокове вече са напукани.

Роми горят гуми и кабели в тракийска гробница, порно списания и останки от умрели животни още в нея

„Вътре са се горили кабели, гуми... за което намираме следи....Има един камък, който е изхвърлен отвънка... тъй като се е напичало, и вече самият камък с ръка може да се види как се разпада...", казва Светозар Стоянов.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

В древната погребална камера са разхвърляни порно списания, останки от умрели животни и изгорени гуми.

Ромите от близката Шекер махала не крият, че използват гробницата, както намерят за добре. „Да, да, влизал съм вътре. Нищо няма. Tо преди са вадили от там злато от гробницата. Те горят там кучета, влизат вътре.", разказва Христо.

„Две стаи има там. Всичко е празно. Огън гори там. Децата някой път си играят там. Това е. Хора гледат, като завали дъжд там, бягат вътре да не се мокрят. Това е, като скривалище е, да не се мокрят...", допълва Димитър.

„От научна гледна точка тя е много интересна, тъй като тя е единствената в рамките на древния Филипопол, която е от предримския период, от IV – III век преди Христа...", посочва ст.н.с. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив.

Гробницата е разграбвана няколко пъти от иманяри. Но дори и след тези набези археолозите са открили ценни находки, които доказват, че там е погребан високопоставен тракийски аристократ.

Кисьор разказва, че са открити части от златен венец, една сребърна монета на Филип Трети Редей, части от метални и глинени съдове, внос от Гърция.

През 70-те години е имало проект за превръщането на гробницата в туристически обект. Днес наоколо властва мизерията.

„Има проект, по проект има път, който е с дължина един километър... който трябва да се изгради, ако евентуално това стане туристическа атракция...", посочва кметът на пловдивския район „Северен” инж. Ральо Ралев.

„Към настоящия момент това представлява частен имот. Той е реституиран през 1995 г. по тогава действащия закон, без абсолютно никакви ограничения от страна на държава и община върху този имот.", допълва той.

Безхаберието продължава вече десетилетия, а държава и община си прехвърлят топката. Ралев посоча, че щом паметникът на културата е изключителна държавна собственост, тя трябва да се намеси.

Кисьов на свой ред цитира Европейската конвенция за опазване на културното наследство, която предвижда да се засипват от общините тези паметници, за които няма средства за експониране.

Ако филиповската гробница не бъде засипана или охранявана, тя ще бъде унищожена безвъзвратно за поколенията, след като е просъществувала над 2300 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени