“Блазер Р-8” - най-безопасната пушка

https://www.24chasa.bg/Article/397367 www.24chasa.bg
На тази сниимка ясно се вижда модулът "пълнител - спусков механизъм" в свалено положение.

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ 

Моделът R-8 на "Blaser"" е най-безопасната ловна пушка в света.

Тя изключва неволен изстрел в случаите, когато авджията не дебне глиган или пъдпъдък, да речем. Практиката е пълна с куриозни случаи, някои от които за жалост завършват фатално за ловеца или за негов колега.

Те започват с честото изпускане на пушката на земята, минават през неволното закачане на храст или клон и май никога няма да свършат със стотиците варианти на случайно самонараняване.

Новият “Блазер Р-8" е не само безопасен, но и изключително точен. СНИМКИ: АВТОРЪТ

С "Блазер Р-8" може и да свършат. Нейните конструктори са събрали в подвижен модул пълнителя и спусковия механизъм. Когато карабината не е в бойна готовност, модулът съвсем лесно се сваля и прибира в джоба. Такова обезопасено оръжие дори случайно да попадне в детски ръце, се превръща в безобидна играчка.

Така изглежда луксозна модификация на карабината "Блазер Р-8" с гравюри на ловни сцени.

Даже и да остане патрон в цевта, изстрел не може да бъде произведен, тъй като липсва спусъкът. Когато пълнителят и спусковият механизъм се поставят отново, трябва само да се задейства затворът, за да се приведе оръжието в готовност за стрелба.

Важно уточнение. Модулът не е направен само за варианта Р-8. Той може да се използва във всяка карабина от същия калибър.

Свалянето на модула става изключително бързо чрез едновременно стискане на два странични издатъка. Ако неволно се натисне само единият издатък, модулът не може да се снеме. Това е гаранция против случайно изпускане на пълнителя по време на лов.

Освен това е създадена възможност за блокиране на модула към карабината. Това става чрез задействане на плъзгач, разположен от вътрешната страна на магазина.

Блокажът изключва случайното натискане на двата издатъка и изпадането на пълнителя при движение.

Спусъкът няма предварителен ход, а усилието за задействането му е 0,75 кг.

Резонен е въпросът дали при носене на карабината с изваден модул в механизмите на пушката няма да попаднат прах или сняг. Спокойно, конструкторите са помислили и за това. В комплекта е предвидена специална пластмасова капачка, която затваря плътно отвора, оставен от модула. Специална полимерна капачка пък служи за запушване на патронника.

Новият "Блазер" е не само безопасен, но и изключително точен. Това е постигнато чрез праволинейното вкарване на патрона в патронника, което предотвратява дори и най-малките деформации на куршума. Обикновено те се получават при вкарването на патрона под наклон.

Точността на карабината се осигурява и от сведеното до нула разстояние от точката на опората на приклада в рамото до ос-каналната линия. Така възникващият откатен импулс се предава праволинейно към рамото на ловеца, без да възниква ъглово отклонение. По този начин се предотвратява традиционното отскачане на оръжието. А откатът върху рамото се усеща значително по-слабо, което е особено важно при стрелба с магнумпатрони.

Необучени стрелци споделят, че при изстрелване на 5 патрона на разстояние 100 мм попаденията с лекота може да се съберат в кръг с диаметър 23 мм.

В зависимост от калибъра на карабината (мини, стандарт или магнум) пълнителят събира 5+1, 4+1 или 3+1 патрона.

Дължината на цевта зависи от модела на карабината. Стандартната и полутежката цев са дълги 58 см, а цевта тип "сафари" е с дължина 60 см.

Всички цеви са изработени чрез студено коване и имат изключителна износоустойчивост и дълготрайност. Общата дължина на карабината е 102 см, когато е с цев 58 см, а със "сафари"-цев дължината е 104 см. Диаметърът на стандартната цев при дулото е 17 мм, на полутежката цев е 19 мм, а на "сафари"-цевта - 22 мм. Карабината тежи 2,9 кг със стандартна цев, 3,2 кг с полутежка и 4,4 кг с тежката цев тип Дсафари".

Карабината "Блазер Р-8" е снабдена с нов монтаж за оптика с обозначение Blaser Saddle Mont. Той позволява използване на широк спектър оптични мерници, подходящи за лов на различен дивеч и на различни разстояния.

Другата сериозна новина в новата немска карабина е системата Illumination Control (IC), съвместна разработка с фирма "Цайс".

Системата включва електромагнитен сензор, който е монтиран в плъзгащия се бутон на предпазителя. Когато палецът на ръката избута предпазителя в позиция "огън", той не само поставя ударника в бойно положение, но и включва подсветката на оптиката. Така ловецът не само спестява едно движение за установяване на оръжието в положение "готовност", но и никога не може да забрави да включи оптическия прибор.

Карабината "Блазер Р-8" се произвежда в калибри от .222 до 500 Jeffery, включвайки и новия магнум-калибър "Blaser". Така на практика се обхващат всички произвеждани ловни патрони за нарезно оръжие.

Нивата на изпълнение на оръжието зависят от вкусовете и възможностите на авджиите. Производителите предлагат 6 класа - от стандартния до суперлуксозния Baronesse, който включва висококачествена гравировка с ловни мотиви. Предлага се богат избор на ловни сцени със сърни или с глигани.

Прикладът на карабината е изработен от висококачествен орех 8-и клас и е снабден с т.нар. баварска буза.

В каталога на фирмата има и модификации с позлатен спусък. Поръчват гирядко, позлатеният спусък се брои за прекалено голяма екстра.

Производителите са разработили и версия за ловци левичари.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.