“Блазер Р-8” - най-безопасната пушка

https://www.24chasa.bg/Article/397367 www.24chasa.bg
На тази сниимка ясно се вижда модулът "пълнител - спусков механизъм" в свалено положение.

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ 

Моделът R-8 на "Blaser"" е най-безопасната ловна пушка в света.

Тя изключва неволен изстрел в случаите, когато авджията не дебне глиган или пъдпъдък, да речем. Практиката е пълна с куриозни случаи, някои от които за жалост завършват фатално за ловеца или за негов колега.

Новият “Блазер Р-8" е не само безопасен, но и изключително точен. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Те започват с честото изпускане на пушката на земята, минават през неволното закачане на храст или клон и май никога няма да свършат със стотиците варианти на случайно самонараняване.

Така изглежда луксозна модификация на карабината "Блазер Р-8" с гравюри на ловни сцени.

С "Блазер Р-8" може и да свършат. Нейните конструктори са събрали в подвижен модул пълнителя и спусковия механизъм. Когато карабината не е в бойна готовност, модулът съвсем лесно се сваля и прибира в джоба. Такова обезопасено оръжие дори случайно да попадне в детски ръце, се превръща в безобидна играчка.

Даже и да остане патрон в цевта, изстрел не може да бъде произведен, тъй като липсва спусъкът. Когато пълнителят и спусковият механизъм се поставят отново, трябва само да се задейства затворът, за да се приведе оръжието в готовност за стрелба.

Важно уточнение. Модулът не е направен само за варианта Р-8. Той може да се използва във всяка карабина от същия калибър.

Свалянето на модула става изключително бързо чрез едновременно стискане на два странични издатъка. Ако неволно се натисне само единият издатък, модулът не може да се снеме. Това е гаранция против случайно изпускане на пълнителя по време на лов.

Освен това е създадена възможност за блокиране на модула към карабината. Това става чрез задействане на плъзгач, разположен от вътрешната страна на магазина.

Блокажът изключва случайното натискане на двата издатъка и изпадането на пълнителя при движение.

Спусъкът няма предварителен ход, а усилието за задействането му е 0,75 кг.

Резонен е въпросът дали при носене на карабината с изваден модул в механизмите на пушката няма да попаднат прах или сняг. Спокойно, конструкторите са помислили и за това. В комплекта е предвидена специална пластмасова капачка, която затваря плътно отвора, оставен от модула. Специална полимерна капачка пък служи за запушване на патронника.

Новият "Блазер" е не само безопасен, но и изключително точен. Това е постигнато чрез праволинейното вкарване на патрона в патронника, което предотвратява дори и най-малките деформации на куршума. Обикновено те се получават при вкарването на патрона под наклон.

Точността на карабината се осигурява и от сведеното до нула разстояние от точката на опората на приклада в рамото до ос-каналната линия. Така възникващият откатен импулс се предава праволинейно към рамото на ловеца, без да възниква ъглово отклонение. По този начин се предотвратява традиционното отскачане на оръжието. А откатът върху рамото се усеща значително по-слабо, което е особено важно при стрелба с магнумпатрони.

Необучени стрелци споделят, че при изстрелване на 5 патрона на разстояние 100 мм попаденията с лекота може да се съберат в кръг с диаметър 23 мм.

В зависимост от калибъра на карабината (мини, стандарт или магнум) пълнителят събира 5+1, 4+1 или 3+1 патрона.

Дължината на цевта зависи от модела на карабината. Стандартната и полутежката цев са дълги 58 см, а цевта тип "сафари" е с дължина 60 см.

Всички цеви са изработени чрез студено коване и имат изключителна износоустойчивост и дълготрайност. Общата дължина на карабината е 102 см, когато е с цев 58 см, а със "сафари"-цев дължината е 104 см. Диаметърът на стандартната цев при дулото е 17 мм, на полутежката цев е 19 мм, а на "сафари"-цевта - 22 мм. Карабината тежи 2,9 кг със стандартна цев, 3,2 кг с полутежка и 4,4 кг с тежката цев тип Дсафари".

Карабината "Блазер Р-8" е снабдена с нов монтаж за оптика с обозначение Blaser Saddle Mont. Той позволява използване на широк спектър оптични мерници, подходящи за лов на различен дивеч и на различни разстояния.

Другата сериозна новина в новата немска карабина е системата Illumination Control (IC), съвместна разработка с фирма "Цайс".

Системата включва електромагнитен сензор, който е монтиран в плъзгащия се бутон на предпазителя. Когато палецът на ръката избута предпазителя в позиция "огън", той не само поставя ударника в бойно положение, но и включва подсветката на оптиката. Така ловецът не само спестява едно движение за установяване на оръжието в положение "готовност", но и никога не може да забрави да включи оптическия прибор.

Карабината "Блазер Р-8" се произвежда в калибри от .222 до 500 Jeffery, включвайки и новия магнум-калибър "Blaser". Така на практика се обхващат всички произвеждани ловни патрони за нарезно оръжие.

Нивата на изпълнение на оръжието зависят от вкусовете и възможностите на авджиите. Производителите предлагат 6 класа - от стандартния до суперлуксозния Baronesse, който включва висококачествена гравировка с ловни мотиви. Предлага се богат избор на ловни сцени със сърни или с глигани.

Прикладът на карабината е изработен от висококачествен орех 8-и клас и е снабден с т.нар. баварска буза.

В каталога на фирмата има и модификации с позлатен спусък. Поръчват гирядко, позлатеният спусък се брои за прекалено голяма екстра.

Производителите са разработили и версия за ловци левичари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,