Българи спасяват света от източване на карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/3975006 www.24chasa.bg
Георги Кънев държи банкова карта със залепен на нея стикер SkimProt СНИМКА: 24 часа

В света всяка година се крадат милиарди долари от източване на банкови карти чрез скиминг. Автори на повечето измами са българи. Този път обаче четирима млади сънародници създадоха специалния стикер SkimProt, който спира подобен тип “удари”, които ни прочуха по света.

Скимингът е метод за събиране на данни от кредитна, дебитна или друга банкова карта чрез банкомат или ПОС терминал. Измамник предварително е монтирал на машината записващо устройство тип скенер - скимер, което разчита и копира данните от магнитната лента на банковата карта. Човек не може да ги забележи и когато сложи картата си в “заразеното” устройство, скимерът моментално записва данните от банковата карта. След това получената информация се нанася на нова пластика и се използва за източване на средствата на нищо неподозиращата жертва.

Има различни видове скимиране, но всички разчитат на магнитната лента на банковата карта, за да свалят информацията, която им трябва. Повечето карти разполагат с такава и с чип. Чипът е много по-модерна и защитена технология, докато магнитната лента се използва от 50-те години.

SkimProt залепва плътно за магнитната лента на банковата карта, без да влияе на състоянието .
SkimProt залепва плътно за магнитната лента на банковата карта, без да влияе на състоянието . СНИМКА: 24 часа

Съвременните банкомати имат четци и за двете, за да могат да се ползват и от по-старите банкови карти. За извършването на транзакция обикновено се използва много по-незащитената магнитна лента.

SkimProt се предлага с удобен макет, който помага за правилното поставяне на стикера.
SkimProt се предлага с удобен макет, който помага за правилното поставяне на стикера. СНИМКА: 24 часа

Слабостта била забелязана от българина Димитър Чобанов през 2012 г. и му дошла идеята за създаването на SkimProt. Димитър е компютърен специалист и в началото просто искал да създаде рекламен стикер с цел ребрандиране на картата. Впоследствие му хрумнало, че може да се направи стикер за защита на магнитната лента срещу скимиране, защото проблемът е сериозен, а защита почти няма. Така в проекта се включили Камен Несторов - IT специалист и инженер, Николай Цапрев - специалист по банкова сигурност, и Георги Кънев, който се занимава с човешки ресурси, продажби и търсене на пазари. Те са четиримата души, създали SkimProt. Основното препитание на момчетата е друго.

Започват работа по проекта. Младежите се сблъскват с доста трудности, тъй като това е напълно нов продукт и за него липсва “ноу-хау”.

“Няма нещо, което да не сме объркали по няколко пъти”, смее се Георги и разказва какво точно представлява

SkimProt -първият подобен продукт в световен мащаб и вече има издаден патент.

Стикерът SkimProt е съставен от 4 слоя.

Първият е защитно покритие, предпазващо лепенката при всекидневното използване на банковата карта. Вторият слой е магнитна лента със записан код, указващ на банкоматите да четат чипа на картата и нули вместо информацията на магнитната лента. Екранизиращият слой е създаден специално за SkimProt. Той скрива напълно информацията от магнитната лента на картата. Последната съставка е специализирано лепило, което едновременно залепва добре към картата и може лесно да се отлепи при нужда.

SkimProt съдържа само сервизен код. Стикерът казва на банкомата да си набави нужната за извършването на трансакцията информация от много по-защитения чип на картата.

Ако на банкомата има скимер, то той ще получи от SkimProt само комбинация от много нули и сервизния код на лепенката.

По този начин собственикът на картата извършва безопасна трансакция. Стикерът работи с почти всички банкомати у нас и в чужбина. Проблем може да се появи, само ако банкоматът, който използва човек, не е снабден с четец за електронни чипове.

Тогава SkimProt просто се отлепя от картата и за трансакцията се ползва обикновената незащитена магнитна лента. Заради технологията си при отлепянето SkimProt не оставя никакви следи по магнитната лента. След отлепянето не се препоръчва повторното залепяне на стикера.

SkimProt може да се използва и за безкасови плащания на ПОС терминали, като за целта картата трябва да се постави в процепа на четеца и да се следват инструкциите на екрана.

“Това е първата защита срещу скиминг, която предпазва картата, преди парите да са излезли от нея”, казва Георги и допълва, че досега всички методи за защита са били насочени едва след извършване на кражба.

След дълги тестове SkimProt е готов. Струващият 9,90 лв. стикер преминава изпитания в Нова Зеландия, в Института за криминалистика и специална техника, в специална лаборатория за банкови карти в Библиотекарския университет и “Борика-Банксервиз”. Навсякъде отзивите са положителни.

SkimProt има и български, и международен патент и вече се предлага на българския и световен пазар. В опаковката освен стикера има и удобен макет, който помага да се залепи лепенката правилно. Екипът наема двама души, които са напълно отдадени на SkimProt. Един от тях е Емил Цолов, който е специалист по маркетинг.

Производството на SkimProt се извършва в една от най-големите български печатници.

Когато всичко е готово, момчетата започват работа по разпространението на SkimProt по света и у нас. В България опитали да предложат на банките да дават стикера заедно с банковите карти като защита. Никоя обаче не се съгласила. “Банките са малко по-консервативни и малко по-трудно и бавно намират път към новите технологии”, разказва Емил.

Момчетата обаче се надяват, че скоро банките сами ще ги търсят за сътрудничество.

Екипът се гордее, че вече ги има и първите българи, повярвали в SkimProt. Две момчета са толкова впечатлени от гениалното изобретение, че създават фирма, която се занимава само с дистрибуцията на стикера. В България има две вериги магазини, които вече продават SkimProt. Реализирани са продажби на над 1500 бройки.

Момчетата са се захванали да предлагат продукта и по света. Сблъскали се с неочакван проблем. Навсякъде, където предложат SkimProt, ги преследва репутацията на българите като най-умелите скининг престъпници.

Хората първо подхождат скептично и не ни вярват, разказват момчетата.

“Един чужденец дори ни каза: “Момчета, вие си убивате бизнеса”, смее се при спомена Георги. Радва се обаче, че след първоначалния скептицизъм всички остават възхитени от резултатите и простотата, с която работи SkimProt.

Целта пред момчетата е до края на годината да постигнат договори за разпространение с десетина държави.

“Първите 5-6 вече ги имаме, сега търсим другите 5-6”, казва Георги. Той е много изненадан и благодарен за помощта, която са получили от търговските аташета на България в чужбина. “Много ни помагат. Помолиха ни само да преведем презентацията си и я разпространиха сред местния бизнес”.

Младежите искат да се занимават с подобряването на SkimProt и обмислят още няколко продукта за защита на банкови карти.

“Не мислим да продаваме компанията на този етап. Тя е още стартираща и ще съжаляваме жестоко, ако я продадем сега и догодина стойността ѝ се повиши драстично”, смее се Георги.