Познахме: 80% се трудили за МВР, но за ДАНС - не

https://www.24chasa.bg/Article/398695 www.24chasa.bg
Факсимиле от брой 58 на "24 часа".

"24 часа" позна в понеделник 80% от мутрите - агенти на МВР. Това стана ясно, след като вчера премиерът Бойко Борисов разпореди МВР и ДАНС да проверят и съобщят дали описаните от вестника като агенти братя Маргини, Младен Михалев-Маджо, т.нар. Братя Галеви и покойният Константин Димитров-Самоковеца са били сътрудници на службите. Премиерът се мотивира с факта, че службите трябва да бъдат оставени да работят на мира.

В броя от вторник "24 часа" добави още едно име това на Поли Пантев.

Вътрешното министерство обяви официално чрез сайта си резултатите от проверките в две дирекции - "Информация и архив" и "Човешки ресурси".

"Извършена е проверка за съпричастност към структурите на министерството на Пантю Тотев Пантев, Николай Андреев Маринов, Красимир Андреев Маринов, Ангел Христов Христов, Пламен Бориславов Галев, Константин Димитров Димитров, Иво Александров Карамански и Младен Йорданов Михалев", се казва в официалното съобщение на пресцентъра на МВР.

ПОЛИ ПАНТЕВ

Ровенето в документите на "Информация и архив" показало, че Пантю Пантев, известен повече като Поли Пантев и Иво Карамански-Кръстника са били сътрудници на криминалната полиция в СДВР.

ИВО КАРАМАНСКИ

Поли е давал сведения от 1986 до 1992 г., а Кръстника от 1985 до 1992 г. И двамата бяха разстреляни. (Кой е Кръстника и кой Поли Пантев - четете по долу).

КРАСИМИР МАРИНОВ

Останалите - братя Маргини, Галеви, Младен Михалев-Маджо и Константин Димитров-Самоковеца не били агенти, сочат справките на МВР.

НИКОЛАЙ МАРИНОВ

Проверката в другата дирекция" Човешки ресурси" дала информация, че Красимир Маринов-Големия Маргин е бил старшина от милицията като състезател по борба в отдел “Физкултура и спорт” от 1985 до 1987 г. Същото звание-старшина от МВР имал и Младен Михалев-Маджо. Той също бил в отдел "Физкултура и спорт" на МВР, но за периода 1986-1989 г. Третият физкултурник в МВР е Иво Карамански, състезател по кану-каяк в същия отдел, но като волнонаемен служител през 1982 г.

ПЛАМЕН ГАЛЕВ

Популярните в Дупница Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов, се оказаха милиционери от РУ-Станке Димитров, според същата справка. Двамата били още в СОБТ и ЦСБОП.

АНГЕЛ ХРИСТОВ

Самоковеца нямал нищо общо с МВР според официалната справка.

КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ

Няколко часа по-късно ДАНС също пусна кратко съобщение за проверката на мутри като агенти.

МЛАДЕН МИХАЛЕВ

"Извършена проверка в ДАНС установи, че известните в публичното пространство Ангел Христов, Пламен Галев, Младен Михалев, Николай Маринов, Красимир Маринов, Иво Карамански и Пантьо (Поли) Пантев не са били секретни сътрудници (доброволни сътрудници), служители на прикритие, нито нещатни служители на агенцията", съобщиха лаконично от агенцията.

Любопитна подробност е, че от проверката в ДАНС е изпаднало името на Константин Димитров-Самоковеца.

Живеем в държава на МВР - МВР открива новините, МВР закрива новините, каза вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Той се надява обвиненията към Алексей Петров да се докажат с аргументи, защото той е бил “не просто сътрудник – бил е служител на НСС, МВР и ДАНС от 1999 г.”

Иначе БСП подкрепя всяко действие на държавата срещу организираната престъпност.

Изнесеното потвърждавало тезата за връзките на бившата ДС с част от криминалния контингент, осъществявани по време на 20-годишния преход. Така вътрешният министър Цветанов коментира в Кърджали съпричастността на мутри към МВР.

"Обезпокоително е, че в рамките на този дълъг период нямаше политическа воля и нямаше правителство в България, което да започне реални действия срещу организираната престъпност и корупцията", подчерта вътрешния министър и вицепремиер.

СТЕФАН ТАШЕВ, БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Поли Пантев бил Кристиян

Убитият през 2001 г. на екзотичния остров Аруба сикаджийски бос Поли Пантев става сътрудник на отдел "Криминален" на тогавашното Софийско градско управление на МВР на 16 декември 1986 г.

Вербовката му става в кабинета на директора на столичното 18-о училище, където учи Пантев, пише в книгата си "9 милиметра" журналистът от "24 часа" Слави Ангелов. Поли прави много доноси главно срещу крадци и измамници. След среща с водещия си оперативен работник в края на 1991 г. съобщава, че отказва повече да сътрудничи.

Поли е роден на 6 септември 1961 г. в София. От известен фабрикантски род е. Завършил е Духовната семинария преди 1989 г., а след промените у нас се дипломира със специалност философия. Твърди се, че е негова идеята за създаването на ВИС-2. По-късно Пантев преминава в лагера на СИК.

Според данни на МВР той помогнал за създаването на структурите на групировката.

Твърди се, че Пантев е любимец на първия бос на ВИС Васил Илиев и един от неговите "бригадири", по с по-особен статут. Говори се, че е убивал в Сърбия, Чехия и Унгария.

На 18 юли 2000 г. наемници обстрелваха с гранатомет бронирания му джип до зоологическата градина в столицата, но той оцеля. Застрелян е на 10 март 2001 г. във фоайето на хотел "Сонеста" на остров Аруба. В медиите се твърди, че разстрелът на Пантев е за откраднати 600 кг кокаин, които трябвало да преминат транзит през България. (24часа)

Кръстника помагал на полицията 7 години

Кръстникът на българската мафия Иво Карамански е бил агент на полицията, потвърдиха вчера за първи път официално от вътрешното министерство.

Той е сътрудничил на Софийско градско управление на МВР, отдел “Криминален”, за периода 1985 - 1992 г.

Станалият легендарен още приживе подземен бос бе застрелян през декември 1998 г. след личен скандал със Стефан Въжарски.

Карамански е роден през 1959 г. в София, а първият му сблъсък със закона е през 1986 г., когато бил осъден на две години затвор за фалшифициране на долари и кражба на старинни предмети.

Още тогава следствените органи го характеризират като изключтелно интелигентен мъж, най-хитрия в подземния свят.

За първи път гребецът става известен не у нас, а в чужбина през 1990 година, когато името му гръмва в западната преса, след като е арестуван в Чехия за организиране на международен канал за крадени коли.

Делото се връща у нас, той е пуснат под гаранция и заминава за Колумбия, откъдето се връща през 1992 година.

Той бе нарочен за кръстник на българската мафия след серия от престрелки в София. Началото на т. нар. борческа война бе сложено през лятото на 1993 г. след сблъсък в казино "Севастопол", управител на което бе Караманки. Тогава при престрелка бе ранен Младен Михалев-Маджо.

Месеци по-късно последва масов побой в спортния комплекс "Дескрим". Кръстника бе официално обвинен за въоръжен грабеж в бар "Бедни - богати", извършен през януари 2004 г. Същата година той се кандидатира за депутат в София. От средата на 1995 година започват серия от атентати срещу Карамански - първо бе взривена дискотека "Нептун". Следват хвърлена нападателна граната пред офиса на фирмата му "Корона инс" и зверски побой на петима от служителите му.

Слухове свързваха Карамански през годините с много от силните на деня политици. Той пееше на маса с тогавашния главен прокурор Иван Татарчев, бе близък и с "първата дама" на управляващата тогава БСП Клара Маринова. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в