Отнеха децата на майка заради неплатени сметки

https://www.24chasa.bg/novini/article/3987694 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

23-годишната Тереза Коцева бе лишена от двете си деца, защото нямала условия да ги гледа. Младата майка от Кнежа живее без съпруг, а родителите й са починали. Не може да плаща сметките за вода и електричество и затова от Социалните служби преценили, че децата й трябва да се настанят в приемно семейство. Социалните работници дошли в болницата в Кнежа часове след като Тереза родила второто си дете. Свидетел на това е мъж, чиято жена е приета да ражда по същото време.

„Заедно със социалните дойдоха и две приемни семейства. Не е ли имало вариант, в който да ги настанят в дом заедно с децата? Така и не можах да разбера защо държавата може да дава пари на други семейства да гледат тези деца, а не може да даде на родител“, разказа пред NEWS7 свидетелят Сивил Киниджийски. По време на отнемането на децата голямото е плакало много и е крещяло, че иска при мама.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Тереза сега живее в общинско жилище, на тъмно и без двете си деца - Кристиян и Калоян. Тя сама е подписала протокола и е предала доброволно децата си. Въпреки че страда за тях, Тереза не обвинява служителите от Социални грижи.

„От януари месец миналата година до декември бях на работа по програма. Обаче програмата свърши. Не разбира обаче защо държавата ще плаща по 500 лв. на приемни семейства, докато сметката й за тока, заради която отнемат децата й, е 400 лв. „Имам право да ги виждам, те са в града. И веднага щом си включа тока – това е възможността да ги гледам, веднага си ми ги връщат“, разказа тя, цитирана от marica.bg.

Децата на Тереза ще бъдат в приемни семейства, докато майката започне да получава пари и социалните преценят, че може да се грижи за тях.

Майката трябва да докаже доходи и да си плати комуналните сметки до един месец, за да й бъдат върнати децата, коментираха адвокати. Причината да й отнемат двете деца е, че тя ги е поставила в риск, като не е създала необходимите условия за отглеждането им.

„Ако майката се обърне към Отдела за закрила на детето в Кнежа може заедно с децата си да бъде настанена и в специален център във Враца“, адвокатът Сокол Недков.