Издирват приемни родители по селата

https://www.24chasa.bg/Article/400692 Издирват приемни родители по селата Издирват приемни родители по селата www.24chasa.bg
Децата от Дом за деца сираци в Драгалевци в пиеса. Снимка: Румяна Тонева, Архив

Социални работници тръгват на тур из селата и малките градчета в областта да търсят приемни родители. Оказва се, че там има повече хора с възможност да се грижат за деца, които по някаква причина не могат да живеят с биологичните си родители, каза шефката на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

На село семействата често имат къща и поне един безработен у дома. Ритъмът на живот не е толкова задъхан като в големия град и разполагат с време. Разчитаме повече на тези дадености и на нагласата на хората, не толкова на съхранен патриархален дух, каза Петрова.

Специалистите обаче не омаловажават и факта, че до малките селища по-трудно стига информация и често се шири невежество. В поредица от срещи през март в изнесени приемни ще се обяснява на хората как могат да вземат дете у дома. Първите сбирки са в Садово и Стамболийски. На 25-и март в комплекса за социални услуги в Пловдив ще има ден на отворените врати, където приемни семейства ще споделят личен опит.

Куртово Конаре вече се превръща в истинско приемно село. Пенсионерка преди години бе сред първите приемници. Тя вече отглежда 3-то. Сговорът в дома й "заразил" и други фамилии. През декември е осъществено поредното настаняване - хлапе на 2 г. от Дома за медико-социални грижи е дадено на младо семейство. Приемниците са си изградили общност, в която се подкрепят.

Настанявания има също в Асеновград и смолянски селца.

Заради промени в Семейния кодекс отделът за закрила на детето прави нова социална оценка на всички над 300 деца в институции под тепетата. Родителите са уведомени, че всеки случай се оглежда наново, за да се избере най-подходящо решение. След това експертите ще могат да кажат колко хлапета чакат за приемник.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Патрулка удари кола, спряла на зебра да даде път на пешеходец, в Шумен (Снимки)

Няма пострадали, в голфа е пътувало и 3-месечно бебе, инцидентът стана на централния булевард на града срещу цветния пазар Полицейска патрулка удари кола, спряла на зебра,

Пак блъснаха пешеходец в Пловдив, шофьорка отнесе 83-годишен на зебра

Само ден след като 72-годишна загина на място на пловдивски булевард, отново пострада пешеходец. 83-годишен бе пометен на зебра между бул. "Руски" и ул. "Преслав". Мъжът е откаран в болница.

Магистрати и полицаи с награди за борба с наркотрафика

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и посланикът на Италия Стефано Балди наградиха магистрати и полицаи в конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж".

Благоевград с нов проект по "Региони в растеж" за 3,5 млн. лв.

Община Благоевград внесе за оценка поредното проектно предложение по ОП "Региони в растеж". Проектът е за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общинската административна сграда.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Шуменски криминалисти с награда от "Джовани Фалконе"

Екипът, разбил бандата от петима наркоразпространители, се върна с грамота от Благоевград от конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" Служители на ОДМВР Шумен получиха награда от

Търновци отбелязаха 831 години от въстанието на Петър и Асен

Стотици великотърновци, заедно с кмета на старопрестолния град Даниел Панов и владиката Григорий, отбелязаха 831-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и големия християнски празник

Малчугани от Русе поставят детска оперета

Петдесет малчугани от Русе, на възраст от 7 до 19 години, участват в постановката на детската оперета „Ани в царството на цветята“. Част от тях са артисти и певци, а други – балетисти.

Немски компании обучават студенти от АУ на модерни машини

Дронове ще използват студентите от Аграрния университет в Пловдив, за да наблюдават растежа на посевите в учебно-опитната си база в Пловдивско. С безпилотните машини ще се следят климатичните условия

Задържаха тинейджъри унищожили надгробни паметници в село до Пазарджик

Двама тинейджъри са задържани за унищожаването на половин дузина надгробни паметници в близкото до Пазарджик село Мало Конаре. Вандалският акт бе извършен преди седмица и предизвика вълна от