Идеален дом Авто мото Досиетата от Панама

Издирват приемни родители по селата

https://www.24chasa.bg/Article/400692 Издирват приемни родители по селата Издирват приемни родители по селата www.24chasa.bg
Децата от Дом за деца сираци в Драгалевци в пиеса. Снимка: Румяна Тонева, Архив

Социални работници тръгват на тур из селата и малките градчета в областта да търсят приемни родители. Оказва се, че там има повече хора с възможност да се грижат за деца, които по някаква причина не могат да живеят с биологичните си родители, каза шефката на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив Росица Петрова.

На село семействата често имат къща и поне един безработен у дома. Ритъмът на живот не е толкова задъхан като в големия град и разполагат с време. Разчитаме повече на тези дадености и на нагласата на хората, не толкова на съхранен патриархален дух, каза Петрова.

Специалистите обаче не омаловажават и факта, че до малките селища по-трудно стига информация и често се шири невежество. В поредица от срещи през март в изнесени приемни ще се обяснява на хората как могат да вземат дете у дома. Първите сбирки са в Садово и Стамболийски. На 25-и март в комплекса за социални услуги в Пловдив ще има ден на отворените врати, където приемни семейства ще споделят личен опит.

Куртово Конаре вече се превръща в истинско приемно село. Пенсионерка преди години бе сред първите приемници. Тя вече отглежда 3-то. Сговорът в дома й "заразил" и други фамилии. През декември е осъществено поредното настаняване - хлапе на 2 г. от Дома за медико-социални грижи е дадено на младо семейство. Приемниците са си изградили общност, в която се подкрепят.

Настанявания има също в Асеновград и смолянски селца.

Заради промени в Семейния кодекс отделът за закрила на детето прави нова социална оценка на всички над 300 деца в институции под тепетата. Родителите са уведомени, че всеки случай се оглежда наново, за да се избере най-подходящо решение. След това експертите ще могат да кажат колко хлапета чакат за приемник.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Българи и англичани се биха в Благоевград, шестима ранени

Групи младежи се сбиха тази нощ в центъра на Благоевград, 6-има от тях бяха докарани и обработени в Спешно отделение на МБАЛ, двама са настанени в хирургия и ортопедия, заради сериозни травми.

35-годишен мъж загина при катастрофа в Разградско

35-годишен мъж загина на място в тежка катастрофа между село Просторно и град Сеново, съобщиха от Областната дирекция в Разград, предаде агенция „Фокус”.

Бургаски гимназисти вече 3 г. правят успешна младежка телевизия

С невероятен хъс и ентусиазъм вече трета година група гимназисти правят Бургаска младежка телевизия. Тя се разпространява в интернет и отразява всички по-важни събития в региона.

Търновки стават майки средно на 28 години, 2 от 3 бебета са извънбрачни

Средната възраст на жените във Великотърновско при раждане на дете е 28.4 години, а две от три бебета са извънбрачни, сочат данните на Териториалното статистическо бюро за 2015 г.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Бургас с втори закрилник - Свети Георги

Свети Георги Победеносец ще е вторият закрилник на Бургас след Свети Николай Чудотворец. Частица от мощите му ще бъде пренесени от манастира Ксенофонт в Атон и ще остане изложена за постоянно в

37-годишен проигра 50 хиляди на рулетка

Гастарбайтер проигра с лека ръка 50 бона на рулетка в хазартна зала в Дупница.  37-годишният мъж живее в жк „Дупница”, прибрал се у дома от Америка за празниците.

Безработна получи 2 присъди за физическа саморазправа с полицаи в Кърджали

Две присъди получи 25-годишната безработна И. Ж. В. за физическа саморазправа с полицаи в Кърджали. Младата жена беше осъдена от районния съд на пробация и общо 400 часа обществено полезен труд за

Светлинни атракции и електронно парти в Пловдив на Велика събота

Светлинни инсталации на известни художници от Франция, Италия, Канада и България ще грейнат в Пловдив на Велика събота, когато за първи път у нас ще се проведе международният фестивал "Lummix".

Вдигат "Вълшебната завеса" за 17-и път

Традиционният театрален международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса" ща събере малките зрители и професионалните театрални творци за 17-ти път в Търговище от 9 до 13 май.