Има наши в диска, Швейцария чака доказателства от нас

https://www.24chasa.bg/Article/402457 www.24chasa.bg
Закупеният от немците диск съдържа имената на 1700 германски клиенти, основно на “Креди сюис”. СНИМКА: РОЙТЕРС

Има основания българи да се притесняват. В диска от Швейцария има имена на български граждани. Това каза вчера пред български журналисти в Берлин шефът на НАП Красимир Стефанов.

Той бе с трима свои в германската столица, за да се срещне с колеги. Българите обсъдиха детайли в новата спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, помолиха немците да им предоставят своя опит в борбата с данъчните измами, обсъдиха концепцията за създаване на софтуер за автоматично уведомяване на други страни от ЕС при информация за данъчни престъпления. Не на последно място тема в разговорите бе скандалният диск с открадната информация за клиенти на швейцарски банки, който на 2 март бе купен от Дюселдорф.

„Несериозно е да се очаква, че аз ще се върна от Берлин с диск с имена и точна информация. Тя е строго поверителна. Имена на български граждани обаче има", каза Стефанов след срещата.

Президентът на “Ботев” Димитър Христолов (вдясно) гледа мача срещу “Локомотив” (Пд) заедно със Симеон Сакскобургготски през март 2007 г.
СНИМКА: ИВАЙЛО ЯНЕВ
Президентът на “Ботев” Димитър Христолов (вдясно) гледа мача срещу “Локомотив” (Пд) заедно със Симеон Сакскобургготски през март 2007 г. СНИМКА: ИВАЙЛО ЯНЕВ

Анализи на българските данъчни, както и информация, получена от Швейцария по savings спогодбата, показват за периода 2007-2008 г. спестявания от порядъка на над 200 милиона евро. Едва след като се направи сравнение между влоговете на тези хора, начина им на живот у нас и доходите им, ако има фрапиращи несъответствия, България може да изиска информация за тях от Швейцария по силата на спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане и разкриване на данъчни престъпления.

Красимир Стефанов
Красимир Стефанов

За целта обаче София трябва да предостави доказателства на Берн. "Имайте предвид, че цялото ни шумене около този въпрос доста прескача дипломатическите отношения с Швейцария", поясни българската делегация.

„В интерес на истината това, което видяхме на днешната среща, потвърждава цифрата от над 200 млн. евро влогове. Доклад ще бъде даден на премиера Бойко Борисов, парламента и службите. Но в Германия все още тече разследването", обясни Стефанов. Данните от диска с швейцарски сметки на чужди граждани в момента се обработват и какво точно се съдържа в него все още не е ясно. Има обаче изготвен анализ на съдържанието му и Красимир Стефанов и колегите му са се запознали с него.

Германия може да предостави сведения на други засегнати страни, едва след като приключи разследването си. Анализи и неофициална информация се дават обаче незабавно, така че колегите им да могат да си правят своите разследвания.

За целта България трябва да изиска тази информация, защото още няма софтуер за реципрочна обмяна на данни със страните - членки на ЕС, обясниха още хората от НАП. Има директива на ЕС, която препоръчва сключването на двустранни споразумения между страните в общността, и щом България подготви софтуера си, ще започне да ги сключва. Тогава няма да има нужда от дискове и флашки, данните ще постъпват автоматично, коментираха още експертите.

Шефът на НАП Красимир Стефанов:Видяхме кои са и колко са

- При срещата си получихте ли данни за българи с пари в Швейцария?

- Получихме потвърждение, че има влогове на български граждани за над 200 млн. евро в Швейцария. Искам да кажа, че това все още не означава, че те са престъпници.

- Тези данни са от швейцарския диск?

- Нека да кажа, че основната цел бе да се изгладят детайлите по ратифицирането на спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане. Това, което бе обявено в медиите - че Красимир Стефанов идва с основна цел да прибере един диск и да си иде в България и да обложи парите от него, звучи несериозно. Ако това беше така, с мен трябваше да пътува и отряд барети, да ме пази.

- Има ли български имена все пак?

- Няколко пъти ви казах вече, че, да, съдържат се български имена в швейцарския диск.

- А има ли български имена в диска от Лихтенщайн, който бе купен през 2009 г.?

- Там разследването още не е приключило, но анализите ни сочат, че българските сметки в Лихтенщайн са много малко.

- Колко са българите в швейцарския диск?

- Не мога да коментирам, помолен съм за конфиденциалност. Но за нас беше добре, че видяхме колко са и кои са те.

“Ботев” (Пловдив) във фалит

Има резултати от акциите за проверка на хората с високи доходи във футбола, естрадата и попфолка, каза шефъг на НАП Красимир Стефанов вчера. Парите на футбола излязоха на светло, обяви той. Само от проверката на 4 отбора в държавата са влезли 8,5 млн. лева. “Ботев” (Пловдив) пък ще бъде обявен в несъстоятелност, тъй като не може да си плаща задълженията.

„Пайнер" обявил, че певицата Преслава вече ще е на 20 000 лева месечна заплата.

НАП е помолил Германия да покаже как облага по косвени доказателства, което в България в момента е невъзможно. „Миналата година наблюдавахме луксозни квартали в София, но се оказа, че къщите там са на някакви офшорни фирми", каза Стефанов. В Германия при подобни условия лицето с луксозни вили и коли може да бъде обложено с данъци за тях, ако се докаже, че ги ползва основно то. Българите са поискали и главата от законодателството на Германия, което предполага облекчено данъчно преследване на хора, които си признаят за скрити данъци, преди да бъдат разкрити от властите. В Германия те не подлежат на наказателно преследване, а само плащат данъците с лихвата върху тях. Покрай скандала с швейцарския диск на властите са се предали вече 5400 души, които са платили в хазната над 500 млн. евро данъци.

ИСТОРИЯ НА ДИСКА

През февруари неизвестен предложи на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия диск с данни от швейцарска банка. Данните съдържат 1700 имена на германски клиенти, основно на „Креди суис".

Предполага се, че те държат пари в Швейцария, които не са обявили в родината си. Германия се колеба известно време дали да купи диска, тъй като той е откраднат. В крайна сметка канцлерът Ангела Меркел даде зелена светлина за придобиването му. То е станало като в криминален филм, твърдят запознати. Служители на данъчните от Северен Рейн-Вестфалия заминали за Франция, където се срещнали с крадеца на диска. Причина за това е, че в Германия той би бил арестуван, тъй като е извършил престъпление по немските закони. Дискът е купен за 2,5 млн. евро миналия петък. От началото на тази седмица той е в Дюселдорф, където е започнала обработката на данни. Какво са намерили властите там, все още не е известно. Случаите на престъпване на закона вероятно ще бъдат предадени на прокуратурата във Вупертал. Данните за данъчни грешници от други провинции ще бъдат препратени автоматично на властите там. Същото ще стане и с евентуални данни за укрити данъци от граждани на други държави от ЕС.

Междувременно се появиха още два диска с данни от швейцарски банки. Единият ще бъде купен от федералното правителство. Водят се преговори и за трети подобен диск.