Мавриков сам вкъщи с три жени

https://www.24chasa.bg/Article/403260 www.24chasa.bg
Мавриков е израснал в Люлин. Белите му неизменно се завъртали около някоя жена - един ден толкова бързал за да слезе при чакащото го момиче пред блока, че в тъмнината буквално "минал" през стъклената врата на етажа. В крайна сметка любовчията слязъл пред блока, но... потеглил за "Пирогов".

"Васко, приятно ми е." Бившият разследващ репортер от "Господари на ефира" и водещ при Азис Васко Мавриков ни посреща усмихнато и енергично в уютен детски кът в жк Сухата река. Докато децата щъкат сред купища играчки, можем да ги наблюдаваме от съседното заведение за родители.

Васко обяснява полушеговито, че са “нормално семейство: две дъщери, мъж, жена, която не е фолкпевица, няма силикон и не са разведени”.

Петгодишната Биляна първоначално се крие от фотографа. Страшно е артистична и от следващата седмица ще я записват в театрална школа за деца. Биби ходи и на балет при Маша Илиева. Йоана е одрала кожата на баща си. Тя е само на две, тъкмо се е научила да скубе кака си и това много я забавлява.

5-годишната Биляна показва какво е научила в школата по балет. 
СНИМКИ: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ И ЛИЧЕН АРХИВ
5-годишната Биляна показва какво е научила в школата по балет. СНИМКИ: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ И ЛИЧЕН АРХИВ

Мавриков доста глези момичетата. Биби винаги знае, че може да се скрие при него от строгата мама, а също и да изкрънка някое шоколадово яйце тъкмо когато е наказана да не яде сладко.

Каката и Йоана гледат филмче в мир и сговор.
Каката и Йоана гледат филмче в мир и сговор.

Семейството обича най-много уикенда. Запълват си двата дни изцяло едни с други. Най-често се разхождат в парка около "Герена". Планирали са семейна екскурзия по Великден до Гърция при кръстника на едното от децата, но са притеснени от положението в южната ни съседка. Затова пък смело ходят на Витоша и обикалят горските дебри. “Много е важно за децата да посещават места, изолирани от изкуствена светлина и други вредни лъчисти емисии.” Мавриков и Валя не дават на малките да гледат телевизия до припадък. Позволяват им само детски филмчета, и то не повече от 2 часа дневно. Затова пък Васко щедро се превъплъщава в една или друга роля и всяка вечер разказва или чете приказки.

Мавриков сам вкъщи с три жени

“Хем си тренирам дикцията, хем развивам фантазията на децата”, смее се той.

Мавриков сам вкъщи с три жени

Те са светско семейство и не водят децата на църква, а искат те сами да открият вярата. За Васко, който е католик, вярата е източник на енергия и помощник в трудните моменти.

Актьорът анализира семейството, като дава собствен пример: "Бяхме на вила със семейни приятели, жените си вършеха някакви свои работи, а аз се бях заел с камината. Наблъсках дърва, разпалих я и седнах отстрани да мързелувам и си мисля, че тя сама ще си се разгори. Да, обаче нещата не се случват така. За да може огънят да гори и хората да идват около него да се топлят, се полагат усилия. Така е и със семейството - то е като огнище. Трябва много да се действа, та да се постигне желаното."

Както всяко семейство и те не са минали без дълги и безсънни нощи, "но е голяма мъка да се родиш на тоя свят и да станеш човек", отбелязва водещият. Валя старателно и упорито води няколко тефтера дневници с многобройни снимки, описания на случки и думички от детския речник (виж горе вдясно).

Мавриков би предпочел чедата му да израснат в годините преди демокрацията, "вярно, беше тежко за хората като цяло, но се обръщаше внимание на децата. А и сега се насажда расова нетърпимост сред децата, екшън поведение и американски модел на мислене". Според него нищо добро не чака децата след 93-а.

Играта с кукли се оказва най-добра за двете момиченца - "Развива фантазията в процеса на разиграване на ситуациите и води до откриване на най-добрия модел за живеене." А за Васко най-добрият модел за живеене е да се помага на другите - "няма по-хубаво от това".

ИЗ ДНЕВНИКА НА ВАЛЯ

- Мамо, къде пикаят рибите?

- Там, където плуват.

- О, не! Тогава те ще замърсят морето!

***

Биляна: Хората са по-красиви, когато са стари. Тогава те се гримирВат и стават по-хубави. А когато са малки, не им дават да се гримирВат!

***

Казвам на Йоана, за да полаская Биляна:

- Ех, Йоана, дали и ти един ден, като пораснеш, ще станеш такава хубава като кака си?

Биляна се усмихва пестеливо и казва на сестра си сериозно:

- И да знаеш, че трябва много да се упражняваш, за да станеш такава красива!

***

Биляна: О, мамо, само това ли има за ядене! Защото ако е само това, съм на диета!

***

- Биби, какво ти е?

- Мъча се да се разплача...

- Ама защо?

- От радост.

- За какво пък толкова се радваш, че искаш да се разплачеш?

- Че един ден ще родя толкова хубави и добри деца...

 

6 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 7 МЕСЕЦА

1 Без сладко без десерти, шоколади, мед, захарни изделия и никакви храни от заведения за бързо хранене.

2 Никаква телевизия най-много детски филмчета, но не и новини.

3 Родителите да внимават с какви деца общуват децата им - да не общуват с агресивни връстници.

4 Да посещават места сред природата.

5 Да общуват с деца, с които имат общ език.

6 Да им се чете литература на глас.