Асоциацията на разузнавачите от запаса към парламента: Закрийте комисията по досиетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/4039797 www.24chasa.bg

Управителният съвет на Асоциацията на разузнавачите от запаса (АРЗ) настоява за модификация в Закона за досиетата и закриване на комисията, каза за "24 часа" председателят о.з. полк. Горан Симеонов. Становището на разузнавачите е взето с единодушие от всички членове на асоциацията. Те са изпратили писмо с исканията си до шефа на НС Михаил Миков.

"Комисията е изпълнила своята роля. Оттук нататък дейността трябва да се ограничи до опазване на архивите на бившата ДС и осигуряване на изследователска работа по тях. Тази дейност може и трябва да се извършва в рамките на Държавния архив и в съответствие със закона за класифицираната информация", се казва в становището на разузнавачите. Според тях Законът за досиетата трябва сериозно да се модифицира и да се въведат принципите на давност и секретност, на които се подчиняват разузнавателните служби при всички наши партньори в НАТО.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Ръководството на асоциацията е на мнение, че законодателна инициатива в този дух ще гарантира спокойствие и възможност за по-ефективна работа на спецслужбите и ще преодолее разделението в обществото. "Досегашният опит показва, че в името на статуквото и на самоцелната власт се оформи пълен консенсус между политическите сили в опитите им да вменят вина на бившите служители на специалните служби за неуспехите на прехода. Ние искаме единение, за да може най-накрая България да има своя Национална доктрина", пише в писмото до Михаил Миков. (24 часа)