Махнете ЕГН-тата, системата е продънена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4039927 www.24chasa.bg

 

Cкандалът с откраднатите ЕГН-та в партийните подписки за регистрация на изборите всъщност е от 20 години. Първият подобен скандал стана на едно много примитивно ниво през 1994 г., когато се появи независим кандидат с почти 100% фалшива подписка.
Но изборните му дилъри бяха глупави и не съобразиха, че ЕГН-то не е просто някаква съвкупност от 10 цифри, а в него има логика.

Оттогава, понеже системата на ЕГН в България е тотално продънена, компрометирана е минимум 50%, а може и повече, ЕГН-тата не са тайна - има ги в нерегламентирани бази данни.

Колко пъти всеки от нас си дава ЕГН-то - като се почне от разни администрации и се стигне до сервиза за колата и портиера на някое учреждение.

И, естествено, съществува доста разширена търговия с ЕГН-та. Има 100-тина фирми,
които се занимават с покупко-продажба на лични данни. Ако напишете в гугъл "купувам лични данни", излизат 120 000 страници. Например някои от фирмите, които търгуват с електронни адреси, търгуват и с ЕГН-та.

На този пазар на лични данни по-елементарни бази данни струват между 50 ст. и 1 лев. "Хубави" бази данни, с повече подробности за личния ви живот, може да стигнат и до 50 лева.

За успокоение може да кажем, че не само в България личните данни са уязвими, навсякъде по света е така.

Кой иска да знае какви са ви интересите, къде ви учат децата, къде предпочитате да почивате... В най-безобидния случай ги използат за целенасочени реклами.

Но в най-лошия случай, ако имат ЕГН-то на самотен възрастен човек, могат с помощта и на фалшива лична карта да му продадат жилището, след което да го убият. Моето предложение към държавата е да се прекрати системата на единния граждански номер. Тя е създадена през 70-те години на миналия век. Тогава е вършила работа, но вече не. Затова трябва да се мине към друг идентификатор.

И още едно предложение, този път към хората. Искат ви да се подпишете за нещо. За защита на кучетата, за референдум... Имайте предвид, че в момента, в който си дадете ЕГН-то, то може да влезе в нерегламентираната база данни. Това е впрочем едно от неприятните последствия от сегашния скандал. Кой ще се подпише на каквато и да била подписка? Заради тази идиотска партийна злоупотреба с подписи идеята за референдум е компрометирана.


Партиите от 20 години събират подписки. Те не ги изхвърлят. Взема си партията Х подписката отпреди 5 г. и едно към едно я повтаря. И ако някой междувременно е умрял, ГРАО просто не отчита този подпис. А трябва да се направи следствие и да се види кой е писал умрял човек.

Затова върху листа с подписката трябва да има името на този, който я е събирал. Сега дори да има следствие, не могат да хванат никого. Има лист с фалшив подпис, но кой го е събирал - не се знае.

А защо изобщо е необходима подписка за кандидати  за избори? Достатъчен е само депозит - 10 000 лева за независим кандидат и 30 000 лева за партия. Една партия, която иска да участва във властта, ако не може да събере 30 000 лева, къде е тръгнала?

 

  • Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Преговорите за ново правителство се проточиха и както се вижда, до събота, когато стават 20 дни от изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов все още няма да е взела мандата. Публичната размяна на удари между евентуалните бъдещи съучастници в излъчването на редовен кабинет внася допълнително политическо напрежение
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо