ДАНС нахлу в кабинета на зам.-кмет на Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/4047155 www.24chasa.bg
АЛЕКСЕЙ ЗЕЛОВ

Зам.-кметът на Плевен Алексей Зелов беше задържан при спецакция на ДАНС в града, съобщи Нова ТВ. Агентите заловили Зелов с 4000 лв. белязани банкноти.

Според очевидци те нахлули в сградата на общината около 16 часа и запечатали кабинета на Зелов. По непотвърдена информация на четвъртия етаж задържали и Дикран Ованесян, който се занимавал с европрограми. Според един от слуховете в града Зелов е замесен в злоупотреби с еврофондове, според друг - рекетирал местна фирма, а трети твърди, че акцията е свързана с обществени поръчки.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

От ДАНС и прокуратурата не коментираха специализираната акция в сградата на община Плевен, но сградата остана затворена за граждани.
В късния следобед от пресцентъра на общинската администрация разпространиха съобщение, че в сградата тече проверка от ДАНС.

"Кметът проф. д-р Димитър Стойков и зам.-кметът Алексей Зелов не са задържани, а оказват пълно съдействие в разследването", съобщиха от общината.
В сградата бяха допускани единствено съветници, които имаха насрочени заседания на постоянни комисии. На излизане те твърдяха, че по етажите няма нищо необичайно и нямат информация за проверка. Същото обясняваха неохотно и излизащите чиновници след края на работното време в 17 часа.

Още не е ясно дали акцията е за подкуп, обществена поръчка, отдаване под наем на общински имот или злоупотреби с еврофондове.

Алексей Зелов е в тандем с кмета на Плевен проф. Димитър Стойков още от времето, когато градоначалникът оглавяваше университетската болница преди местните избори през 2011 г. Като зам.-кмет Зелов отговаря за финансовите и икономическите въпроси. Бил е икономически директор на болницата в Плевен.