Закрийте Великденското министерство на агнешкото месо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4050713 www.24chasa.bg

Ежегодно се коментира как преди Великден агнешкото поскъпва и това се превръща във важна тема по новините. Много хора и институции критикуват “лошите” търговци, че реализират несправедливи печалби на гърба на потребителя. Какво да се направи по този въпрос? В икономиката има поне 2 противиположни подхода. Според едната школа, която може да се нарече популистка, левичарска, етатистка, тук е ролята на държавата да се намеси, като:

- анатемоса търговците и ги нарече

“мръсни спекуланти”;

- се опита да ги смачка с данъчни проверки (по принцип няма нищо лошо в проверките дали се плащат данъци, освен ако не са тенденциозни с цел рекет), с натиск за непазарно поведение и с изобличителни репортажи във вечерните новини;

- започне да изчислява какъв е маржът на производителя (обикновено се твърди, че той е нисък) и на търговеца (обикновено се твърди, че той е несправедливо висок);

- въвежда пределни цени на продукта и наказва търговците за тяхното неспазване и т.н.

Според другата школа, към която принадлежа и която може да се определи като пазарно-ориентирана или либерална, ситуацията е следната:

- Няма нищо лошо да се правят репортажи и да се анализира темата, щом цената на агнешкото преди Великден е обществено значим въпрос. Също така няма лошо да се предостави информацията, че в Ямбол агнешкото е два пъти по-евтино от София или Истанбул. Достъпът до адекватна информация е основна характеристика и на демократичното общество, и на пазарната икономика.

 

- Пазарната цена обаче не трябва да е централно определена от политици и чиновници, а следва да е резултат на търсенето и предлагането. Ако цената е висока, хората няма да искат да купуват и тя ще падне. Или ще се появят нови производители и продавачи и цената пак ще падне. И обратно. Ако търсенето е високо, а няма предлагане, цената ще се покачи.

- Вредно и манипулативно е обаче да се изчислява ангро маржът на производителите и търговците и да се определят те като “мръсни спекуланти”. Да, в пазарната икономика фирмите не работят за “черните очи” на потребителите, а за да реализират печалба. Ако няма възможност за печалба, няма да има производство, търговия, предлагане на стоки и услуги. Няма да има развитие и иновации.

- От време на време някои компании реализират по-високи печалби от “нормалните”. Словосъчетанието

“нормална печалба” всъщност е термин, използван в микроикономиката. Тя може да е резултат на пазарна конюнктура. Ще плачем ли, ако догодина френската реколта на грозде е слаба и българските винопроизводители реализират рекорден износ? Не, разбира се. Може да е резултат и на уникален продукт – акционерите на Apple спечелиха след пускането на пазара на революционните таблети и телефони. Или понякога на чист късмет.

- Бакалското твърдение “купуват боб от нещастните стопани в Петрич за 1 лв. и го продават в супермаркета за 5 лв.” може да е вярно, но не е изчерпателно. Да не забравяме, че транспортните и складовите услуги не са безплатни, че може част от боба да се развали и бракува, че супермаркетите изискват многомилионни инвестиции, че в тях също работят стотици хора, които очакват европейски заплати и т.н. Търговията с боб съвсем не е “фасулска работа” с нулеви разходи и 400%-ен гарантиран марж на печалба.

- Във всеки бранш има известна сезонност и периоди на “жътва”. 60% от детските играчки се продават преди Коледа. Милиони телевизори от нови модели – преди следващата олимпиада или световно по футбол. Медиите имат рекордни приходи около избори, а цената на зърното обикновено е най-висока преди жътвата, защото е складирано цяла година, а има и риск градушка да похаби новата реколта. Никой популист обаче не се сеща, че медиите в много периоди са губещи, че през януари не се продава почти нито една играчка, че много т.нар. спекуланти са фалирали заради лош късмет или погрешни решения.

- Според либералната школа всеки може да произвежда, купува и продава стоки, където и когато желае. Като е толкова изгодно да се произвежда агнешко, постройте нова овцеферма и залейте пазара на следващия Великден. Ако сте потребител и цената преди Великден ви изглежда скъпа, купете евтино агнешко през февруари и го сложете във фризера за няколко седмици.

- Според либералната школа на държавата категорично

не ѝ е работа

да се меси в

ценообразуването,

защото ще причини повече поразии, отколкото ползи (тук нямам предвид регулираните сектори и обществените услуги). Ако държавата приеме закон, че на Великден агнешкото трябва да се продава под 2 лв./кг, ще се случи следното:

1. Никой няма да продава агнешко на Великден. 2 лева няма да покрият дори транспортните разходи.

2. Ако все пак има предлагане, производителите и търговците ще реализират големи загуби и догодина никой няма да иска да гледа животни.

3. Ще се появят нискокачествени продукти, развалено и остаряло месо, месо с инжектирана вода, или други вредни ментета.

4. Ще се разрази черен пазар, като агнешко ще се предлага под щанда, в съседната барака, на Женския пазар без хладилници. Полицаите на съседния ъгъл пък ще развият страхотен “бизнес”, задето ще си затварят очите.

5. Благодарност от потребителите, в чието име бяха намалени цените, няма да има. Миналата година се оплакваха от високи цени, а догодина ще се оплакват от дефицит на месо и от спекула като по време на война. Очакванията пак ще са за държавна намеса, този път за осигуряване на предлагането на месо. Може би от внос.

Почти сигурно на по-висока цена. А “най-добре” с държавна субсидия, за да е по-ниска цената. Риториката ще е: “Кога държавните органи най-после ще си свършат работата?”

6. Съвсем отделна тема е каква армия от чиновници ще е нужна, за да се обслужва целият процес – нещо като Великденско министерство на агнешкото месо с 200 ценовици и 2000 инспектори. Помислете

критично за техните

заплати и креативно

за техните рушвети

Например: “В Сливенско тази година трябва да има изключение от регулираната цена, за да бъдат подкрепени местните производители – фирмата на Киро Бидона обеща да ни подкрепи на изборите.

А на битака във Враца днес няма да правим проверки срещу контрабандата, защото Гошо Виното си е уредил работата в министерството...”

Ако все още не сте убедени в предимствата на пазарната икономика, спомнете си празните рафтове от зимата на 1990 г. Моята рецепта? Закрийте Великденското министерство на агнешкото месо и оставете участниците на пазара да си живеят спокойно и работят свободно.

Откъс със съкращения от новата книга на Николай Василев “Меню за реформатори”, която ще излезе на българския книжен пазар през следващите седмици. Заглавията са на редакцията.

Закрийте Великденското...

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо