Нов безболезнен метод за лечение на хемороиди в болница „Софиямед“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/4051056 www.24chasa.bg
Д-р Бисер Петров

Много хора смятат хемороидите за срамно заболяване и не говорят за него, докато то не стане сериозно. Всъщност хемороидалната болест е едно от най-честите заболявания в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем. Всеки човек има хемороидаленплексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал, но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс, тогава вече говорим за хемороидална болест. Когато има съмнение за хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист, не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото лечение. Освен това колопроктолога имавпредвид, че и много други опасни заболявания (като рака на ректума) могат да започнат с подобни симптоми. Лекарствата повлияват добре оплакванията в първия стадий на заболяването, но не спират прогресията му и с времето губят ефективността си. За това най-често пациентът търси помощ от специалист, когато заболяването е вече много напреднало.

 

В началните фази на хемороидалната болест лечението се изразява в стриктно спазване на хигиенно – диетичен режим, венотоници, локално прилагане на медикаменти, заздравяващи лигавицата и намаляващи възпалението.Оперативно лечение се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дискомфорт за болния. Стадиите се определят от размера на самите хемороиди и пролабирането им извън аналния канал.

 

Методът, който се прилага в болница “Софиямед”, се казва THD (трансаналнахемороидалнадезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди, при които не е постигнат успех от консервативната терапия, обяснява д-р Бисер Петров. THD по същество е нискоинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и впоследствие се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при THD са толкова редки. А ползите за пациента са многобройни. Най-голямата, разбира се, е високата успеваемост спрямо стандартните операции. Болката е многократно по-малка.  Няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период, болните се възстановяват по-бързо и по-рано се изписват от болницата, не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда.

 Препоръките на д-р Петров към пациентите с подобни проблеми е да потърсят колкото е възможно по-скоро специализирана помощ,  преди заболяването да се е влошило, защото колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добри са резултатите.

„Когато има кървене, е задължително да се направи колоноскопия. Специалистът е този, който след прегледа може да прецени нужното лечение за всеки пациент. То зависи от стадия на заболяването. Най-важният момент от срещата със специалиста е пациентът да разбере сериозността на заболяването и възможността за мимикрия с друго, много по-сериозно за здравето заболяване - като например рак на дебелото черво и ректума, които протичат с подобни симптоми“, допълва хирургът.

 

Д-р Бисер Петров, хирург от болница "Софиямед"  е завършил МУ -. София през1996г. и специализирал хирургия във ВМА. От 1998г. работи в Клиника по Обща и ендоскопска хирургия на УМБАЛ "Св. Анна", гр. София.
Има специализация по Социална медицина и здравен мениджмънт.
В болница "Софиямед" д-р Бисер Петров извършва годишно:
-над 100 операции на карцином на дебелото черво и стомаха 
- над 150 лапароскопски операции на жлъчка, постоперативни хернии, апандицит.Той е и тесен специалист в лечението на хемороидалната болест, включително с THD технология.