Андрей Райчев: 4 партии ще влязат в Европарламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/4054624 www.24chasa.bg
Снимка: bTV

Колко партии ще влязат в Европейския парламент, зависи от избирателната активност на изборите на 25 май, прогнозира социологът Андрей Райчев пред bTV.

Според него най-вероятно българите ще изпратят в Брюксел 4 партии. Има вероятност да са три, може и 5, а най-малко вероятно, но все пак възможно, е да са шест.

При по-голямо гласуване няма да влязат АБВ и Реформаторският блок, заяви Райчев. Всичко зависи от височината на бариерата – ако тя се смъкне на 120 хиляди, ще влязат повече партии, но ако се вдигне на 180 хиляди - ще се окажат по-малко, пресметна Райчев.

Когато изборите са европейски, излизат около 2 млн. души, а когато са национални – 3,5 милиона, посочи той.

Сега тези европейски избори са междинни – нещо като муле – нито кон, нито магаре. Това са европейски избори, които играят ролята на национални, но са междинни, някакъв мелез и най-вероятната цифра е между 2,5 милиона и 3 милиона души, като в този случай влизат четири партии по моята прогноза, каза още социологът.

Според журналистката Виза Недялкова в предстоящите евроизбори ще гласуват около 2,5 милиона българи - тоест по-малко хора, защото дните са празнични.

"Сегашното правителство ще определи кога да има предсрочни избори и те ще са, когато на него му е удобно. Това ще е единствената им награда за всичко, което им се изсипа отгоре за по-малко от година, откакто са на власт", прогнозира  Недялкова. "Когато са най-стабилни и мобилизирани, тогава ще има избори", заяви тя.

"Това правителство дойде на власт в много сложна конструкция, за да се удари Борисов", заяви Райчев и добави: "Правителството оцеля, но не мисля, че има дълъг хоризонт, защото не могат да правят активна политика".

Според Недялкова много сериозен ресурс, около 35 млн. долара годишно, са давани от американците у нас. "Протестите през миналата година бяха, защото тези, които получиха парите, не си свършиха работата и просто са толкова некадърни да създадат работещи механизми", коментира тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България