Кандидатът за шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер заплаши Москва от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/4055356 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер и и Бойко Борисов на сцената СНИМКА: Румяна Тонeва

Не би трябвало да сме наивни по отношение намеренията на Русия, която в момента поставя тест на Европа. Путин знае много добре, че ние не желаем война. Но и не можем да допуснем да му се размине. Може да прекъснем потока от пари за Русия и това трябва да стане днес, а не утре.

Това заяви кандидатът за шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в София вчера. Той пристигна за откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в зала “Арена Армеец”. По-късно обаче бе на среща и с премиера Пламен Орешарски.

Инвестициите в свързване на газопреносните системи в източната част на Европа трябва да са пироритет за новата ЕК, казал му Орешарски. Двамата си припомнили моменти от съвместна работа преди и след присъединяването на България към ЕС, съобщи правтилествената пресслужба.

“Ако нямаме достатъчно доставки на газ от Изток, трябва да ги осигурим от Запад. Трябва да станем по-малко зависими от европейски държави, които невинаги споделят европейските ценности. Трябва да имаме по-силен глас, когато говорим с трети страни за цените на енергията. Съюз с напълно интегриран енергиен пазар, който говори с един глас на международната сцена. Ако цената на енергията от Изток стане прекалено висока - било то в комерсиален или политически план, Европа трябва да е в състояние много бързо да премине към други канали на доставка”, каза Юнкер пред форума на ГЕРБ. Събитията в Украйна показали ясно защо е необходим ЕС, както и че “един ден ще имаме нужда от обща европейска отбрана”.

“Да живее Европа! Да живее великата българска нация!”, завърши Юнкер под бурни аплодисменти. Той взриви залата още в началото, започвайки обръщението си на български: “Благодаря, скъпи Бойко, скъпи Цветан, скъпи Томи, скъпи кандидати и скъпи приятели”. Спомни си, че точно преди 9 г. като председател на Европейския съвет е подписал Договора за присъединяване на България към ЕС.

 Обясни колко ключови са следващите 5 г. за България с над 7 млрд. евро структурни фондове за страната ни, а също и за бъдещето на механизма на мониторинг. Надявам се по време на моя мандат като председател той да бъде отменен, каза Юнкер и също като левия кандидат Мартин Шулц се обяви за влизане на България в Шенген.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви, че страната ни вече щяла да е вътре, ако имал още 3 дни като премиер. На съвета на ЕС, преди да подаде оставка, бил направил договорка с Холандия за присъединяването на България към Шенген по въздух и вода, но ДПС не се били съгласили да се изчака с указа на президента. Дори Ангела Меркел го питала защо няма още 3 дни, обясни той. 

“Преди година бяхме омерзени, а след това - смирени. Това свърши! Сега е време да бъдем силни - целта не е партийна победа, целта е България и целта е Европа. И в името на тази цел място за слабост няма”, заяви пък водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев, който получи поздравления на сцената за имения си ден вчера, когато бе Томина неделя.

“Тома Неверни се е съмнявал, че Христос ще възкръсне, на този ден се е съгласил, че е възкръснал. Затова считам, че от днес, като гледам препълнената ни зала, им треперят мартинките на тези сладури”, каза Борисов по адрес на политическите си опоненти. Нарече Юнкер свой приятел и предрече, че догодина като шеф на ЕК той ще открие новия лъч на метрото. Гостът се срещна вчера и с водачите на другите десни листи.