Неравенството във Видин 3 пъти по-голямо, отколкото в Благоевград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4056907 www.24chasa.bg

Cтрува си да се анализират данните за бедността и неравенството по региони в България, защото те водят до интересни изводи. Изчисления на Института за пазарна икономика сочат много ясна връзка между заетостта, от една страна, и бедността и неравенствата, от друга.

Линията на бедност е индивидуална за всяка област, а делът на бедните се определя спрямо тази местна линия. Средно за страната тя е била 3356 лв. на човек от домакинство за 2011 г. В София обаче линията на бедност е 4782 лв., във Варна е 3582 лв., във Видин е 2436 лв. Което означава, че един беден човек в София няма да е беден във Видин.

21% попадат под линията на бедност средно за страната. Но в Благоевград, Бургас, София, делът на хората, които попадат под тази линия, е по-нисък - съответно 12,4%, 17,6%, 18,4%.

Относително най-висок е делът на бедните във Видин (34%), Сливен (32%) и Пазарджик (29,4%).

Има ясна зависимост - там, където заетостта е по-висока, и относителният дял на бедните спрямо местната линия на бедност е по-нисък. В тези области самата линия на бедност се вдига, но това не води до увеличаване на броя на хората, които попадат под нея. Явно доходът, който се получава от работещите, се разпределя по линия на семейството. Така заетостта е гаранция за по-малко бедност и неравенство. Изводът е, че ако искаме да намаляваме бедността и неравенствата в регионите, ключовият фактор е заетостта, съответно инвестициите, наличието на работещ бизнес. Трансферите през бюджета - социалните помощи, само временно тушират проблема, но не го решават дългосрочно.

На регионално ниво има големи различия в неравенството. За него има два показателя - коефициентът на Джини и съотношението на доходите на най-бедните 20% спрямо най-богатите 20%. И двата дават сравнително идентична картина за областите.

По втория показател над 10 пъти е съотношението доходи на богати спрямо бедни в Сливен, Пазарджик и Видин. Така се оказва, че в Сливен неравенството е повече от 2 пъти по-голямо от средното за страната, което е 6 пъти. А във Видин неравенството е 3 пъти повече, отколкото в Благоевград например.

Как да обясним сравнително високото ниво на неравенство в области като Сливен и Видин извън очевидната - високия дял на хора, които са под линията на бедност. По принцип там, където населението е по-застаряващо, коефициентът на неравенство е доста по-висок и вероятно и това е част от обяснението за Видин. За Сливен обяснението би могло да бъде относително по-високата раждаемост там, включително заради етническото малцинство.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Фалстарт при залог от 4,4 млрд. лв. - не е смешно

    Залогът по мегаделото за източването на КТБ е 4,4 млрд. лв. - поне така е според предявения граждански иск. (Виж 3-а стр.) Обществените очаквания по този съдебен процес са огромни и това е разбираемо, защото гражданите чакат изключително важни отговори за това кой и как допусна да се случи фалитът на КТБ,
  • НПО-тата са в грешка - не са власт

    Ако искат, тогава да заповядат в политиката - но първо трябва да спечелят избори ИСКАМ да поздравя министър Кралев за позицията му за Банско. Тук искам да кажа още нещо. То е конституционно, юридическо и политическо. Въобразяват си неправителствени организации, видях ги на снимка, една сюрия от около 37 души,