Окървавената брадва намерена зад гардероба в дома на обвинения за двойното убийство в Джебел

https://www.24chasa.bg/novini/article/4057087 www.24chasa.bg
Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров (вдясно) и шефът на полицията Петко Деведжиев СНИМКА: АВТОРЪТ

Окървавената брадва, с която е извършено двойното убийство в Джебел, беше открита зад гардероба при обиск в дома на задържания за престъплението Мерт Мехмед.

Това обяви окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров вчера. Според него най-вероятно кървавата драма с 24-годишната Джейлян и 7-годишната  дъщеря Джейда се е разиграла в нощта на 20 срещу 21 април.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

При следствения експеримент Мерт показал как се е промъкнал в апартамента на първия етаж. В нощта на убийството той се изкачил по терасата, при което получил охлузвания по тялото, констатирани при медицински преглед след задържането му.

Мерт се вмъкнал в жилището, за да краде. Младата жена обаче се събудила и се развикала.

Тийнейджърът я ударил с брадвата и майката паднала върху спящото дете. То се събудило, след което Мерт му нанесъл удар с острието, който бил смъртоносен. Въпреки това ученикът ударил момиченцето повторно.

Стените на стаята се оплискали с кръв. След като обезвредил жената и детето, Мерт хвърлил върху телата им одеяло и преровил апартамента. Успял да открие между 250 и 300 лв. в портмонето на Джейлян, взел и 2 телефонни апарата.

След това ученикът се прибрал в дома си, който се намира в съседния блок, хвърлил окървавените дрехи за пране и легнал да спи. На следващия ден Мерт и майка му обикаляли по магазините. Ученикът си купил маратонки и нов телефон със симкарта.

“Едно от нещата, което ни накара да се усъмним в Мерт, беше фактът, че до деня на убийството той е звънял често на Джейлян. След това повикванията от телефона му към номера на убитата престават”, поясни шефът на полицията в Кърджали Петко Деведжиев.

Той поясни, че непосредствено след откриването на двете мъртви тела в полицията са извикани 11 мъже, които са имали отношения с Джейлян. След няколко часа заподозрени са останали двама. Първият е Орхан, бивш съпруг на жената и баща на убитото дете.

“Той и Джейлян са имали бурна любов, последвана от бурен развод”, обясни Деведжиев.
Другият заподозрян бил Мерт. Към 1 ч в неделя той направил пълни самопризнания и бил разпитан пред съдия. В късния следобед вчера прокуратурата внесе в окръжния съд искане за постоянна мярка за неотклонение.

Срещу Мерт е повдигнато обвинение за предумишлено убийство на повече от едно лице, едно от които е непълнолетно, по особено жесток начин.

Според окръжния прокурор е възможно в следващите седмици да се стигне до промяна на състава и обвинението да бъде трансформирано в грабеж, придружен с убийство.
“Твърде рано е да го казвам, но смятам да поискам доживотен затвор”, заяви Лазаров.

Според него 2-месечният срок на разследването вероятно ще бъде спазен и делото ще влезе в съда. По случая били назначени експертизи, сред които и ДНК.