Изследване: Пет партии ще пратят депутати в Брюксел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4069780 www.24chasa.bg
Юлий Павлов

Очаква се пет формации - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и “България без цензура” да изпратят депутати в Европейския парламент. Това прогнозира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, като се позова на данни от национално представително изследване, направено от центъра между 23 и 30 април сред 1023 души.

Според данните на свободен въпрос 14,8% отговарят, че ще гласуват за ГЕРБ на евроизборите, 13,3% - за БСП, 6,8% - за ДПС, 3% за Реформаторския блок и 2,7% за “България без цензура” плюс ВМРО. 2,1% са заявили подкрепа за НФСБ, 1,7% - за "Атака", 0,7% за АБВ на Георги Първанов.

При въпрос, зададен с шоукарта, сред твърдо решилите за кого ще гласуват, делът на тези, които ще подкрепят ГЕРБ, е 31,7%, за БСП - 27,9%, за ДПС - 13,7%, за Реформаторския блок - 6,2%, за ББЦ плюс ВМРО - 6,1%. НФСБ ще подкрепят 3%, АБВ - 2,5%, а “Атака" - 2,7%.

Според Павлов е много вероятно партиите, които ще имат свои представители в парламента, да бъдат пет. В такъв случай БСП и ГЕРБ ще имат по 6 мандата, ДПС - 3, а РБ и ББЦ - по един. Ако една от по-малките партии не успее да вкара евродепутат, тогава ГЕРБ ще има с един мандат повече от левицата, посочи Павлов.

Интервюираните са разделени почти поравно в позицията си по въпроса за мандата на правителството - 40% са на мнение, че кабинетът трябва да изкара пълния си мандат, а 40,8% - че трябва да се проведат предсрочни избори.

Ако парламентарните избори бяха днес, 19,7% биха гласували за ГЕРБ, 16% - за БСП, 8,2% - за ДПС, 4,8% за РБ, 4,6% за ББЦ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,