Изследване: Пет партии ще пратят депутати в Брюксел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4069780 www.24chasa.bg
Юлий Павлов

Очаква се пет формации - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и “България без цензура” да изпратят депутати в Европейския парламент. Това прогнозира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, като се позова на данни от национално представително изследване, направено от центъра между 23 и 30 април сред 1023 души.

Според данните на свободен въпрос 14,8% отговарят, че ще гласуват за ГЕРБ на евроизборите, 13,3% - за БСП, 6,8% - за ДПС, 3% за Реформаторския блок и 2,7% за “България без цензура” плюс ВМРО. 2,1% са заявили подкрепа за НФСБ, 1,7% - за "Атака", 0,7% за АБВ на Георги Първанов.

При въпрос, зададен с шоукарта, сред твърдо решилите за кого ще гласуват, делът на тези, които ще подкрепят ГЕРБ, е 31,7%, за БСП - 27,9%, за ДПС - 13,7%, за Реформаторския блок - 6,2%, за ББЦ плюс ВМРО - 6,1%. НФСБ ще подкрепят 3%, АБВ - 2,5%, а “Атака" - 2,7%.

Според Павлов е много вероятно партиите, които ще имат свои представители в парламента, да бъдат пет. В такъв случай БСП и ГЕРБ ще имат по 6 мандата, ДПС - 3, а РБ и ББЦ - по един. Ако една от по-малките партии не успее да вкара евродепутат, тогава ГЕРБ ще има с един мандат повече от левицата, посочи Павлов.

Интервюираните са разделени почти поравно в позицията си по въпроса за мандата на правителството - 40% са на мнение, че кабинетът трябва да изкара пълния си мандат, а 40,8% - че трябва да се проведат предсрочни избори.

Ако парламентарните избори бяха днес, 19,7% биха гласували за ГЕРБ, 16% - за БСП, 8,2% - за ДПС, 4,8% за РБ, 4,6% за ББЦ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да конфискуват и ограбеното от ало измамниците

    Тежък удар понася българската мафия с телефонните измами. Дано наистина и прокуратурата да е събрала достатъчно доказателства, така че съдът най-после да им постанови такива присъди, каквито заслужават.  А че те заслужават сурови наказания - спор няма. Защото ограбват по няколко милиона лева годишно от наивни пенсионери.
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции