Свилен Русинов победил Виталий Кличко, паднал от брат му

https://www.24chasa.bg/sport/article/4080790 www.24chasa.bg

Атлетичната му фигура респектира все още, независимо че отдавна е приключил спортната си кариера. Новото амплоа на многократния шампион на България, вицешампион от две световни първенства, бронзов медалист на XXV летни олимпийски игри в Барселона през 1992 г. и носител на още куп международни отличия Свилен Русинов е кмет. И то на родното си село Градежница.

Някогашният боксьор при свръхтежките кара втори мандат. “Много работа има по село, трябва да се върши”, казва, докато раздава задачи на техници пред сградата на кметството. Говори тихо, с притеснение приема интереса към него. Скромно и непретенциозно е подреден и кабинетът му, в който малко се заседява.

- Обиколили сте света като спортист. Нима нямахте други възможности, та решихте да станете селски кмет?

- Имах много възможности, разбира се. След като слязох от ринга, ме каниха да стана треньор в ЦСКА, в националния отбор също - казва с усмивка.

- И защо отказахте?

- Времето беше смутно - отвръща.

И тук Русинов започва да обяснява как от тренировъчната зала се познавал с вече
 покойните босове на СИК и ВИС. Как се опитвали да го привлекат като отговорник на профил - рекет, проституция или друга мръсна работа. “Отказах, защото вече имах семейство”, казва. После допълва, че от ранно детство бил възпитаван на труд и честност.

Това го връща към времето, когато се казвал Сюлейман. “До десетата ми година ме наричаха така - това е рожденото ми име”, изпъва плещи Русинов. И не се засяга, ако някой иска да го уязви и му каже, че е помак.

“Кой е по-голям българин от мен? Многократно в моя чест се е развявал националният трибагреник. Хиляди хора по света са ставали на крака, когато е звучал химнът “Мила родино” - слушал съм го с просълзени очи на почетната стълбица”, изрича емоционално големият спортист.

По време на насилствената смяна на имената на българомохамеданите в семейството му нямало драма. Родителите му не били крайни във вероизповеданието си - така възпитавали и Свилен. Отбелязвали Коледа, Великден и всички християнски празници.

В наши дни 2100-те жители на Градежница също уважават светлите празници. Нищо, че по-възрастните жени продължават да ходят с шалвари по традиция. В тази връзка кметът се възмущава: “Тоя, дето иска да прави партия "Помак", въобще не е в ред. Българи сме и това е! Младите вече са образовани и търсят професионална изява в градовете.”

- Но вие защо се върнахте на село?

- Защото се живее по-спокойно. След 18 години в София тук се чувствам перфектно. Не заключвам вечер колата си, всички са ми приятели. Административно нещата се решават по-бързо, няма бюрократични спънки. Сигурен съм, че на която и врата да почукате, ще ви приемат, подслонят и нахранят. Даже и работа ще ви намерят,отвръща Свилен Русинов.

В управлението обаче попаднал малко случайно. През 2003 г. от ДПС го поканили да се кандидатира за кмет на Тетевен. Приел, стигнал до балотаж с кандидата на БСП, но загубил. После оглавил общинската структура на движението. А на изборите през 2007 г. съселяните му го избрали за кмет, та досега.

Проблемите на дългото 7 км Градежница са го обсебили изцяло. Само когато се сблъсква със семейни драми, му се иска да се откаже. Има обаче моменти на радост и удовлетворение - когато направи улица или мост. Тогава хората го спират да му благодарят.

“Има пресечна точка между спорта и кметуването”, със задоволство казва Русинов. От първата година на кметския стол досега винаги в началото на септември на събора на селото кани изявени спортисти.

Миналата година например дошъл Кубрат Пулев. Хората му устроили трогателно посрещане в центъра на Градежница. Като скъп гост всеки искал да говори с него, да го докосне, да го покани в дома си.

Свилен Русинов доверява, че вече няма политически амбиции. Можел да влезе в парламента през 2005 г., но оттогава изтекла доста вода. “Спортът учи на всичко и големите политици се каляват в него. Примери много - Путин, Борисов, Цветанов. Вижте Виталий Кличко какво направи в Киев”, казва боксьорът.

Той има лични впечатления от братята Кличко. През 1994 г. в Бомбай победил Виталий. После в Рим нещата се обърнали. Но не си спомня нищо от срещата с Владимир Кличко в София на турнира “Странджа”. Загубил с една точка. “Съперникът не ме е впечатлил, затова съм забравил.”

Когато разбрал, че Виталий Кличко е депутат, му станало ясно, че той ще направи водеща партия. Неслучайно застанал начело на революцията в Украйна. “Амбициите му са големи - да стане президент. Такъв бе и в спорта”, казва бившият му противник на ринга.

После Русинов рязко сменя темата.

- Знаете ли, никой не ме е питал за агентурното ми минало. От неудобство ли, от уважение ли, но не повдигаха въпроса.

- Щом вие го повдигате, значи ви тежи.

- Да, защото не искам да нося това петно до края на живота си - въздиша мъжът и настоява да разкаже истината.

Бил шокиран и потресен, когато през 2005 г. научил, че фигурира в досиетата на ДС като агент. Връщал лентата назад, но не могъл да си спомни някой да го е вербувал. Единственото разумно обяснение открил в заръката преди олимпиадата в Сеул да бди за сигурността на нашите спортисти.

“Приех без колебание. Имам чин майор като състезател на ЦСКА, но преди всичко съм мъж, а не страхливец. За мен това бе човешки дълг - да опазя нашите от евентуални опасни посегателства. Нима това е лошо?”

Бившият спортист казва, че най-голямо щастие усетил в края на кариерата си през 1993 г. “На европейското в Бурса станах шампион. Тази титла ми е най-скъпа - дори плаках от радост.”

В настоящето всичките му мечти и надежди са свързани с децата му. Най-големият, 26-годишният Атанас, е студент в Нов български университет. Сестра му, Луиза-Мария Русева, която е на 23 г., вече има своите победи като състезател по гребане. Ивайла, на 14 г., е ученичка в Тетевен.

“Те са богатството ми и мисля, че няма какво повече да искам”, признава шампионът на ринга.