Доц. д-р Михаил Околийски, сексолог: Хомофобията издава вътрешна несигурност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4087371 www.24chasa.bg

Със сексолога доц. д-р МИХАИЛ ОКОЛИЙСКИ разговаря Мила Гешакова 

- Брадата на Кончита Вурст, която спечели Евровизия, стана по-популярна от песента, която изпя. Защо, г-н Околийски?
- Оказа се, че символът на победата на Кончита - брадата, е изкуствен и се залепва. С нея тя просто подсили сценичното си присъствие. Не мисля, че Томас, както всъщност се казва Кончита, цели реклама на травестизма, каквото всъщност представлява това преобличане на мъже в женски дрехи. Този човек се е разкрил като хомосексуален още през 2006 г., но през годините не е имал грандиозен успех и е останал незабележим. Сега използва посланията на средата и просто изпълни тази песен в точния момент. Украинската криза, атаката на Путин срещу гейовете, сблъсъкът между тоталитаризъм и свободолюбие в демократизиращия се, но пребиваващ в дълбока икономическа криза свят. В такива моменти много върви да загряваш електората си с насъскване към набедени за най-големи виновници за провала на държавата. В това число до корумпирани политици най-често нареждат гейовете. Представят последните като грандиозна заплаха от Западна Европа, която ще унищожи патриархалното ни общество. Този похват го знаем от времето на нацизма, и от гоненията на гейовете в Съветския съюз. Освен че спечели, като провокира с визията си, Кончита всъщност доведе до дебат как приемаме различното и къде е мястото ни - дали в Евразийския съюз, или в Европейския.

- България е номер едно по хомофобия в света, според доклад на Европейската агенция по основните човешки права. Откъде извира?
- Според друго проучване повечето хора с негативно отношение към хомосексуалните рядко или никога не са имали личен контакт с би- или хомосексуални лица. Струва ми се, че и хомофобията у нас извира най-вече от липсата на познание за какво точно иде реч. Но ако в Европа с хомо-, би- и интерсексуалните няма никаква драма, в България има.

- Защо е драма?
- Според мен, защото преди 25 г. живеехме в затворено като секта общество. Докато сега границите ни са отворени. Драмата на отхвърлянето издава страховете на обществото от непознатото, неизвестното, което ще ни зарази, изкуши. Освен към хората с алтернативна сексуалност ние се отнасяме много зле и към психично болните, и към ромите, и към инвалидите, изобщо към различните от нас.

- Различават ли се хомосексуалните двойки от хетеросексуалните?
- Да, и ползите не са непременно за хетеросексуалните семейства, често наричани "нормални". В тях обаче по-често се случват домашно насилие, конфликти, раздели, занемаряване на децата. В хомосексуалните двойки точно защото са минали през чистилището на отхвърлянето, са далеч по-отговорни в грижите и средата, която създават на едно дете.

- Не слага ли отпечатък нетрадиционната сексуалност върху него?
- Доказано е научно, че процентът на хомосексуалистите, израстващи в такива семейства, не е по-висок от този в хетеросексуалните. Друг аргумент е, че повечето хомосексуални са расли в хетеросемейства.

- Не е ли омразата към гейовете у нас страх от доминацията на женското предвид по-консервативната психика на българина?
- Българинът трудно се модернизира. И патриархалната мачо култура, която носи, му създава огромни проблеми. Вместо да се признае и подкрепи равноправието на жената и нейната еманципация, българският мъж често се чувства длъжен някак си да се вкамени, втвърди и да започне да изглежда по-силен, отколкото вътрешно се чувства. Внушават му го рекламите и чалга културата, с които е заобиколен. Но тези външно заложени образци, вместо да създават самочувствие, стресират.

Има и друго - напоследък самоубийствата са повече. Една от причините е, че в българското семейство не е спокойно заради търкания между мъжа и жената. Конфликтът живее във външната задача пред мъжа да бъде успешен, мъжкар, да носи много пари и да е пример за подражание и усещането му, че е смачкан, получава все по-малко пари, все по-трудно свързва двата края, не може да плаща сметки. Това кара все повече хора да натоварват негативно образа на жената и да виждат в хомосексуализма заплаха за собствените си ценности и разбирания за света.

- Шведска детска градина насърчава възпитанието в равенство между половете, като кара всички дечица да пишкат клекнали, да избягват употребата на "тя" и "той". Не е ли това дискриминация на половете?
- Полът трудно може да се потисне. Ако това се случи, ще си намери канал за реализация. В цитирания от вас случай детето е прекалено натоварено с отговорност в каква посока да отиде. За да реши този въпрос, то има нужда от подкрепа на родителите си, на приятелите си, на цялата си среда. Има момчета, които от най-ранно детство обичат да носят рокли и това събужда у тях транссексуалност. Но те в никакъв случай не са трети пол. Транссексуалните са хора, родени в грешното тяло. И впоследствие с или без операции сменят пола си. А третият пол е изключителна рядкост и това обикновено са хора, родени с белезите на двата пола. Преди ги наричаха хермафродити, а сега - интерсексуални. При тях е не е добре още при раждането да се реши на какъв пол да принадлежат. Трябва да им се даде време, за да се види какъв пол ще надделее в по-нататъшната им социализация. Такава възможност се дава в Германия, в някои скандинавски и арабски страни и в Индия. Там при раждането се изчаква с чавката в квадратчето за пол. У нас "преведоха" тази мярка като "искат да ни наложат трети пол", което е спекулация. В този дебат ни внушават, че нормалното извира от нас, а ненормалното - от Запада.

- В далечното бъдеще светът щял да бъде доминиран от хомосексуални. Възможно ли е?
- Не. Хомосексуалните във всяко едно общество са около 5-6%. И ще останат толкова, защото човек не може да си наложи да е хомосексуален. Това е сложна игра между биологична предиспозиция и социално възпитание. Но признаването на правата им е легитимация за клуба, в който членуваме. България е в ЕС, нали?

- СЗО премахна хомосексуалността от списъка с болести, а у нас 7 закона я защитават. Гарантира ли това толерантността ни към гейовете?
- Законовите регулации не са достатъчни. Чувам за странни паралели между кръвосмешение, хомосексуалност и педофилия. Издават посредственост, липса на култура и насаждат омраза. В противовес трябва да се въведе обучение по психично и сексуално здраве. Аз самият преподавам това в Немската гимназия в София и виждам как децата изграждат толерантност, и не само към хора с алтернативна сексуална ориентация. Жалко, че тези часове останаха само в няколко училища, макар да се инвестираха много средства в тази програма.

 

 

 

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо