Ангел Джамбазки: ДПС и част от Реформаторския блок обслужват турски интереси

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4087389 www.24chasa.bg

 

Визитка:

l Роден на 21 март 1979 г. в София
l Завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
l Член на ВМРО от 1997 г., зам.-председател на организацията
l Общински съветник в София от 2007 г. насам
l Втори в листата на изборите за Европарламент на коалиция "България без цензура", ВМРО-БНД, ЗНС и "Гергьовден" 

 

- Г-н Джамбазки, твърдите, че ДПС разпространява листовки срещу вас в циганските махали, защо го правят?
- Нашата цел е да извадим ДПС от властта и като балансьор в политиката. В момента те управляват държавата. Никога досега в ДПС не са били толкова силни, никога не са имали повече постове, никога досега не са изнудвали толкова много. БСП е заложник на ДПС. С листовките срещу ВМРО искат да плашат циганите в махалата в Ст. Загора и Лозенец. Събарянето на незаконните им постройки беше отложено. Което още веднъж показва, че има неравенство пред закона - за едни може, за други не. Тези, които сега защитават незаконното строителство, са ДПС, те винаги се стремят да вземат вота на циганите.
- ВМРО ли ще е гарант, че вашата коалиция няма да се коалира с ДПС?
- Категорично. ДПС са основният фактор, който държи хиляди български граждани в бедност. Когато бяхме в Смолян, разговаряхме с хората и изводът е един. Монополът на ДПС върху хората там е не само политически. Той е и икономически. Изкупуването на тютюна - само фирми на ДПС, изкупуването на картофите - само фирми на ДПС, контрабандата през турската граница, която убива местния производител, пак е тяхна работа.
Назначават свои
хора в митниците,
в Гранична полиция, за да държат този монопол. През ДПС навлизат радикални ислямски течения от Саудитска Арабия. Искането за връщането на вакъфските имоти отново е с подкрепата на ДПС. Това не е духовна потребност, ДПС не използва минарето като религиозен символ, а като политически знак.
- Ще има ли пак протести, ако се осъществи коалицията между ГЕРБ и ДПС, за която усилено се говори?
- Разбира се. В каквато и да е коалиция ДПС е вредно за българското общество. И не само заради това, че се определят като български граждани от турски произход, това за нас няма никакво значение, нито религията им, това е въпрос на личен избор. Притеснява ни поведението на тези хора - че работят за чужди интереси. ДПС и партията на Корман Исмаилов са двете ръце на партията на Ердоган в България.
- Категорични сте, че Турция не трябва да влиза в ЕС. А разширяването към Украйна?
- Когато водим разговорите за присъединяването на Сърбия и Македония към ЕС, трябва ясно да защитим българите там. Те трябва да имат политически права, които сега нямат. От друга страна, има огромна българска общност в Украйна. Докато сегашните политици се пънат кой да е русофил, кой русофоб, българската общност, която е половин милион, е непредставена и незащитена. Това беше въпросът, който трябваше да поставим, когато започна конфликтът в Украйна. А нашата категорична позиция е, че Турция няма място в ЕС. Географски, политически, духовно и културно
Турция не е
Европа, тя е
в Азия
Освен това сега Турция се управлява от един ислямист и неоосманист Реджеп Ердоган, който е изключително умен, просветен и последователен, за разлика от неграмотните български политици, което го прави още по-опасен. Те му позволиха да направи много тежки вмешателства в българската политика. Бившият премиер Борисов му позволи да обяви кой да е главен мюфтия в България. Ердоган се намесва и на изборите в България, като организира изселниците да гласуват. И виждате кой печели - ДПС и коалиционният партньор на Реформаторския блок в лицето на партията на Касим Дал и Корман Исмаилов.
- Запознат сте с ромския проблем. Как ще се интегрират ромите в контекста на европейските реалности?
- Т.нар. интеграция по начина, по който се провежда досега, е абсолютна безсмислица. Тя е прикритие за словоблудство, за изписване на тонове ненужни документи и най-вече за усвояване на европейски средства, които отиват в джобовете на продажни бюрократи и в дворците на циганските барони. Ние не говорим за интеграция, а за вписване. То може да стане само по един начин - чрез абсолютното равно задължение на всички български граждани да спазват закона. Като не си плащаш режийните - прекъсват ти услугите, без значение дали си българин, циганин, турчин или арменец. Трябва да има образование, което да е задължително за една част от хората, защото те нямат образователни навици. Трябва да се формират и трудови навици, защото от години голяма част от тях беше научена, че може и да не работи, но ще получава социални помощи. Затова ВМРО настоява за
незабавно
спиране на
помощите
на калпак
Защото голяма част от тази общност неразумно правят деца, които не могат да издържат, вземат за тях помощи и после ги изоставят в домовете. Нужни са труд, образование и равенство пред закона. Битовата престъпност в 90 % от случаите не се извършва от неинтегрирани виетнамци, но държавата си затваря очите за циганската престъпност. Видно е, че целта на определени хора е циганите да бъдат неграмотни и бедни, за да може да се купува техният глас.
- Какви законодателни промени са необходими, за да се ограничи това порочно явление?
- Засега това, което може да ограничи купения вот, е задължителното гласуване. Не е нужно то да бъде санкция, може да е поощрение. Когато гласуваш, ти намаляват данъците например. По този начин тези, които плащат данъци, ще видят своя принос в това, че упражнявайки вот, могат да облекчат семействата и децата си. Грешно е да се стимулират неграмотни и маргинализирани слоеве от населението, които гледат на изборите като на възможност за едно кебапче и една бира.
- Според социологическите изследвания засега вие сте един от сигурните евродепутати. Каква ще е първата ви задача там?
- Живот и здраве, но първо да си свършим работата по кампанията. Ако ВМРО в мое лице има представител в ЕП, първият въпрос, който ще поставя, е за усвояването на евросредствата. Всеки един цент от Европа трябва да се усвоява, и то не в затворен кръг от хора и организации, а трябва да влизат в реалната икономика. Да бъдат договаряни субсидии за зеленчукопроизводители, за животновъди, а не както сега 6 % от зърнопроизводителите да вземат 80 % от субсидиите. Това, което беше договорено навремето, е вредно, трябва да се предоговорят условията.
- Протестите срещу монополите тръгнаха още когато ГЕРБ бяха на власт. Вярвате ли, че мерките, които управляващите сега вземат срещу ЕРП-тата, ще доведат до повече справедливост?
- Справедливостта ще се случи тогава, когато тези ЕРП-та бъдат отново под обществен контрол. Няма логика посредниците между производителите на енергия и хората да бъдат в ръцете на монополисти. Няма логика пенсионерите от Западна България например, плащайки си тока, да издържат чешките пенсионери. Да продадеш държавно предприятие на друга държава, е тежката корупция. Тук са виновни тези, които управляваха държавата в правителството на НДСВ и ДПС. Справедливостта ще се случи тогава, когато българските пари не изтичат зад граница. Това също е въпрос, който ще бъде поставен в Европа.
- Каква е прогнозата ви за бъдещето на конкурентите за националистическия вот от "Атака"?
- Няма как да претендираш, че си български националист, когато държиш ДПС на власт. Не може да е аргумент, че го правиш, за да не дойде някой друг. Г-н Сидеров направи своя избор. На неговия пръст се крепи това правителство. Той даде възможност на ДПС да се върне във властта и отново да върши всички безобразия. Мисля, че българските граждани ще го оценят по достойнство на изборите.

Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

  • И “морков” срещу неразумното шофиране

    И “морков” срещу неразумното шофиране

    Черните статистики по българските пътища не престават да стряскат. Пътна полиция отчита намаление на катастрофите, ранените и загиналите, но това вероятно е резултат и от факта, че през пролетта движението на коли по пътищата значително намаля заради коронавируса. С други думи, проблемът продължава да е как да променим неизтребимата нагласа на
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си