Ако евроизборите бяха днес: БСП - 17,9%, ГЕРБ - 17,6%

https://www.24chasa.bg/novini/article/4089091 www.24chasa.bg
Графики: АФИС

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 17,9%, за ГЕРБ– 17,6%, за ДПС – 8,3%, за ББЦ – 6,7%. Това показва проучване на агенция "Афис" само седмица преди европейския вот.

Потенциалната подкрепа за двете водещи формации - БСП и ГЕРБ е на кантар, но предвид спадащия интерес към предстоящите избори и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност, БСП има известно предимство.

Агенция Афис допуска и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, но слабо вероятни. След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ – 25,3%, БСП – 24,6%, ББЦ – 13,4%, ДПС – 12,8%.

Левите избиратели са сравнително по-мобилизирани и организирани в подкрепата си за предпочитаните партии.

Общите декларативни нагласи, регистрирани в хода на изследването, свидетелстват за минимална преднина на ГЕРБ пред БСП, но това предимство се губи при хипотезата за очакваната по-ниска избирателна активност, както и предвид анализа на получените данни за нивото и посоките на колебанията на част от избирателите, подкрепящи ГЕРБ.

Пълнолетните граждани, деклариращи подкрепа за БСП, са по-твърди в намерението си да гласуват и в по-малка степен биха се разколебали в подкрепата си в последните дни преди вота.

Теоретично, може да се допусне възможност в оставащите до изборите дни неочаквани събития или разтърсващи скандали да повлияят на предварителните нагласи и да променят съществено съотношението между основните политически сили. Ако това доведе до по-висока избирателна активност, ГЕРБ ще успее да материализира предимството си пред БСП, но едва ли това ще се изрази в разлика на мандатите, които ще получат двете партии. При почти всички варианти на прогнозна активност анализът доказва, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще бъдат равен брой.

Освен двете водещи политически формации с по-големи шансове да реализират мандати в бъдещия Европейски парламент се отличават още две формации – Движение "България без цензура" и Движението за права и свободи. На декларативно ниво ББЦ има предимство пред ДПС, но на практика ДПС разполага със съществено по-мобилизирана и по-организирана подкрепа за своята листа.

При очертаващата се сравнително ниска избирателна активност, ДПС получава сериозно предимство и е почти сигурен претендент за третото място в общата класация. Слабо вероятно е активността да се вдигне до нива, характерни за общи или за местни избори, че да позволи в този случай на ББЦ да реализира предимството си, което има на общо декларативно ниво.

При очакваната сравнително ниска избирателна активност – 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии. Тоест по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 – за ДПС и 2 за ББЦ. 

При хипотеза за средна избирателна активност – 35-40% от реалните избиратели или около 2,4 до 2,8 млн. гласуващи, разпределението на евромандатите ще изглежда по-различно. В този случай възможност за реализиране на по един мандат получават още две формации – Реформаторският блок и партия "Атака", като за "Атака" мандатът е сигурен, докато за Реформаторския блок е по-слабо вероятен, но възможен. От преразпределението на мандатите може да се възползва или БСП, или ДПС, които също могат да получат допълнителен мандат, като по-вероятно е това да бъде ДПС.

При хипотеза за висока активност – 40-50% или над 2,8 млн., ГЕРБ излиза на първо място, а ББЦ изпреварва ДПС. Сигурен мандат получава АБВ, под бариерата, макар и близо до нея, остават Реформаторският блок и "Атака".

При партии, като ГЕРБ, БСП и особено при ДПС вероятността преференциалният вот да размести подреждането на листите на тези партии е практически нищожна, коментират още от АФИС. По-висока е вероятността за това за партиите ББЦ и "Атака", но предвид техните специфики, предварителните нагласи за използване на правото на преференциален вот е доминиращо в полза на лидерите им, които и без това са водачи на кандидатските листи.

По-сложно е положението на Реформаторския блок, при който единствено е налице практическа възможност преференциалният вот да размести листата, но под условие, че Реформаторският блок реализира евромандат, както и при условие, че предварителните нагласи се реализират в полза на един от кандидатите в листата на тази формация.

 

  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.