Данък върху пенсията, ако си и на заплата

https://www.24chasa.bg/Article/409313 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Ако един пенсионер работи, парите му за старост ще бъдат най-вероятно обложени с данък, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева. Сега върху пенсията не се начислява налог. Никъде по света никой не получава пълна заплата и пенсия едновременно, ще се опитаме и ние да прецизираме режима, каза тя. Това било справедливо, защото, когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябвало да има някакъв ограничител. Подобна практика у нас е съществувала и преди. На 1 лев от пенсията удържали 35 ст. Конституционният съд обаче я отменил през 1997 г. Според Митрева причината за това било известно неразбиране - мотивът не бил съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Тепърва обаче ще се търси най-добрият вариант, ще съгласуваме и с НАП, и със синдикатите, и с бизнеса, уточни управителят на НОИ. Има шанс пенсиите да бъдат увеличени в средата на годината, стана ясно вчера. Според Митрева белег за съживяване на икономиката били по-малкото заявки от фирми за масови съкращения. 

- Г-жо Митрева, заявихте, че ще опитате да направите НОИ финансово независим. Как ще стане това сега, когато държавата дава повечето от парите за пенсии?

- Действително 40% от парите за пенсии се плащат от вноски, 60% - от данъци. Това деформира системата, защото плащането на пенсии за сметка на данъците натоварва държавата и това ощетява образованието, екологията, инфраструктурата, здравеопазването, отбраната. Затова тенденцията трябва да се обърне и постепенно да се върнем към модела, въведен през 2000 г. - пенсиите и обезщетенията за болест, майчинство, безработица и трудова злополука да се финансират почти изцяло от вноски.

Дисбалансът се получи в резултат на системното намаляване на осигуровките за пенсия от 32 през 2001 г. до 18% през 2009-а. През 2009 г. държавата влезе като осигурител с 12%, но дефицитът вече беше явен. Всяка стъпка за по-нататъшно намаляване на осигуровките е изключително рискована, защото държавата ще участва още повече във финансирането на пенсиите, което значи, че самите пенсионери ще плащат част от пенсиите си.

По-добре е да се намаляват косвените данъци, а не преките. Добре е, че се намали данък общ доход, но аз винаги съм била противник на плоския данък, който удари най-бедните.

И Световната банка, и МВФ са категорични, че трябва да спре намаляването на осигуровките, защото тепърва застаряването на населението ще оказва много силен натиск върху пенсионната и върху здравната система. Към 2025-2027 г. положението ще стане доста драматично.

- Има ли вече данни за ефекта от последното намаление на осигуровките с 2%?

- За януари в бюджета на ДОО приходите са със 17 млн. лв. по-малко от планираното, но първите месеци на годината винаги са по-слаби. Но още нямаме информация от декларациите, а само по тях можем да преценим броя на осигурените и реалните приходи. Към края на март очаквам по-конкретни данни. От тях ще стане ясно и поведението доколко бизнесът е запазил работните места и заплатите в резултат на жеста. Това е много важно за решенията, които започваме да вземаме през май за бюджет 2011.

- Ако се окаже, че очакванията не са оправдани, ще вдигнете ли осигуровките догодина?

- Възможно е, има всякакви варианти. Въпрос на политическо решение, зависи от бизнеса и синдикатите. За мен добрите решения са взетите с консенсус. Защото недоволството на бизнеса ще удари събираемостта, винаги се намират вратички. Но България е сред страните с най-ниски вноски за пенсия. В същото време е 5-а в ЕС по средна възраст на населението - 43 г.

Наистина правителството обеща намаляване на осигуровките за пенсии с 5% в рамките на мандата, но го направи в една друга ситуация, когато още не знаеше в какво положение ще завари държавата и колко тежка ще е кризата. А се оказа, че има финансово неопезпечени договори, нарушения в много министерства и агенции. Факт е, че държавата има 7 млрд. лв. по-малко приходи за м.г., което значи, че вероятно бюджетът не е бил разчетен както трябва.

- Как ще коментирате скандала с двойното осигуряване на управителите на фирми от последните дни?

- При указанието си НАП не е формулирала достатъчно ясно тълкуване на Търговския закон и на текст от Кодекса за социално осигуряване. Но още в първия ден от назначението ми направихме работна група, която прецизира нещата. Така че се избегна опасността хората да се пререгистрират от управители на фирми в работници на трудови договори. Защото никой няма интерес да се извиват ръцете на хората и да ги принуждава да търсят вратички. В крайна сметка трябва да се знае, че управителите могат да работят и на втори трудов договор по няколко часа, но иначе ще внасят за пенсия само като самоосигуряващи се.

- Има ли надежда за увеличение на пенсиите?

- Зависи от ръста на доходите. В последните години повишението на пенсиите изпревари ръста на доходите. През 2009 г. заплатите се задържаха, а пенсиите се увеличиха с 20%. Не че това е много. Хубаво е да растат пенсиите, но е нужен баланс, защото трябва да мислим и за младите хора. Държавата е за всички.

Много се надявам, че при първото съживяване на икономиката правителството ще вземе решение за увеличение и на заплатите, и на пенсиите. Има оптимистични сигнали - намаляват заявките за масови съкращения.

Ако тръгнат оптимално програмите по еврофондовете и се раздвижат нещата в селските региони, в инфраструктурата, ще се повиши заетостта.

- Не съжалявате ли, че спря пенсионната реформа, при положение че дебатът беше доста напреднал? Няма ли риск за системата в бъдеще?

- Съжалявам. Аз съм много тясно свързана с тази система и 17 г. съм работила като експерт в нея, но политическите решения също си имат своите основания и хоризонти. Риск няма, тъй като не смятам, че дебатът за пенсиите ще бъде тотално отложен. Сега горещата тема е здравната реформа и в комбинация с проблемите, които хората имат покрай кризата, обсъждането на пенсионната реформа би било твърде тежко. Няма интерес от натрупване на социално напрежение. Но продължаваме работа и много неща ще бъдат изчистени.

- Ще премахнете ли възможността да се взема едновременно пенсия плюс заплата, за което няколко пъти вече става дума?

- Не става дума за пълна забрана на пенсионера да работи. Това е практика по цял свят и е абсурдно ние да я забраняваме. Но никъде не се получава пълна пенсия и пълна заплата едновременно и ние ще се опитаме да прецизираме режима. Или се събира доходът от пенсия и заплата и се облага с данъци, или както бе до 1997 г., преди да го отмени Конституционният съд, на всеки един лев от пенсията се удържаха по 35 ст. КС отмени тази норма с известно неразбиране - мотивът, с който стана това, не беше съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Ще се опитаме пак да въведем такъв механизъм - доходът на работещите пенсионери да бъде облаган, но точно по какъв начин, ще съгласуване и с НАП, и със социалните партньори. Това е справедливо, защото сега по принцип пенсията не се облага с данък и когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябва да има някакъв ограничител.

- Много организации повдигат въпроса при смърт на пенсионер близките да получават еднократна помощ така, както вземат близките на работещите. Това може ли да стане?

- Работещият носи доход от труд, създава национален продукт, той има наследници, които разчитат на заплатата му. Помощта, която даваме на близките му, ако почине, е точно за да се подпомогнат съпругата или децата, защото те губят средства за издръжка. Докато пенсионерите получават вдовишки добавки при смърт на съпруг. И за за разлика от помощите при работещите не са еднократни, а пожизнени. Вярно е, че има пенсионери в тежко положение, но много от тях имат близки с прилични, даже с високи доходи.

Може би трябва да се дадат такива помощи, но само на някои пенсионери. Защото все пак става дума за помощи, а не за права, произтичащи от осигурителния принос.

- Има ли други наболели въпроси, които не търпят отлагане?

- Един от тях за ранното пенсиониране. На 31 декември 2010 г. изтича възможността за ранно пенсиониране на работещите от първа и втора категория от общественото осигуряване. Идеята бе това да се прехвърли към втория стълб, но там няма достатъчно средства.

Много важен е въпросът с контрола по цялата верига - приходи, разходи, медицинска експертиза. Крайно време е ТЕЛК да стане структура към здравното министерство. Вече имаме обща визия за промени.

Ще се опитаме да върнем доверието на хората и чрез по-качествени, по-евтини и по-бързи услуги, като оптимизираме електронния обмен на информацията.

Разбира се, най-важното, което трябва са направим с помощта и на синдикати, и на бизнеса, и на медиите, е да усъвършенстваме пенсионния модел и специално да решим въпроса с новия ред за пенсиониране. Въпреки че сега спряхме дебата, след 1-2 г. той ще се поднови. За мен по-добър е вариантът да увеличим трудовия стаж, а не пенсионната възраст. Защото в България голяма част от хората са със стаж, близък до този, който предложихме, има гъвкави схеми, с възможности ако човек няма достатъчно години да се пенсионира по-рано, но с по-малка пенсия, или да си купи стаж.

ВИЗИТКА

Родена на 15 август 1949 г. в София

Завършила е статистиса в ВИИ "Карл Маркс"

19 г. е била научен сътрудник в центъра по статистика

От 1998 до 2009 г. е главен актюер и шеф на Главна дирекция "Анализ, планиране и прогнози" в Националния осигурителен институт

Специализирала е в Интитута по актюерство в Оксфорд, в Единбург. Има множество квалификации в администрацията по социално осигуряване в САЩ и в Съвета на Европа

През август 2010 г. стана зам.-министър по труда, а преди дни бе избрана от НС за управител на НОИ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бих влязла в "Биг брадър"  "Няма да се омъжвам скоро! Мисля, че ми е прекалено рано за такава сериозна стъпка", разкри за "България Днес" поп певицата Тита. Тя бе категорична, че с приятеля си Викторио имат сериозна връзка, но все още не мислят да предприемат следващата стъпка. Двамата се познават от преди близо две години.

Плевенчанинът отдавна предупреди, че американският актьор се натиска на мъже "Кевин Спейси ме е опипвал между краката! Това се случи на едно парти в Холивуд. Седна до мен, положи ръка на бедрото ми, след което бавно я плъзна към чатала ми. Меко казано, се скандализирах и си тръгнах на мига!" Това шокиращо признание направи още през 2014 в

"Бих направила рестарт на кариерата си като поведение, като изпуснати шансове, пропилях ги. Заради личния живот, заради голямата ми емоционалност", сподели емоционално Елен Колева. Актрисата бе дълги години половинка на богаташа с бизнес в майонезата Александър Найденов, но двамата се разделиха с грозен скандал.