Предсрочен вот не по-рано от есента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4104517 www.24chasa.bg

ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА 

Първият сценарий, това е гръмкото викане "Оставка!" и "Предсрочни избори!" още вчера, като се започне от Бойко Борисов, мине се през Николай Бареков и се стигне до т.нар. Реформаторски блок. Това е първото, което ще се случи.

В изгодна позиция за предсрочни избори са парламентарно представените ГЕРБ и ДПС.
Въпросът е дали ДПС ще се съблазни да предприеме такова действие. Това според мен няма да стане.

Разбира се, ще върви риториката, че всичко е променено и т.н. Въпросът е, че евроизборите не променят конфигурацията на българския парламент - той е такъв, какъвто си беше.

Ако някой няма интерес от предсрочни избори заради резултата си, това са "Атака" и БСП.

АБВ, вдъхновени от своите 4%, ще живеят с мисълта за влизане в един следващ парламент. Бареков няма нищо общо с ролята на балансьор. Но с резултата си ДПС до голяма степен си връща тази роля. И не просто в сегашния парламент.

Едва ли ще се стигне до съставяне на ново правителство в рамките на сегашното НС. Защото и Бойко Борисов, и Лютви Местан са категорични, че няма да влизат в договорки по този въпрос.

Интересно е също как ще се държат хората на Бареков в парламента.

Ако ще има предсрочен парламентарен вот, той няма да бъде по-рано от есента на тази година.

Предстоят много тежки анализи.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо