Костадинка Кунева: Без кампания и без 1 похарчено евро влизам в Европарламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/4104565 www.24chasa.bg
Костадинка Кунева влиза в Европарламента като депутат от Гърция.  Тя е един от 6-имата евродепутати, които гръцката партия СИРИЗА изпраща в Брюксел, и се нарежда 4-а в листата й. За българката са гласували 29 339 души.

- Костадинка, ти победи отново. Как се чувстваш като победител?

- Мисля, че победиха всички хора, които гласуваха за мен, които вложиха организаторски способности и обич, за да се стигне до този резултат. Бях споменала, че нямах възможност да участвам в кампанията. Успях да посетя само Националния театър в Атина, защото ме поканиха и дойдоха да ме вземат. Всичко останало се организира и се постигна от гърци от цял свят. Бяха си поставили за цел, че ще направят кампания без нито 1€ евро и го постигнаха. Влизам в Европарламента благодарение на обичта и старанието на хората, които оцениха моите възможности и обичта, която имам към всички тях! 

Това е повече тяхна победа, за което много се радвам,че имаха възможност да дадат пример на Европа как трябва да се избират хората, на които вярваш, че ще работят в твой интерес. Много благодаря за духовността и вярата им!

- Получи ли поздравления от българските управляващи, все пак ти си българка?

- Започнаха от сутринта първо българските медии да ме търсят, явно имат много правилна и ранна информация. От управляващите никой не ме е търсил и едва ли им е до мен.

- След всичко, което преживя и преживяваш, чувстваш ли се онеправдана от съдбата? Сега животът ти отново се променя.

- Радвам се на обичта и вярата  на обикновените хора, което ми дава много сила и вяра. Факт е, че през последните години наистина динамично животът ми поднесе изненади, които не съм очаквала. Напуснах България и дойдох в Гърция, защото ме притисна нуждата. Тръгнах от Гърция за Франция заради насилието и посегателството, упражнено над мен. Сега ще разделям живота си между 4 държави - Гърция, Франция, България и Белгия. Смятам, че мога да бъда навсякъде. Но където и да бъда, вътре в себе си винаги ще нося отговорността за това, което правя. Мисля, че това е куфарът, който може да ме отведе навсякъде, където мога да бъда полезна за детето ми, семейството и хората, които ми се довериха. 

- Какъв ще бъде пътят ти, както и каузата ти оттук нататък? Ще работиш ли с българските евродепутати?

- Да се интересувам от въпросите и проблемите, които имат хората, живеещи в Европа, и да намирам начин за разрешаването им. С българите ще работя, разбира се, стига да имаме еднакви цели и каузи, аз съм отворена за всичко.

- Сега вече от трибуната на политик какво послание ще изпратиш към България?

- Не се чувствам политик. Тази дума е заредена с всичко пошло, отрицателно и срамно. Чувствам себе си дипломат, нещо, което правя от време, а и тази роля ще имам следващите 5 години.  Всеки от нас е много ценен и важен в този живот. Всички имаме право на достойнство и уважение. Не се страхувайте и не позволявайте да гледат на нас като на инструменти, като на неодушевени предмети. Ние сме най-ценното на тази земя и затова трябва да защитим тази си позиция - всички заедно, без разлика от пол и религиозна принадлежност. Нека обичта и мъдростта ни водят във всички начинания!