Всеки четвърти избирател гласувал и с преференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/4105503 www.24chasa.bg

Всеки четвърти избирател на европейските избори в България е зачертал и кръгчето за преференция, освен квадратчето за избор на партия, коалиция или независим кандидат, показват данните на ЦИК към момента.

„Има голяма вероятност да бъдат изместени кандидатите на първите места в двете листи – на Реформаторския блок и на БСП”, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев пред bTV.

Той все пак бе предпазлив в прогнозата си с аргумента, че от комисията още не са проверили всички протоколи от Районните избирателни комисии. „Още четири РИК трябва да донесат протоколите с разпечатки. Не бихме се ангажирали да можем да кажем, докато нямаме въведени всички протоколи”, уточни той.

„Преференциалният вот сработи”, категоричен бе Андреев. „От близо 2 239 000 избиратели, около 580 000 избиратели гласували преференциално – възползвали са се от възможността по закон”, подчерта говорителят на ЦИК.

Днес комисията трябва да обяви официално иманата на 17-тимата евродепутати, които ще представляват България в Европейския парламент в Брюксел през следващите пет години.

Най-голяма е интригата в листата на БСП, след като се оказа, че 28-годишният Момчил Неков, номер 15 в листата, измества председателя на левицата Сергей Станишев от водаческото място по силата на преференциалния вот на хиляди избиратели, зачеркнали номер 15 и в квадратчето, и в кръгчето.