Ваньо Танов защити спипания с дрога митнически шеф

https://www.24chasa.bg/novini/article/4106245 www.24chasa.bg

Георги Георгиев, който е заместник-началник на митницата в Свиленград, бе махнат от поста, за да не пречи на връщането на схемите. Това обяви бившият шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов пред TV7.

„Преди да влезем в ЕС пунктовете Свиленград, Кулата и Калотина са били на най-високо ниво на корупция. По мое време се положиха усиля това да се промени. Георги Георгиев го познавам, защото бе на длъжността началник. Знам, че е ерудирано момче. Има две висши и не е от хората, които са си купили дипломите. Той е подготвен и е на високо ниво като митнически служител. Не мога да си обясня ситуацията около задържането му. Пак казвам, че той е умен. От миналата година са възстановени всички схеми за събиране на пари в митницата в Свиленград. В този смисъл той може да пречи и това да е причината да го арестуват. За мен не възможно да се замеси с наркотици, защото е умен и хитър. Не допускам, че ще се замести в такива схеми. Пък и наркотикът е намерен в служебен автомобил, а не в личния му. За мен това е провокация, за да бъде елиминиран от мястото му, защото пречи в събирането на средства”, обясни Танов.

Той припомни, че на работа в агенцията е върнат бивш служител, на кого е бил забранен достъпът до класифицирана информация, но не го назова по име. Попитан дали говори за Николай Попов, отговорът бе „да”.

„Получавам информация от служители, които се възмущават от поведението на сегашното ръководство на Агенция Митници. Имаше съветник, който нямаше достъп до класифицирана информация, а сега е на работа пак. Човекът беше освободен от МВР за изтичане на информация. Възстановява се всичко старо и порочно. Масово сега се връщат на работа хора, но без конкурс. Връщат се на места по заместване, най-вече по майчинство. Това е практика, защото няма проведени конкурси”, добави генерал Танов.

Бившият шеф на митниците прогнозира, че с около 600 млн. лева няма да се изпълни плана. „Това са много пари, но са върнати старите схеми за отклоняване на средства. Фирмите, които бяха засегнати по мое време, защото се събираше акциз, сега са свободни. Огромни са средствата и интересът на фирмите да не бъда шеф на митниците”, завърши Танов.