Ева Паунова: Повече субсидии за българските земеделци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4106549 www.24chasa.bg

Избрахме 17 българи, които през следващите 5 г. ще представят интересите на страната ни в Европарламента. Ще участват в обсъждането и приемането на бюджетите на съюза. Ще са част от формирането на политиката на ЕС. Затова “24 часа” попита новите български евродепутати какво ще направят по 7 важни и чувствителни теми, които засягат всички българи:

1. Заетост
2. Още пари по еврофондовете
3. Енергетика
4. Земеделие
5. Здравеопазване
6. Бежанци
7. Отбрана

Днес публикуваме първите отговори.

ЕВА ПАУНОВА, ГЕРБ 

Заетостта. Ще се фокусирам върху увеличаване на заетостта, особено сред най-младите, които тепърва търсят професионално развитие. Ще насърчавам програми, които ще осигурят достъп за младите до висококачествени работни места, обучение или стаж след дипломирането им. Както и за механизми, които дават шанс на млади семейства и родители да се развиват професионално.

Еврофондовете в България. Съществува реална опасност някои от еврофондовете за България да бъдат спрени, както и финансите по новия програмен период да започнат да бъдат усвоявани едва през следващата година. Това се дължи на две причини - неспазване на правила и крайни срокове, от една страна, и загубата на доверие от нашите чуждестранни партньори, от друга. Затова ще работя усилено за запазване на доверието в България и за по-добри връзки с европейските институции, от които зависи разпределението на еврофондовете. Ще насърчавам и по-голяма прозрачност при изпълнението на европейски проекти и използването на средства от ЕС.

Енергетиката. В България, както и в Европа рискът от рязко покачване на цените на енергията и нарастваща зависимост от вноса на енергия прави енергоснабдяването ни по-ненадеждно и поставя под заплаха икономиката като цяло. Ще работя за изграждането на общ Европейски енергиен съюз, който предвижда общ орган за съвместно закупуване на газ за страните членки.

Земеделието. За съжаление, все по-малко млади хора избират да се занимават с растениевъдство и животновъдство. ЕС ни оказва подкрепа, за да променим това - наша важна задача като евродепутати е да популяризираме тези инструменти, за да бъдат използвани най-ефективно. Чудесен пример за европейска програма е “Млад фермер”.
Очаквам през следващия програмен период да се възползваме от още повече такива инструменти, тъй като нововъведеният пакет реформи на селскостопанските политики предвижда по-справедливо разпределение на средства между старите и новите държави-членки. Следователно ще се боря за повече субсидии за българските земеделци. Ще отбележа също, че е важно да инвестираме не само в техника и продукти, но и в хората - за да могат напълно да развият своя потенциал.
Здравеопазването. Като член на ЕНП аз заставам зад стратегията на най-голямото политическо семейство за интелигентни инвестиции и ефикасни разходи, за да повишим нивото на здравеопазването в рамките на нашия ограничен национален бюджет. От изключителна важност ще бъде и предоставянето на достъп до качествено здравеопазване за всеки един гражданин.

Бежанците. Ще насърчавам синхронизацията на законодателството и практиките в тази сфера у нас, и тези на европейско ниво. Например, важно е да има общоевропейски пакет от мерки за интеграция на новопризнати бежанци, както и по-ясни условия за издаването на бежански статут.

Отбраната. Основна цел в сферата на отбраната ще бъде първоначално да се направи цялостен преглед на националните отбранителни способности, което да позволи по-нататъшно създаване на постоянен щаб за граждански и военни мисии на ЕС. Приоритет ще бъде и да се осигури синхрон между различните цивилни и военни мисии на ЕС, както и да се изгради истински пазар за отбранителна техника.

 Виж какво каза и ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ от ГЕРБ.

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Да затварят фирмите за храни менте

    Какво му остава на човек, когато разбере какви гадости слагат в маслото? (Виж 1-а стр.) Отговорът е очевиден и се налага от само себе си - спрете го, не го купувайте, не го яжте, не го давайте и на децата си. Шегата настрана, но напоследък където и да тръгнат да изследват някоя храна, все ще ударят на кухо.
  • Защо полицаят понякога става престъпник

    Опознава бандитите отблизо, а тъмната страна изкушава ЩЕ ви дам три субективни психологически причини от обективен характер. Съжалявам за клишето, но е точно. За тях не се говори много, но те са част от полицейската професия. Те начертават тънката червена линия, която разделя полицая от криминала.