Фандъкова: Наложена е финансова корекция за депото за отпадъци, ще заведем иск в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/4117800 www.24chasa.bg

Над 85 милиона са изплатени до момента, получихме и първото потвърждение за наложена финансова корекция за депото и за това ще заведем иск в съда. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на обекта „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община” в местност „Садината” в село Яна. Проверката показа, че няма изоставане в строителните работи, които трябва да приключат през август 2015-а година.

Екоминистерството е наложило финансови корекции върху стойността на проекта, което Общината ще обжалва в съда, закани се Фандъкова: „За съжаление, получихме и първото потвърждение за наложена финансова корекция за депото и затова ще заведем иск в съда. Аз не мога да си представя, че, при положение че българският съд веднъж се е произнесъл, ще се произнесе по някакъв друг начин. 5% е корекцията за депото. Това изключително много обърква бъдещата ни работа, защото кой е този орган в България, пък и извън България, на който аз да имам доверие, че всичко с процедурата е наред. Нека да видим. Аз не вярвам. ВАС вече веднъж се е произнесъл по процедурите. Това пък ще бъде съвсем объркващо, тогава ще спрем да работим, защото аз няма да знам, като получа решение на КЗК, решение на ВАС, решение на одитен орган в България или извън България, няма да знам дали да му вярвам, защото няма да знам на следващото каква ще бъде позицията. Това е наистина някаква шизофренна ситуация“.

Работи се в срок по депото за битови отпадъци в село Яна независимо от големите и обилни валежи, отчете кметът на София.

Количествата отпадъци непрекъснато се увеличават, което е важно, специално за хранителните отпадъци. Над една трета от капацитета за входящи отпадъци е изпълнен за месеца, каза тя. По думите й като първа година това е нормален процес. „Тук на Яна нещата вървят усилено в изкопните работи. Но всичките четири основни сгради от проекта за механично-биологично третиране и няколко по-малки сгради, според инженера, който току-що докладва, развитието на проекта до този момент няма забавяне”, обясни Йорданка Фандъкова. Тя обясни още, че постоянно се компенсират временните пътища и са изкрепени, за да може да се работи и от утре се очакват две големи машини,които ще се включат в работата.

„Надяваме се да имаме изпреварващо изпълнение от гледна точна на това до зимата да се изпълнят други строителни дейности и да се използва летният и есенният период. Това е етапът, на който сме в момента, така че нямаме притеснения от гледна точка на изпълнение на графика”, каза тя. Йорданка Фандъкова обясни още, че заедно с ръководителя на управляващите органи и представители на Европейската комисия са посетили инсталацията на сметището за отпадъци край Богров и по думите й там всичко е наред и вече се преработват отпадъци.