Местан: Предсрочни избори най-късно на 7 декември (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4123604 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонева

Избори до края на тази година - последната неделя на ноември или първата на декември. Това поиска в изявление пред медиите в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан.


Изказването му изненада БСП, както и повечето от останалите политически играчи.
Правителството подава оставка в края на септември, най-късно в началото на октомври и плавно предава властта на служебен кабинет, който да подготви предсрочните парламентарни избори, начерта Местан сценария. Анализът на ДПС показвал, че пълният мандат на кабинета е невъзможен - "той не е път към стабилност". Необходимостта от

контролиран,
плавен преход
към успокояване
на политическия
процес

отваряла пред кабинета "Орешарски" три възможни хоризонта - до октомври 2015 г., когато да се направят избори 2 в 1 (местни и парламентарни), до юни 2015 г. или след 4 месеца. "Нашите предпочитания са към третия вариант. Сега е време всеки да поеме своята политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си", обяви лидерът на ДПС.

Вариантът разпускане на кабинета след 4 месеца има голям минус, посочи лидерът на ДПС - приемането на новия бюджет. Но Местан вече се консултирал с финансисти и стигнал до заключението, че проблемът не е нерешим.

Не налагаме на никого тази позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог. Аз

Местан: Предсрочни избори най-късно на 7 декември (обзор)

бих призовал
всички да пият
кафе,

обърна се той към останалите партии с уговорката, че има предвид "кафето като медиатор". След онова в Кърджали преди евровота обаче не е пил ново с Бойко Борисов, обясни Местан.

"Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето", отговори зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Трябва да се мисли за дата за предсрочни избори, каза обаче вечерта министърът на отбраната и говорител на БСП Ангел Найденов пред БНР.

На въпрос защо не е дал изявление съвместно с партньора си Сергей Станишев, Местан обясни, че са разговаряли (бел. ред. - сряда) и "мисля, че бяхме и сме в добър диалог". "След подобни резултати беше разбираемо те да имат нужда от малко повече време за своя анализ. Оттук нататък какво е отношението на г-н Станишев към тези варианти, към развитието на политическата ситуация - смятам, че е най-добре да попитате него", каза Местан и вметна, че все пак е 11-ият ден от изборите.

С премиера Орешарски обаче лидерът на ДПС се срещнал сутринта преди изявлението си.

Впечатлен съм
от зрелостта и
отговорността на
премиера”, намекна Местан за готовността му да се оттегли.


Според запознати Пламен Орешарски имал нагласа и веднага да хвърли оставка, но бил посъветван да не го прави.

“Беше обсъден
още един вариант
- за незабавна
оставка

Струва ми се обаче, че това също не генерира стабилност, а обратно, ще породи проблем”, каза Местан.

Лидерът на ДПС не спомена още два варианта - избори веднага и програмно правителство на националното съгласие, обясни зам.-председател на БСП. Червените нямало да лансират обаче схемата за съгласието.

“Като искат избори - нека да са още сега. Август не е подходящо, но септември - може, партията ни в момента дори се мобилизира от цялата тази ситуация”, каза висш социалист.

При всички случаи вариантът бързи избори
изключва
готвените
промени в
кабинета,

стана ясно от коментарите откъм БСП и ДПС.

“Ако животът на сегашния кабинет е по-кратък, няма нужда от съществени промени, но това е въпрос от изключителната компетентност на премиера”, обясни Местан.

Темата
“Южен поток”

е в основата на неочаквания депесарски шут, заговори се след брифинга на Местан.

Самият лидер също я визира в изявлението си. “Притесних се от радикални позиции “Строим “Южен поток” въпреки Брюксел. Като председател на най-последователната евро-атлантическа партия заявявам, че България не трябва да прави нищо въпреки всичко. Да отстояваме националните интереси не въпреки, а в постоянен диалог с Брюксел до постигането на съгласие”, настоя той.

Вероятно са се появили някакви разногласия по отношение на фирмите, които ще бъдат допуснати до участие в изпълнението на проекта, тълкуваха депутати от други политически сили.

От изказването на Местан лъснаха и други пробойни между коалиционните партньори по отношение на икономиката. Той настоя в оставащите месеци на този кабинет да се актуализира бюджетът по отношение на приходите и съответно да се намалят предвидените разходи, което от БСП отричаха. Обяви се за

“по-тясна
координация
до сливане на
Агенция
“Митници”
с НАП”

Отговорно е да оставим на следващо управление относително стабилни финанси, подчерта Местан. Оцени обаче кабинета “Орешарски” като много по-добър от предишния.

Основен сценарист е суверенът - така Местан отговори на въпроса дали може да управлява с ГЕРБ и Реформаторския блок.

Не търсим самоцелно една или друга роля, действаме съобразно вота, който избирателят ни отреди, нямаме за цел да пазим статути ей така, заради самата политическа игра. Това е политически несериозно, обяви още Местан.

Лютви Местан - 1 към 1 от изявлението му към медиите: ДПС не произнася присъди.

Резултатите не дават добри перспективи на кабинета “Орешарски”, но в същото време не дават основание на никого да изпадне в еуфория. Вотът зададе много въпроси, а отговорите не са по силите на нито една отделна партия. Затова е време за градивен диалог, за надпартийни усилия.

Основно мерило за политическа зрелост е не как влизаш във властта, а как излизаш от властта. Струва ми се, че профилът на г-н Орешарски, смея да твърдя - и на ДПС, ще ви убеди, че от властта може да се излезе с достойнство. Търсенето на стабилна формула за управлението не е път назад, а поглед напред, с прочетените уроци от грешките на всички предишни управления.

Вотът не дава основание на никого да размахва пръст, да се връща към “аз” формата, защото първата и втората политическа сила измерват първото и второто си място не по това колко са надградили доверието отпреди 1 г., а по това кой по-малко е загубил, но е загубил.

Едно управление има смисъл да продължи само ако е в състояние да трансформира режима на оцеляване в силно ефективно управление.

Рискуваме да превърнем в клише символа на политическия диалог - пиенето на кафе. Ние можем да пием кафето си и сами, но ако имаме предвид кафето като медиатор, като символ на диалога, струва ми се, че то е необходимо. Трябва да се преодолее отсъствието на ефективен политически диалог.

Политическият език у нас се реализира в монологична форма. Само тези, които изграждат политическа идентичност в диалог, са в полза на страната си. Аз бих призовал всички да пият кафе.

Що се отнася до въпроса за възможните властови конфигурации след вота, засега ще кажа само, че би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 24 г. и те ни казват да се въздържаме от заклинания, било по посока на “да” или по посока на “не”. Не е време за заклинания и не е време да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът. Той ще даде управленската формула. Въпрос на зрелост е да уважим волята му.

(На въпрос как възприема анализа на Иван Костов, че следващият балансьор е Бареков, а ДПС е пришито към БСП) “Пришит” е точно казано. Г-н Костов е ясен, не прави изключение. И върху него тегнат тежки ДПС комплекси. ДПС е ляво - това е клише. Аз съм готов на диалог без обременености. Диалогът ще бъде ефективен, ако сме освободени от оковите на анти-ДПС митологемите. Кое е лявото на ДПС? Това, че съхрани плоския данък? Това, че в групата си има откровено либерални икономисти, които в най-добрия смисъл на израза играха “юздите” на по необходимост буйния социален кон на БСП? Това ли е лява политика? Това ли икономистът Костов нарича ляво? Недотам високият анализ на инак високия г-н Костов. Анализът му е конюнктура. Освен това БСП и ДПС са лявото, ГЕРБ и Реформаторският блок са дясното и затова везните са на новия субект - това не е анализ, а сценарий, щение. Мога да прозра и първопричини, и интереси, които стоят зад него. Само че сценаристи много, но основният сценарист на властта е Н.В. Избирателят. Инак мераците да се отнеме политическата тежест и роля на ДПС не са от . Досега не са успявали. Може да успеят някога. Няма драма. Ние не търсим самоцелно една или друга роля. Нямаме за цел да пазим статути ей така, заради самата политическа игра.

На вметката за “юздите” по-късно зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов отговори задочно така: “Чувам, че са слагали някакви “юзди” на лявата политика. Голяма част от българските граждани, ако мога да използвам тези сравнения, искат да има “шпори” за управлението, за да се ускори развитието на страната, а не да бъде държана в състоянието от последните 20 г.”

 

Станишев отговаря днес
на удара. Казал на своите:
Гответе се за избори

 

Cлед като пази мълчание от евроизборите до днес с изключение на няколко реплики в крачка в кулоарите на парламента, днес соцлидерът Сергей Станишев най-сетне ще отвърне на удара от ДПС.

Той свика пресконференция за тази сутрин в зала “Запад” на НС - на същото място и в същия час като Лютви Местан .


Двамата продължават да не са се срещали, казаха близки до соцлидера. Чули са се два пъти по телефона - миналия четвъртък и в сряда вечерта, преди лидерът на ДПС да хвърли бомбата за предсрочни избори наесен.

“Определено това беше удар срещу БСП”, категорични са членове на Изпълнителното бюро. Но не неочакван - изявленията му в нощта след вота, ласкавите думи на ГЕРБ за ДПС очертаваха такъв развой, обясниха от “Позитано”. “Но Местан пресоли манджата, не знам дава ли си сметка какви са настроенията срещу ДПС. назначаваше министри, днес сваля кабинета - че изкарал с познатите методи 300 хил. гласа не му дава основания за това поведение”, коментира още човек от ръководството.

Щом искат избори - чудесно, нека са още през септември, да се готвим, обединили се най-близките до Станишев. Очаква се днес това да е основното послание на соцлидера.

“Гответе се за избори”, обявил на своите в прав текст. Той не събрал цялото си бюро за анализ на новата ситуация, разговарял само с неколцина.

и днес пък се среща един по един с министрите за изготвянето на списък с най-важното по ресори, което да свърши кабинетът, преди да си отиде. Вече се мислело и за неофициални сондажи за служебен кабинет, “за да не го реди пак Иво Прокопиев”, обясни участник в съвещанието при лидера.

Ходът на ДПС вероятно ще тушира исканията за смяната на Станишев сега, на прага на избори. оставката му поиска Румен Овчаров. 

 

Станишев зает с конферентна
връзка от “Позитано” с Брюксел,
конституирал групата на ПЕС

 

следобед председателят на БСП Сергей Станишев е бил зает с конферентни разговори от кабинета си в София, свързани с предложенията за нов председател на Европейската комисия, за сформиране на групата на социалистите в новия Европейски парламент и разпределението на председателското място и тези за заместници в ЕП.

Неговото участие в разговорите било задължително като президент на ПЕС.

С това обяснение евродепутатката Илияна Йотова извини отсъствието на лидера си от среща на новоизбраните български представители в ЕП с премиера Пламен Орешарски, организирана от вестник "Преса". На срещата от социалистите участваха само тя и кандидат номер 15 Момчил Неков, който с преференция измести Станишев от първото място в листата.

Зам.-шефът на соцпартията Янаки Стоилов бе единственият официален високопоставен говорител на левите след изявлението на Местан. Той напомни в кулоарите на парламента, че БСП носи отговорността на мандатоносител и отчете като слабост, че до този момент тази роля на партията не е изпълнена пълноценно. Ще продължим само ако отстояваме тази позиция, каза Стоилов.
 

 

Борисов: Избори веднага, за да
има нов кабинет с нов бюджет

Ако не - догодина с местните. Стана ясно, че ДПС, а не БСП е мандатоносителят

 

Още днес Пламен Орешарски да си подаде оставката и още утре да започнат при президента консултации за дата на предсрочните избори.


Това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след изявлението на председателя на ДПС Лютви Местан. Не се ли тръгне на избори веднага, те трябва да са догодина с местните, защото с искането да са в края на 2014 г. сегашната власт минира следващата, заяви Борисов.

И изреди какви тежести ще наследи следващият премиер - поне 2 млрд. за разплащане по оперативните програми, допълнителни 160 млн. лв., заложени от Закона за МВР, 200 млн. лв., прехвърлени от осигуровките за следващия април, плюс новия заем от 3 млрд., от който Борисов признавал само половината. Плюс мотрисите на “Сименс”, 700 млн. за военна ескадрила, милиони задлъжнялост на НЕК, БЕХ, БДЖ, здравеопазването.
Всичко това целяло през февруари хората пак да въстанат заради непопулярните мерки, които следващият премиер неминуемо трябва да предприеме. Ако следващото правителство влезе в най-тежкия период с бюджет, направен от сегашното, ще е длъжно да направи такива реформи, че за един ден да отмилее на хората, коментира Борисов.

Ето защо той не приема предлагания от Местан плавен преход.

“Денят е траурен, нищо хубаво не очаква България. Българите ще платим цената на трагичното управление”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той предупреди сегашните министри да не харчат нито лев повече и да не правят никакви назначения.

Днес стана ясно, че мандатоносителят всъщност не била БСП, а ДПС. Това е поредният срам за левицата, добави Борисов по повод изявлението на Местан. Другото, което той познал, е, като предрекъл “как един ден Орешарски ще бъде виновникът, от когото ще избягат БСП и ДПС”.

ГЕРБ щели да предложат със закон Станишев да бъде обявен за най-главния в България, да му се дадат държавна резиденция и издръжка, но само “да не бъде допускан да се бърка повече до управлението на страната”. Понеже според Борисов призивът на Местан това правителство да се оттегли през септември означавал едно - че целта е Станишев да бъде пратен еврокомисар.

 

Вземем ли властта,
вдигам възрастта
за пенсиониране

Сред негативите, които ще наследи следващото правителство, е необходимостта да се задейства замразената от кабинета “Орешарски” пенсионна реформа, обясни Борисов.
Той напомни, че нейното блокиране бе сред критиките, които отправи тези дни Еврокомисията към България.


Другата непопулярна и неизбежна мярка е необходимостта да се повиши цената на тока, която в момента е изкуствено задържана. Тя не се увеличава от премиера или от кабинета, а от ДКЕВР - независима от политиците комисия, припомни Борисов. Според него най-големите печалби на енергийните дружества били при управлението на ГЕРБ.

“Вече има толкова партии, които обещават мед и масло. Аз такива обещания няма да давам. Ние ще обясняваме, че ще е трудно”, предупреди Борисов.

Минута преди затварянето на деловодството на парламента снощи от ГЕРБ внесоха петия си вот на недоверие - за провал на кабинета “Орешарски” във фискалната политика.

 

Реформаторите: Ние сме главната
причина за падането на кабинета

“Нашият изборен успех и нашите разкрития са основната причина за падането на кабинета “Орешарски”, на което сме свидетели днес.”


Това заяви говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев . Той определи разграничението на ДПС от левицата като заявка за коалиция между ГЕРБ и движението. На другия полюс според него оставали БСП и “България без цензура”.

“И двете коалиции - ГЕРБ с ДПС и БСП с ББЦ, са еднакво опасни за България”, предупреди Кънев. Нито ББЦ, нито ДПС били вариант за партньори на реформаторите. Двете партии категорично не трябвало да се допускат до ролята на балансьори. С ГЕРБ реформаторите били конкуренти.

Единственото правилно решение за България е сформирането на дясноцентристко реформаторско правителство, категоричен е Кънев.

“Сега топката е в президентската институция”, заяви той. И припомни, че заради дупка от 10 милиарда лева в бюджета на България дясната коалиция вече е поискала свикване на Консултативен съвет по национална сигурност при президента, който да обсъди бюджетната и икономическата криза в страната. Според реформаторите КСНС може да се използва, за да се внесе спокойствие при прекратяване на мандата на настоящия парламент и за провеждане на предсрочни избори.

Бареков иска избори на
26 октомври

Лидерът на ДПС Лютви Местан и премиерът Пламен Орешарски предварително са се наговорили за трите варианта за предсрочни избори, а лидерът на БСП Сергей Станишев е останал изненадан. Тази схема описа лидерът на “България без цензура” Николай Бареков.

Той окачестви разговора между Местан и Орешарски като завера. “Станишев се озова в ролята на политическа куртизанка, умело използвана от Местан и Орешарски, и сега изведнъж се е намерила нова любов и край”, заяви евродепутатът. Предпочитания предсрочните избори да са на 7 декември изрази още той. Това щяло да даде още време на “България без цензура” за предизборна кампания. Все пак партията продължава да настоява вотът да е на Димитровден, 26 октомври, какъвто призив към останалите политически сили Бареков отправи още в нощта след евроизборите.

ДПС добре са си направили сметката, за да направят такъв ход, заяви още лидерът на “България без цензура”. Според него Лютви Местан е постигнал договорка с ГЕРБ. След това просто е информирал премиера Орешарски, обясни Бареков в леко противоречие с развитата по-рано теза за завера между двамата.

Борисов ще управлява с подкрепата на ДПС, освен ако не се гласувало масово за “България без цензура”, предупреди Бареков.

 

“Атака”: Безсмислено е,
ако са като предишния вот

“Атака” настоява първо Конституционният съд да се произнесе по искането  за касиране на изборите, съобщиха от пресцентъра на партията.


Няма смисъл да се ходи на нови избори, ако ще се проведат по същия начин. Ако и новите избори бъдат купени като предишните, то напълно се обезсмисля харченето на пари и провеждането на избори, гласи позицията на “Атака”.

От партията припомниха, че вече са сезирали главния прокурор Сотир Цацаров за купуването и продаването на гласове. С престъплението били опорочени резултатите и те не отразявали действителната воля на гласоподавателите.

Вотът бил опорочен и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход при провеждането на избирателната кампания. “Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот”, отбелязват от партията.