Веганът Атанас Скатов занесе знамето на родния Сливен на Еверест

https://www.24chasa.bg/novini/article/4125470 www.24chasa.bg
Алпинистът от Сливен покори и най-високия връх на Южна Америка Аконкагуа.

Точно 30 г. след незабравимия Христо Проданов Атанас Скатов от Сливен изкачи най-високия връх на планетата - Еверест. По щастлива случайност това се случи навръх 24 май в 5,45 ч непалско време. Искал като Проданов да го направи без кислороден апарат, но по пътя нещо се объркало с багажа му, той останал без 30-те си килограма храна - основно зърна нахут, боб, леща, ядки и сурови семена.

По принуда дълго карал без растителни протеини и отслабнал със 7 кг. Което наложило все пак да вземе бутилките с кислород от втория лагер на височина 7700 м. Всъщност алпинистът признава, че знае малко подробности за Проданов и за другите ни прочути алпинисти. Избягвал да чете за тях, защото предпочита сам да преживява нещата, а не да възприема планината чрез чувствата и емоциите на другите.

Гледката от Еверест, която се открила пред очите му определя като най-добрата, която може да съществува. Пътят му бил откъм Китай. Освен камерата си Наско качи на Покрива на света и знамето на родния си Сливен. “В един момент мислех да го оставя горе. Но там мястото е много тясно и много чисто, всеки момент вятърът щеше да го издуха нанякъде. Затова върнах флага”, разказва 36-годишният мъж.

Тези дни стана ясно, че инициативен комитет се готви да го предложи за почетен гражданин на града. Различното при Атанас е, че от 2 г. той е завършен веган - не яде никаква храна от животински произход, дори и яйца, мляко, масло.

“От 2006 г. отказах месото, от 2009-а не ям риба”, обяснява мъжът. Поставил си задачата да изкачи, не обича думата покори, планинските първенци на 7-те континента на Земята. Но не за да постави рекорд, дори не държи да е първият българин, направил това - целта му е да докаже, че и само с растителна храна, без да се тъпче всеки ден с месо, човек може да живее и спортува пълноценно, че веганството е най-правилният начин на хранене.

Такива ентусиасти като него по света далеч не са много. Чул, че само 5 непалки с веганско меню катерили върховете с рекламна цел. Но рекордът му да е първият българин със 7 континентални първенеца зад гърба си вероятно ще се случи - само за 17 месеца Скатов вече е превзел 4 върха. Досега е бил на планинските първенци на Европа, Африка, Южна Америка и Азия.

Разговорът с него прилича на урок по география - първо бил на Килиманджаро в Африка, следват Елбрус, Аконкагуа в Андите, Еверест. Остава да изкачи най-високите върхове на Океания и Австралия, Северна Америка и Антарктида. Готов е да тръгне още утре, ако успее да финансира експедицията си.

Казва, че досега само алпинистът Николай Петков се е доближил до това постижение - покорил 6 от върховете, изпълзнал му се само първенецът на Антарктида Винсен (4800 м). А тъкмо този Винсен е голямата мечта на Атанас. Както и да стъпи на Южния полюс при пингвините.

“По професия съм биолог, имам висше от Пловдив и докторат от Хумболтовия университет в Берлин по растителна защита”, казва за себе си Скатов. Темата му е растителна защита с
биологични средства, т.е. защита, при която не се използват химикали, а естествените врагове от природата на вредителите.

От растителен бизнес печелел добре в Германия, но през 2011 г. се завърнал в родния Сливен. Някъде по това време се появила и страстта му към красотите и предизвикателствата на планината. Те напълно се покриват с представата му, че в живота няма невъзможни неща, че човек може да постигне всичко, щом го желае.

“През 2010 г. изведнъж почувствах необходимост да премина по най-дългия пешеходен планински маршрут у нас от Ком до Емине по Стара планина - цели 700 км. Направих го, а дотогава дори не бях спортувал, нямах екипировка, а от Карандила знаех само популярната Хайдушка пътека”, не крие алпинистът.

Но след това спортувал колкото за половината град. Прекарва по 7-8 часа на ден в тренировки сред природата. Ходене, бягане, катерене, планинско колоездене. Някои уроци по алпинизъм взел от съгражданина си Иван Темелков, също участник в една от българските експедиции до Еверест.

Казва, че може да изкара деня и с шепа ориз, но преди всяка здрава тренировка гледа да хапне добре. Сега, преди да излезе в планината, закусва 2 праскови, 1 ябълка, половин кило череши и 1 банан. Набляга на спагети, ориз, картофи, зеленчуци.

Сред съгражданите му има и такива, които се съмняват в разказите му за изкачените върхове заради малкия му опит в планината и липсата на професионална подготовка. Но Атанас е готов да разсее всяко съмнение не само с това, че документира походите си нагоре, но и с готовността си да напише книга за пътищата си към върховете. В нея ще отдели по-специално място на Еверест.

Тази му експедиция продължила 55 дни. Скатов тепърва ще разказва за нея, като специално място сигурно ще отдели на шерпа си Гилджен. Бил на 44 г., здрав, с лош английски и голям инат.

“Ама не знаеше, че аз съм по-голям инат. Когато в 21 ч на 23 май тръгнахме нагоре по последната част от изкачването към Еверест, той реши, че времето се разваля. Дори се върнахме със 120 м денивелация назад, което си е направо отказване.

Но аз настоях да продължим и не отстъпих. Той се опита да ми го върне, защото на върха имах проблеми с фотоапарата и шерпът ми поиска 1000 долара за 15 кадъра с неговия апарат. После кандиса да вземе само гащеризона, който бях купил за 400 долара в Катманду за Хималаите”, разказва алпинистът.

Близо 40% от парите за това си приключение той финансирал сам - от почти стопените германски резерви. Отзовали се обаче частни фирми, макар и не така охотно, както очаквал. С 10 000 лв. му помогнала и община Сливен. Затова и Атанас Скатов донесъл от Непал нож на кмета Кольо Милев. А градоначалникът му подари глобус, за да продължава да мечтае.

Една от мечтите му е да вземе със себе си при следваща експедиция и приятелката си Искра.
“Тя е веган като мен и с лекота се справя в планината. Заедно вече сме изкачвали Мусала и Вихрен”, не крие Атанас.

А защо не занапред и връх Маккинли в САЩ или пък първенеца на Нова Гвинея - Пенчак Джая, който има още 5 имена. После навярно ще дойде ред и на Винсен в Антарктида. Но 7-те континентални първенеца ще се предадат, непременно ще се предадат. Това, последното, Атанас Скатов не казва на глас, но без съмнение си го мисли постоянно.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,