Лидерът на ГЕРБ лети към Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/4125696 www.24chasa.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лети утре към САЩ, научи "24 часа".

Български фирми и физически лица, които оказват материална подкрепа на руската компания "Стройтрансгаз", могат да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.


Това обяви в свое изявление вчера посланикът на Вашингтон в България Марси Рийс. Изявлението бе разпространено през фейсбук страницата на посолството на САЩ в София.

Причината е, че "Стройтрансгаз", която ще строи газопровода "Южен поток" на наша територия, е в черния списък на САЩ, публикуван на 28 април 2014 г. Той бе създаден в отговор на действията на Русия в Украйна, припомня в началото на изявлението си посланик Рийс.

"Тези санкции (наложени със списъка-бел.ред) забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със "Стройтрансгаз" и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати", се казва в изявлението.

"Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода "Южен поток" на "Стройтрансгаз". Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин", се казва още в изявлението на посланика на САЩ.

Марси Рийс съветва българските фирми да избягват да работят с лица, санкционирани от САЩ.

"Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия", е финалът на изявлението на посланика.