21 проекта за паметник на цар Самуил в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/4126865 www.24chasa.bg
Д-р Милен Врабевски показва част от проектите за визията на паметник на цар Самуил СНИМКА: Румяна Тонeва

Поставят го наесен в градинката на църквата "Св. Георги Победоносец"

21 проекта са подадени в конкурса на фондация "Българска памет" за визия на паметника на цар Самуил, научи "24 часа".

Инициативата е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на предпоследния владетел на Първата българска държава. Зад идеята в столицата да има паметник на цар Самуил стои д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. получи наградата на Европарламента за европеец на годината. Чрез фондацията си той организира конкурса и финансира изработката на монумента.

"Журито ще отсее трите най-добри проекта. След това авторите им ще получат време, за да ги доработят, а победителят ще е ясен до края на юни", обясни д-р Врабевски.

Инициативата е подкрепена от Столичната община, която е определила и мястото, на което ще бъде поставен монументът - в градинката при църквата "Св. Георги Победоносец". Това трябва да стане през октомври. 

Фигурата на владетеля ще бъде от бронз. Според изискванията на конкурса царят трябва да е изправен, а паметникът и постаментът да не надхвърлят 6 м височина.
В журито, чийто председател е д-р Врабевски, влизат шефът на фонд "13 века България" проф. Греди Асса, преподавателят по средновековна история във Великотърновския университет проф. Пламен Павлов, зам.-кметът на София по култура и образование д-р Тодор Чобанов, евродепутатът Андрей Ковачев и представители на съюзите на художниците и на архитектите.

Сред проектите има и по-авангардни визии. При други пък се открива прилика в образа на цар Самуил с известни изображения на други владетели като цар Симеон и княз Борис I. При трети с просто око се забелязва елинистично влияние във фигурата на царя, видя екип на "24 часа". Правят впечатление обаче проекти, които са
ползвали за модел възстановка на главата на владетеля, направена от гръцкия учен проф. Николаос Муцопулос, който през 1969 г. открива костите на царя на гръцкия остров Св. Ахил. Авторите им са вплели образ на ослепен воин, открит на крепостта "Червен", и други елементи.


"Паметникът трябва да е красив и максимално разбираем за всеки човек. Искам да изберем такъв проект, който ще накара всеки, погледнал лицето на цар Самуил,
да му се подкосят краката. Паметникът трябва да въздейства", категоричен е д-р Врабевски.


Макар визията на паметника още да не е ясна, отсега се знае, че от едната страна на постамента ще стои Битолският надпис. Той е безспорното доказателство за произхода на владетеля. 

Монументът ще струва 100 000 лв., а първите три отличени проекта ще получат парични награди. Средствата са осигурени от фондацията на д-р Врабевски. Единственото дарение за инициативата са 1170 лв., събрани от учениците от Първа английска гимназия във Варна. Щом разбрали за идеята, те организирали благотворителен базар.

На въпрос как си обяснява големият интерес към конкурса, след като например за визията на паметник на Алеко Константинов и Бай Ганьо се явиха едва двама кандидати, Милен Врабевски казва, че вероятно това се дължи на славните моменти от историята и героизма на българските владетели.


"Това е един от начините да отдадем почит към непреходното значение на българската държавническа мисъл и приноса в развитието на европейската цивилизация, свързан с владетелите на Първата българска държава. Става въпрос не само за цар Самуил, но и за княз Борис I и хан Крум например", смята д-р Врабевски.