Кредитите на Ирена Кръстева редовни, въпроси за КТБ останаха без ясни отговори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4142211 www.24chasa.bg
Изпълнителните директори на КТБ Илиан Зафиров и Георги Христов (вляво) на пресконференцията Снимка: Йордан Симеонов

Ирена Кръстева, майка на политика Делян Пеевски, има кредити към Корпоративна търговска банка, но те се обслужват редовно, с малък размер са и не са свързани с издателския бизнес.

Това съобщи изпълнителният директор на КТБ Георги Христов на пресконференция, в която участва още един неин шеф - Илиан Зафиров. Мажоритарният собственик на банката чрез дружеството си “Бромак” - Цветан Василев, бил в чужбина.

На въпрос дали Пеевски има кредити към банката, Христов обясни, че като депутат той няма право да притежава дружества и официално на негово име няма регистрирани. Христов се позова на самия Пеевски и майка му, от които ставало дума, че са притежавали медийна група, а собственик е била Кръстева.

В петък, когато пред офисите на КТБ се появиха полицейски автомобили, от трезора потвърдиха, че има напрежение между Василев и Пеевски. Тогава изпълнителният директор Христов обясни, че фирми, контролирани пряко или непряко от депутата, са обект на съдебни действия.

Пеевски обяви

пред “24 часа”,

че нито той, нито

семейството му

имат

необслужвани

кредити

и ще иска извинение за това твърдение. Днеъ Христов обясни, че няма да се извини, защото не бил уронил престижа на Пеевски.

В петък, когато се разбра, че са арестувани трима за готвено убийство на Пеевски, прокуратурата получи от съда 19 разрешения за обиски на жилища и офиси. Вчера изпълнителните директори на КТБ признаха, че шестима отговорни техни представители са били разпитвани като свидетели. Те били призовани в сряда, на 11 юни, когато било общото събрание на трезора.

“Трябваше да се покаже, че управителния съвет го няма, защото е на разпит”, обясни Христов.

Не е имало обиски и не са били иззети документи. Според шефовете на банката разпитът на 6-имата високопоставени служители в трезора бил свързан със сигнала на “Протестна мрежа”, а не със заплахата за убийство на Пеевски.

Георги Христов даде хронология на събитията, свързани с банката, от последната седмица.

Ставало дума за

проблемни заеми

на лица, които

нямат формално

общо с Пеевски

Те били около 0,52% от портфейла на банката. Трезорът предприел действия за събирането им, но започнали “мащабни и показни интервенции в банката”.

Христов каза още, че е започнало “мигриране” на кредитите на “Булгартабак” към други банки “заради напрежението”. (Виж позицията на тютюневия холдинг долу.)

Христов описа друга конфликтна точка с “Булгартабак холдинг” - КТБ като инвеститор в публичната компания с около 6% дял от капитала ѝ искала печалбата на банката да се разпредели, но останалите акционери били против.

На въпрос, свързан с твърденията, че мажоритарният акционер в КТБ Василев е поръчал убийството на Пеевски, Георги Христов възкликна: “Кой убива длъжника си бе, хора, това е нелепо”.

Независимият член на надзора Любомир Денев пък каза, че засега банката не възнамерява да завежда искове срещу държавни органи, защото не е претърпяла вреди.

Пресконференцията започна с представяне на данни за състоянието на банката и мястото ѝ на пазара - четвърта по пазарен дял.

 Въпроси, на които не се чуха ясни отговори

Какъв е размерът на кредитите, отпускани на дружества, свързани с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.

Това бе един от въпросите, които задаваха журналисти днес. Според изпълнителния директор на КТБ Георги Христов твърденията за отпускане на заеми на свързани предприятия са само в медиите. Той отрече, че кредитната експозиция на дружества, свързани с Василев към 2011 г., е била около 1 милиард лева, което е надхвърлило допустимите размери по закон за акционер на банката.

И репортерите, и Георги Христов вероятно имаха предвид публикации във вестник “Капитал” от март 2013 г. Тогава в разгара на войната между банкера и президента Росен Плевнелиев икономическият седмичник разработи темата. Малко преди това мажоритарният собственик на КТБ обвини в интервю за австрийския Der Standart държавния глава и служебното правителство в обслужване на корпоративни интереси. Според материала на “Капитал” в

края на 2011 г. над 1 милиард лева

от кредитите, отпуснати от КТБ,

били към свързани

със собствениците лица и това е 1/4 от активите и една трета от кредитите на банката към онзи момент. “Капитал” твърди, че са разгледали 107 свързани компании и са установили задължения към КТБ на 51 от тях, тъй като те са декларирани в Търговския, Имотния и в Централния регистър на особените залози. Според отчетите на фирмите се виждало, че немалка част от тях нямат собственост или дейност. Сметките на “Капитал” сочели, че през 2011 г. с тези заеми към свързани лица е бил нарушен законът за кредитите, тъй като те са надхвърлили 10 пъти собствения капитал на банката, а по закон трябва да е не повече от 1/4.

Пак в същия брой се проследяват адресите на част от фирмите, свързани по някакъв начин с КТБ, които са

съсредоточени на улиците “Дебър”

и “Хубча” в София

Една от фирмите, регистрирани в този участък на столичния квартал “Красно село”, е “Булит 2007”. ЕООД . През 2011 г. тя има 46 млн. лева кредити от КТБ и е предоставила на трети лица - 33 млн. лева, без да реализира търговска дейност. Други две фирми са “Дивал 59” ЕООД, която по онова време е с 40 млн. лева кредити от КТБ и 66 хил. лева приходи от търговска дейност и “Юлита 2002” АД с 54 млн. лева кредити, като предоставило заеми на трети лица в размер на 43 млн. лева без почти никаква търговска дейност. Голяма част от фирмите нямат договори за нает персонал, не подават и счетоводни отчети в Търговския регистър.

Нито един кредит от КТБ, отпуснат на “Бромак” и други свързани с Василев фирми, не е проблемен, заявиха Илиан Зафиров и Георги Христов. Те бяха категорични, че кредитите за дружествата, пряко или косвено контролирани от Василев, са в рамките на регулациите и са обявени пред БНБ.

Не е забранено и лошо акционер

в банка да има кредити,

категоричен бе Христов.

Вторият въпрос, на който не се получи ясен отговор вчера -

какъв е размерът на средствата на държавните дружества по депозити и разплащателни сметки в КТБ.

Според шефовете на банката общата сума от държавните, и по-точно от енергийните предприятия е 10-15 %. Не бяха посочени конкретни числа, защото става дума за банкова тайна. На уточняващи въпроси от журналистите какво показва този процент и след кратка консултация помежду си изпълнителните директори обясниха, че парите на държавните дружества са под 2% от общата депозитна база на КТБ.

Малко по-късно - след края на пресконференцията, изпълнителният директор

Зафиров обобщи, че са

120-140 млн. лв.,

което би трябвало да означава, че близо три пъти са намалели тези средства. През 2009-2010 г. официалната информация, подадена по министерства по настояване на вицепремиера Симеон Дянков е, че 35% от парите на държавните предприятия, в размер на 1,2 милиарда лева, са в КТБ, което прави над 400 милиона лева. През 2010-2011 г. Европейската комисия направи проверка дали има евентуална държавна помощ на КТБ и свръхконцентрация на държавните пари в една банка.

"Булгартабак": Нямаме кредити към тази банка

"По повод на публикации в средствата за масова информация относно кредити на "Булгартабак" компанията заявява, че към 16 юни 2014 г. дружествата от групата нямат кредити в Корпоративна търговска банка. Всички такива са погасени." Това се казва в официално становище на холдинга, разпространено вчера.
От "Булгартабак" допълват, че в момента компанията е в процес на закриване на всички свои банкови сметки в КТБ.

Още по темата:

Във фаталния петък бил направен опит да се връчи призовка на Цветан Василев

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София