Американска фирма ще търси газ в Добруджа

https://www.24chasa.bg/novini/article/4143960 www.24chasa.bg
Схема на хоризонтални сондажи на “Парк плейс енерджи”

Американската компания "Парк плейс енерджи" е получила разрешение за търсене на нефт и газ във "Вранино блок 1-11", който е в Добруджа. На сайта си компанията съобщава, че е подписала с българското министерство на икономиката договор за лиценз.

От ведомството уточниха, че става въпрос за разрешение за търсене и проучване. То е за 5 години с опция за удължаване с още 5 г. При доказване на търговско откритие, е компанията ще кандидатства за концесия за 35 г.

Предварителните оценки за наличието на газ в добруджанското въглищно находище са за 7 млрд. куб. м, каза вчера за "24 часа" газовият експерт Христо Казанджиев.
Компанията от Далас всъщност прави над 220 сондажа в Добруджа от 60-те до 80-те години на миналия век. Последният е бил през 2005 г., съобщава "Парк плейс енерджи" на сайта си. Той е потвърдил наличието на многобройни зони с газ. От съществуващите сондажи 120 се намират в този блок и достигат до въглищните пластове на дълбочина между 1200 и 2500 метра.

През миналия век този район е бил проучван, но най-вече дали могат да се добиват въглища по минен способ. Установено е, че въглищните пластове са на голяма дълбочина.

От "Парк плейс енерджи" заявяват, че няма да използват хидрофракинг при проучването и при добив на природен газ.
"Нашият план е да правим в малък радиус сондажи в хоризонтална посока през въглищните пластове, като така ще позволим на газа да изтича към повърхността през мрежа от странични разклонения по естествен път", пишат още от компанията.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.