През април метрото вози от центъра до летището за 20 минути (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4147821 www.24chasa.bg

Под 20 минути ще трае пътуването от центъра до летището с метрото след пускането на новите станции през април догодина. Участъкът от 5 км с 4 станции вече е готов на 65%, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.


С шефа на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев вчера тя провери бъдещата станция "Искърско шосе" в кв. "Дружба". Станцията между булевардите "Цв. Лазаров" и "Д. Списаревски" ще обслужва "Дружба 1" и "Дружба 2". Следващата - "Искърско шосе", е под кръстовището на бул. "Кр. Пастухов" и бул. "Искърско шосе". Там чрез новата жп гара ще става и връзката с влаковете от Пловдив. Третата станция "Софийска света гора" е в промишлена зона "Гара Искър". Станцията на летището ще е до входа на терминал 2, като между тях има пасажна връзка.

55% от работите по другото разширение, което ще свърже с метрото Бизнес парка, вече са изпълнени. Трасето е 2,7 км с 3 станции. Първата ще е между бул. "А. Ляпчев" и ул. "Св. Киприян". Втората е под ул. "Ат. Москов". Третата е до Бизнес парка и ще има подземен паркинг.

Според разчетите 7-те нови станции ще обслужват 92 000 пътници дневно. Метрото ще намали шума с 15%, задръстванията - с 9%, а катастрофите - с 6%. Пътуването от "Дружба" и от "Младост 4" до центъра ще трае 15-16 минути.

"С метрото се ремонтират 3 булеварда. На 1 септември ще е готов бул. "Кр. Пастухов". Обновява се и културният дом. Предстои да започне първият участък от ул. "Обиколна", а вторият ще се довърши напролет. През октомври ще завърши и първият етап от ремонта на бул. "Ал. Малинов", обясни Фандъкова.

Новите станции струват 119 млн. евро, като 95 млн. евро са безвъзмездно европейско финансиране.

Ремонтите в града напълниха подземните паркинги на метрото. Вместо по 150-200 коли дневно гаражите при станциите на бул. "Черни връх" и на бул. "Цариградско шосе" вече се ползват от 450 коли. С над 20 000 пък са се увеличили пътниците в метрото. Преди ремонтите с подземните влакчета са пътували по 280 000 души дневно, а сега те са над 300 000, каза Братоев.