Новият дълг е 1,49 млрд. евро с 3,05% лихва, продават го на 3 юли (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4162583 www.24chasa.bg

България успешно емитира нов външен заем в 10-годишни еврооблигации, съобщиха от финансовото министерство. Фактическата продажба ще е на 3 юли.

Номиналът на новата емисия еврооблигации е за 1,493 млрд. евро. Купонът е 2,95% годишно и започва да тече от 3 септември 2015 г. Емисионната цена е 99,085%, а постигнатата доходност - 3,055%.

Емисията е записана за по-малко от 30 минути след обявяване на процедурата по приемане на поръчки, съобщават от финансовото министерство.

Общата стойност на заявките е била за 3,7 млрд. евро, а повече от 250 инвеститори са участвали в наддаването.

След обработването на заявките водещите мениджъри на емисията Citigroup, HSBC и J.P. Morgan са решили новите книжа да са с 10-годишен матуритет - т.е. падежът им да е септември 2024 г.

Окончателното разпределение по региони на държателите на новия дълг е: Обединеното кралство 37%, Германия и Австрия 18%, България 15%, Централна и Източна Европа 5%, САЩ офшор 4%, Бенелюкс 4%, Франция 4%, Азия 3%, Швейцария 2%, останалата част на Европа и други 8%.

По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 61%, държавни и частни банки 17%, застрахователни и пенсионни фондове 15% и централни банки и държавни инвестиционни фондове 7%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и