Чип вади пищова от анонимност

https://www.24chasa.bg/Article/41644 www.24chasa.bg
П-30 на

Край на номера с пищовите с изтрити серийни номера!

Бандитите вече няма да изхвърлят необезпокоявани оръжията, с които са извършили убийства. Доскоро гравираните в метала цифри без проблеми изчезваха след фино шлайфане или грубо изтъркване с пила. Складовете на полицията са пълни с анонимни оръжия, които нищо не говорят за своите притежатели.

С новия пищов П-30 на "Хеклер и Кох" тази практика секва. В рамката на оръжието конструкторите са вградили специален чип, в който са кодирани данни за серийния номер, за собственика и дори за броя на произведените изстрели.

Това става с помощта на 3 сменяеми елемента в 
3 размера.
Това става с помощта на 3 сменяеми елемента в 3 размера.

Всеки опит да се унищожи чипа води до практическо разрушаване на пистолета. При по-голям късмет бандитът може да прочете информацията, заложена в чипа, но не и да я изтрие.

Така криминолозите получават по-голям шанс да се доберат до извършителите на престъпления. Те по-лесно ще проследяват пътя на оръжието от завода до последния му законен притежател.

А полицейските шефове по-точно ще контролират своите подчинени, употребили оръжие в различни ситуации.

По данни на фирмата напоследък екстрата с вградения номер все по-често фигурира в поръчките на потребителите.

Прототипът на П-30, известен като П-3000, бе демонстриран още през 2005 година в Германия пред представители на българската военна полиция и оръжейни специалисти от МО. Още тогава вниманието на експертите бе привлечено от надеждната система за сигурност иавангардния дизайн.

Новият пистолет П-30 се предлага в 6 варианта, които се различават основно по ударно-спусковия механизъм, разработен като отделен сменяем модул. Това по-пълно задоволява различните изисквания на потребителите - полицейски служители и граждани.

Шестте модела се различават главно по усилието, необходимо за задействане на спусъка, което варира от 2 до 5 кг.

П-30 на “Хеклер и Кох” е снабден с автоматика, използваща енергията на отката при къс ход на цевта.

Рамата на пистолета и ръкохватката са изработени от устойчива пластмаса.

Ръкохватката също е изградена на модулен принцип. Чирените се състоят от три сменяеми елемента в три размера (малък, среден и голям). Те се комбинират в зависимост от големината на дланта на стрелеца.

Цевта на пистолета е дълга 98 мм. Изработена е от френска стомана по метода на студеното коване. Полигоналните канали са с плитък профил и осигуряват по-висока начална скорост на изстреляния куршум.

Причината е по-доброто уплътняване на ризницата към вътрешните повърхности на цевта. Освен това полигоналните канали са позволили ресурсът на цевта да бъде увеличен на 20 000 изстрела, което прави пистолета практически вечен.

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта