Затвор за атаки срещу банки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4166717 www.24chasa.bg

Проф. ИВАН Т. ТОДОРОВ 

БНБ предложи да се приеме текст в Наказателния кодекс, който предвижда разпространяването на заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка, които могат да доведат до паника сред населението, да се наказва със затвор от 2 до 5 години. Ако от това са причинени значителни вреди, затворът е от 5 до 10 години.

За приемането на такъв текст се говори отдавна. Но нещата всеки път се отлагаха, и то без каквото и да е основание. В сегашния наказателен кодекс е пълно с какви ли не излишни и малозначителни престъпления. Докато разклащането на една или няколко банки не само заплашва спестяванията на хората, но може да нанесе и огромни поражения на икономиката на страната. Като например чуждите инвеститори със страх да поглеждат към България.

Може сериозно да се помисли за разширяване на текста по отношение и на действия, които в своята цялост и съчетани с думите, могат да доведат до паника сред населението. Когато поради това, че двама партньори са се скарали, започне да се говори срещу една банка, това все още не е най-страшното. По-страшното е, когато точно в момента на говоренето непремерено се извършат действия към банката или във връзка с банката, които действия са в състояние да предизвикат паника.

Разпространяването на информация, така както е формулирана в предложения от БНБ текст, включва в съдържанието си и препредаването на чужда информация -
било чрез интернет, социалните мрежи или медиите. Така че, когато получите такава информация и без да сте уверен в истинността й, я препредадете, може да се окажете под ударите на закона.

Забележете и още нещо в предложения от БНБ текст - разпространението на други сведения за банка, т.е. и на вярна информация за банка, която може да доведе до паника сред вложителите на банката, също е престъпление. Така че внимавайте в препредаването на каквато и да е информация за една банка. Ако имате информация за неправомерни действия в банка и предложеният от БНБ текст е действащ, би следвало да сигнализирате Банков надзор  на БНБ, а също и съответните правоохранителни органи. Тези сигнали не представляват неправомерно разпространение на сведения, тъй като са част от съответните процедури по сезиране на тези органи.

Като ще се прави текст в Наказателния кодекс, нека внимателно да се помисли и за други изявления, които не разпространяват пряко заблуждаваща или невярна информация към банките, но визират именно състоянието на пострадали от паника банки.

Например, ако един политик след случилото се с банките направи изявление: “Да се емитира веднага нов дълг, и то от поне 5-6 милиарда лева, за да се успокоят хората. Катастрофата се превърна в бедствие.”

Естественият извод на хората в момента на банкова атака е, че след като от катастрофа сме минали в бедствие и след като без тези 5-6 млрд. лв. хората не бива да са спокойни, първата им работа е да хукнат да спасяват спестяванията си.

След подобни изявления човек ще си помисли, че има проблеми с банковата система на България. Но нека погледнем  няколко очевидни  факта.

- Преди дни българското Министерство на финансите емитира държавни облигации и емисията получи най-ниската лихва в историята на България – съвсем мъничко над 3%. Което безспорно показва наличие на финансова стабилност на държавата.

- Валутният резерв в БНБ е 27 млрд. лв., т.е. 90% от бюджета на България за тази година. Повечето държави само биха си мечтали за такъв процент.

- Европейската централна банка не много отдавна въведе като регулация капиталовата адекватност за европейски банки да достигне поне 8%, а в България тя е към 20%.

- България е на второ място след Естония в ЕС по най-ниско ниво на държавния дълг към БВП.

Всички тези данни говорят за отлични публични финанси и обстановката  няма нищо общо с катастрофа или бедствие. А пари от МВФ в момента просто не са спешно необходими. Отделен е въпросът, че нито едно правителство не започва цялостни реформи – едновременно в областта на здравеопазването, образованието, енергетиката, пенсионната и съдебната система, цялостно премахване на незаконните строежи като тези в Аспарухово. Нито МВФ, нито ЕК успяха да накарат нашите правителства да направят нещо съществено по въпроса. Може би едно ново споразумение с МВФ би било полезно за структурните реформи, но това е друг въпрос.

 • Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Съдийската колегия на ВСС стартира процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Ако и пленумът на кадровия орган одобри хронограмата, официалното начало ще бъде на 30 септември, а гласуването на 14 януари догодина. Изборът на тримата големи в съдебната власт по традиция предизвиква емоции
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо