Семиотикът Цветан Тодоров се разведе с Нанси Хюстън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4180658 www.24chasa.bg
Цветан Тодоров

Известният френски лингвист, семиотик и културолог от български произход Цветан Тодоров се разведе след 35 години брак с канадската писателка Нанси Хюстън. Тя е авторка на 45 книги. Позната е у нас с "Дневник на сътворението", "Разломи", "Надгробен камък за Ромен Гари" и "Целувката на ангела".

Само преди няколко месеца излезе най-новата "Отражения в мъжкия поглед" - популярно написано социално-психологическо изследване за ролята на половете в новия глобален свят на XXI век.

В тази книга българските читатели научават интересни факти: за изкривената "полова свобода" в полза само на мъжете, за стремежа на френските философи да се внуши на подрастващите, че детето не се ражда мъж или жена, а сам става такова по свой избор; за масовото продаване на плът чрез рекламните кампании на която и да е стока; за порноиндустрията и проституцията, за продължаващата тотална сексуална експлоатация на жената.

Нанси Хюстън е известна феминистка на Запад, тя се бори за правата на всяка личност, без да издава крайни присъди. Почитателите в България я чакаха за премиерата на новото томче, но това явно няма да се случи.

След продължителен брак и две деца в момента Нанси Хюстън споделя живота си с швейцарския художник Гай Обърсън. Дори и в уикипедия информацията за личния живот вече е променена, докато за Цветан Тодоров все още пише, че партньорката му в живота е Хюстън.

АНЖЕЛА ДИМЧЕВА