Синоптик: Имаше данни за градушката половин час преди да започне

https://www.24chasa.bg/novini/article/4181325 www.24chasa.bg
Петър Янков СНИМКА: Нова телевизия

През следващите дни времето ще бъде доста динамично, особено над Западна и Северна България. На 9-и юли над София се очакват по-малко валежи, но в Северозападна България отново ще превалява и прегърмява. Възможни са и градови процеси", обясни за „Здравей, България” синоптикът Петър Янков.

Той обясни, че количествени измервания и прогностични данни могат бъдат дадени максимум един до половин час преди настъпването на облака.

„Агенцията „Борба с градушките” и РВД половин час преди бурята са локализирали облака, който се разви много бързо. Но надали е можело да се въздейства, този облак беше много мощен и може би агенцията нямаше да можеше да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата", поясни синоптикът. Той обясни, че столицата не е включена в тази система, тъй като са защитени селскостопанско значими области.

Агенция ”Борба с градушките”: Имахме затруднение с финансирането От Агенцията за борба с градушките обясниха за Нова ТВ, че системите им за наблюдение да отчели облака веднага след неговото зараждане към 16 ч. За съжаление, от агенцията не въздействаме в територията около София.

„Ракетните площадки, които са изграждани през годините, са изградени в силно градоносните райони, където има селскостопанска продукция”, обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.
„Имахме затруднение с финансирането, защото тази година е изключително силно градово активна”, посочи Николов и допълни, че на днешното заседание на Министерски съвет ще се вземе решение за одобряване на още 1,2 млн. лева за допълване на необходимите резерви за защита.

Николай Николов допълни и че в началото на годината е бил подаден нов проект, който трябвало да защити още 6 млн. декара от обработваемата площ между Хасково, Любимец и Ямбол. Той обаче не бил одобрен от оценяващия орган.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.