Синоптик: Имаше данни за градушката половин час преди да започне

https://www.24chasa.bg/novini/article/4181325 www.24chasa.bg
Петър Янков СНИМКА: Нова телевизия

През следващите дни времето ще бъде доста динамично, особено над Западна и Северна България. На 9-и юли над София се очакват по-малко валежи, но в Северозападна България отново ще превалява и прегърмява. Възможни са и градови процеси", обясни за „Здравей, България” синоптикът Петър Янков.

Той обясни, че количествени измервания и прогностични данни могат бъдат дадени максимум един до половин час преди настъпването на облака.

„Агенцията „Борба с градушките” и РВД половин час преди бурята са локализирали облака, който се разви много бързо. Но надали е можело да се въздейства, този облак беше много мощен и може би агенцията нямаше да можеше да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата", поясни синоптикът. Той обясни, че столицата не е включена в тази система, тъй като са защитени селскостопанско значими области.

Агенция ”Борба с градушките”: Имахме затруднение с финансирането От Агенцията за борба с градушките обясниха за Нова ТВ, че системите им за наблюдение да отчели облака веднага след неговото зараждане към 16 ч. За съжаление, от агенцията не въздействаме в територията около София.

„Ракетните площадки, които са изграждани през годините, са изградени в силно градоносните райони, където има селскостопанска продукция”, обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.
„Имахме затруднение с финансирането, защото тази година е изключително силно градово активна”, посочи Николов и допълни, че на днешното заседание на Министерски съвет ще се вземе решение за одобряване на още 1,2 млн. лева за допълване на необходимите резерви за защита.

Николай Николов допълни и че в началото на годината е бил подаден нов проект, който трябвало да защити още 6 млн. декара от обработваемата площ между Хасково, Любимец и Ямбол. Той обаче не бил одобрен от оценяващия орган.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата се мести окончателно в Америка Наталия Симеонова почти сигурно може да се счита за американка. Водещата на "Море от любов" и "Предай нататък", които отдавна не огряват ефира на Би Ти Ви, трайно се премести във Флорида, където дъщеря й Виктория е била приета да учи "Връзки с обществеността",

50 бона искал от бизнесмена Акиф Тодор Давидов с обвинение за изнудване и закани за убийство Скандалното гадже на ромската перла Софи Маринова Тодор Давидов-Гринго го чакат до 8 години затвор, ако се докажат обвиненията към него за изнудване за 50 бона и заплахи за убийство на айтоския бизнесмен Асен Атанасов-Акиф.

„Хлапета“ на Александър Чобанов е най-новото увлечение на Юлиан Вергов. Освен че е първокласен актьор с многобройни интереси, Вергов е и страстен почитател на българската художествена литература. Актьорът, който обожава книгите, не веднъж е споделял, че четенето му дава дълбок емоционален комфорт, който няма как да получи в забързаното си