Кръгът "Пазарни муджахидини"

https://www.24chasa.bg/Article/418380 www.24chasa.bg
2005 г. - кадрите на ИПИ Мартин Димитров, Георги Ангелов и Димитър Чобанов (отляво надясно), тогава кандидат-депутати от ОДС. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Изборите за парламент през 2005 г. Трима млади икономисти от един и същ институт са на предни места в листите на ОДС в София. “24 часа” тогава ги нарече “юпитата на СДС”. Единият се казва Мартин Димитров и му предстои да стане депутат и да се издигне до лидер на СДС. Другият е Георги Ангелов - той не успя да влезе в парламента, но пък го чака медийна популярност. Третият е Димитър Чобанов.

Тогава те работят в неправителствения Институт за пазарна икономика, създаден през 1993 г. (Кои и как родиха ИПИ - виж по-долу).

Той нашумя, когато през 2004 г. изпълнителният му директор Красен Станчев поиска у нас да се въведе плоският данък от 10%.

ГЕОРГИ СТОЕВ
ГЕОРГИ СТОЕВ

Станчев е преподавал в УНСС. Сред известните му студенти са Милен Велчев и Георги Кадиев.

ГЕОРГИ ГАНЕВ
ГЕОРГИ ГАНЕВ

Георги Ангелов редактира бюлетин за плоския данък в института. Негова е инициативата да се правят алтернативни бюджети - един почин, който върви и до днес. Друга известна инициатива на ИПИ е да пресмята всяка година деня на свободата - когато сме платили данъците си и спираме да работим за държавата.

ЛЪЧЕЗАР БОГДАНОВ
ЛЪЧЕЗАР БОГДАНОВ

През годините хора, минали през ИПИ, оформиха нещо като кръг “Макроуоч”. В него освен Ангелов и Чобанов са Светла Костадинова, сегашен изпълнителен директор на института, Лъчезар Богданов и Георги Стоев от “Индъстри уоч”, Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, Георги Прохазки.

Красен Станчев
Красен Станчев

През ден може да ги видите, чуете и прочетете по всевъзможни медии да говорят твърдо за финансова дисциплина, реформи, плоски данъци и намаляване ролята на държавата в икономиката. Веднъж на няколко месеца дават колективни пресконференции. Последната бе миналата неделя, когато предупредиха, че ако не затегнем харчовете, ни чака гръцки сценарий.

Сред най-младите сегашни анализатори от ИПИ,които вече са разпознаваеми в медиите, са Петър Ганев, Велико Димитров, Зорница Славова.
Сред най-младите сегашни анализатори от ИПИ,които вече са разпознаваеми в медиите, са Петър Ганев, Велико Димитров, Зорница Славова.

Наблюдатели припознаха, че тях има предвид Иван Костов, като каза преди месец: "...Ако не знаеш какво ще се случи след 3-6 месеца, значи нямаш експертиза, ти си бърборко, коментираш баналности..."

Всеки човек има право на лично мнение, коментира Светла Костадинова. Впрочем и дъщерята на експремиера Яна Костова, от 2007 г. е в УС на института.

Най-общо казано, ИПИ наблюдава правенето на икономическата политика в парламента, правителството и въобще от администрацията, както и прилагането на регулациите и ефектите от тях на практика. "Ние вярваме в принципите на икономическа свобода и прилагаме тези критерии към всичко, което анализираме. Независимо кой е на власт и какво е обещал. Оценяваме какво се случва към момента", обяснява Светла Костадинова. В този смисъл те не подкрепят безрезервно всяко правителство. Напротив, във всеки момент, когато някакво управленско решение би попречило на конкуренцията и на свободата на избора, икономистите от института веднага и винаги излизат със своите анализи и аргументи.

В ИПИ не се смятат за по-умни от икономистите в министерствата и другите НПО. Но стриктно се придържат към принципите, в които вярват. А те са: свободен пазар, свободна конкуренция, ясни правила и никакви изключения за никого.

От създаването на ИПИ досега са управлявали 5 правителства.

Реакциите им към анализите и критиките на икономистите от института към политиката са разнопосочни. Имало е случаи, когато предложенията на ИПИ са се обсъждали на съответното правителствено равнище, казва Костадинова.

Нормално е, има различни гледни точки към живота и икономическото развитие. Често целта е една - примерно как хората да печелят повече. Но са различни възгледите за пътищата, по които може да се стигне до това. Това провокира съответни дебати и понякога те раждат най-доброто решение. И министрите преценяват какво да се прави, обяснява Костадинова.

Защо икономистите от ИПИ не успяха да предвидят световната финансова и икономическа криза? "Не вярвам да има икономист, който да е предрекъл кризата с подробности.

Поне в България няма. Отдавна се знаеше, че ще се случи нещо подобно, но не и точно кога и в какъв размер", отговаря Светла Костадинова.

Експертите от ИПИ не се наемат да прогнозират конкретно и кога България ще излезе от кризата.

В ИПИ имат и много забележки към правителството, което все още повече говори, отколкото действа. Според икономистите няма конкретни идеи за пенсионната реформа, след първоначално доброто начало се наблюдава отстъпление в образователната система, силно колебание има в здравната реформа.

Светла Костадинова отказва да пише оценка на сегашното правителство. Смята обаче, че то трябва да действа по-решително. Но и оценява, че България по някои макропоказатели се справя най-добре и дори е давана за пример в Европа.

ПЕНЧО КОВАЧЕВ, ЮРИ ВЕЛЕВ

Люпилня на кадри

За 17 години Институтът за пазарна икономика (ИПИ) се превърна в истинска люпилня на мозъци - икономически коментатори и дори политически лидери.

От института тръгва кариерата на Мартин Димитров, който на изборите през 2005 г. влезе в парламента, а днес освен депутат е и лидер на СДС.

Заедно с Димитров тогава от СДС се кандидатира и Димитър Чобанов, но не успя да влезе в парламента. Той също е кадър на ИПИ, преподава и в УНСС. Доволен е, че и на двете места контактува с млади хора, които имат нестандартни идеи.

Професионалният път и на Георги Ангелов започва от ИПИ. От началото на 2006 г. е в "Отворено общество". Член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация.

Лъчезар Богданов започва да работи в ИПИ още като студент в УНСС. В института изкарва 7 години. За един от най-големите си приноси там смята създаването на интернет сайта за икономически знания www.easibulgaria.org

В началото на 2004 г. с двама колеги, също от ИПИ - Асенка Христова и Георги Стоев, Богданов създава "Индъстри уоч" - изследователски и консултантски бутик, който прави анализи за бизнеса, международните институции и широката общественост.

Красен Станчев: Тръгна с $ 2000, Огнян Пишев е кръстник

Идеята за създаването на института е на Огнян Пишев (икономически съветник на президента и посланик на България в САЩ (1991-1994 г.) Той измисли и името му.

Идеята за такава НПО се обсъждаше няколко пъти и донякъде се осъществи от групата, която правеше програмата на СДС за изборите за ВНС през 1990 г.

В групата влизаха Румен Аврамов, Димитър Луджев, Огнян Пишев, моя милост, Ренета Инджова... много хора. Част от тях работиха с групата на Ричард Ран и Роналд Ът, дошли по поканана правителството на Луканов. Д-р Желю Желев, след избирането му за президент на 1 август 1990 г., имаше нужда от икономически съветници и всички се преместихме в президентството, включително и проф. Любен Беров.

След приемането на новата конституция част от хората отидоха в Агенцията за икономическа координация - правителствения мозъчен тръст, ръководен от Венцислав Антонов и Румен Аврамов, разбит от министър Гечев и възстановен при следващото правителство под ново име. Други отидоха в БНБ и май само аз не бях никъде.

Истинската създателка на института е една позната на Ричард Ран. Казва се Марго Мейкол. Тя направи корпорация от един човек във Вашингтон. Кандидатства по програма за развитие на Държавния департамент, която да създава мозъчни тръстове в страните от Източна Европа. Ние бяхме първият такъв тръст. Номинално учредителният капитал на ИПИ е 2000 долара. От тях 1000 са от Марго, останалите ги дадохме учредителите. Получихме и частично дарение от фондацията "Фридрих Науман", които ни приютиха срещу работа. Второто дарение беше от "Отворено общество" - 50% от наема за 6 месеца - 3000 долара. Третото дарение е от Робърт Крибъл, известен американски адвокат и бизнесмен.