До Коледа търсят кой е четвъртият атентатор от Сарафово

https://www.24chasa.bg/novini/article/4189904 www.24chasa.bg

Разкриване на самоличността на двама от атентаторите и уверения, че процес за тероризъм ще има в български съд, характеризират втората година след атентата на бургаското летище, извършен на 18 юли 2012 г.

Но и сега краят на разследването изглeжда толкова далеч, колкото и преди година – до него остават поне още 5 месеца. Официално разследването за пореден път е удължено - този път до 22 декември.

Това е единственият въпрос, на който прокуратурата отговори след запитване на “24 часа”. Без коментар останаха въпросите на какъв етап е разследването, какви следствени действия предстоят и ще се повдигнат ли обвинения на лицата с установена самоличност.

От няколко месеца цялата събрана информация е съсредоточена само и единствено в Бургас. Ситуацията в началото на разследването бе съвсем друга - бургазлии работеха под ръководството на националното следствие и по-конкретно на следователя Георги Илиев. Екип следователи, начело с шефа на окръжния отдел Станелия Караджова, бяха ангажирани с извършване на следствените действия, а наблюдаващ прокурор бе Калина Чапкънова, ръководител на окръжната прокуратура в Бургас.

Междувременно Илиев е пенсионира, а делото е разпределено на двама следователи от Бургас. Според осведомени Станелия Караджова не е сред тях. Освен Чапкънова има и друг обвинител - Дарин Христов, също от местната окръжна прокуратура, бивш антимафиот.

В момента разследването продължава да се води срещу неизвестен извършител. То е по текст от НК, който рядко се прилага - за тероризъм, вследствие на който е отнет животът на 6-има души..


Това са 36-годишният българин Мустафа Кьосов и гражданите на Израел Амир Менаше (27 г.), Ицик Коленги (27), Маор Харуш (26), Елиор Приес (26), Кошава Шрики (42). Наказанието по този текст от НК е затвор от 15 до 30 г., до живот или до живот без замяна.

Няколко пъти от МВР и прокуратурата съобщаваха, че е разкрита съпричастността на трима души към атентата, след това и на четвърти.

Имената на Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN), роден на 5. 11. 1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN), роден на 22. 3. 1988 г., канадски гражданин, бяха оповестени от МВР на 25 юли м.г.

Фалшивите самоличности, ползвани от тях, са съответно Брайън Джеремая Джеймисън (Brian Jeramiah JAMESON) и Ралф Уилям Рико (Ralph William RICO). Двамата са помагачи на приносителя на взивното устройство.

На 4 април, когато бе в Бургас за годишния отчет на местната прокуратура, главният обвинител Сотир Цацаров оповести, че е разкрита националността и самоличността на директния извършител на кървавия акт.

Цацаров обаче не съобщи нищо повече. Така човекът, който се взриви заедно с бомбата, остава известен само с името от фалшивата шофьорска книжка - Жан Филип Мартен (Jacque Philippe MARTIN).

Дали той е камикадзе, или е бил взривен от съучастник, е един от важните моменти в разследването. Събраните досега факти сочели, че вероятно друг е натиснал копчето. Според съдебномедицинската експертиза на останките от трупа, която е изследвала степента на изгаряне на двата крака на атентатора, той се е отдалечавал в момента на взрива.

Още при първите следствени действия бяха намерени шофьорски книжки, по-точно карти, на името на Жак Филип Мартен и на Ралф Уилям Рико.

Експертизата на документите, която показвала, че принтерът, на който са изработени, е закупен в Ливан, се смята за едно от сериозните доказателства по делото. Засечката била направена по серийния номер на апарата.

Детайли от нея биха станали известни по време на евентуален открит процес. Според запознати екпертизата е изработена в САЩ и е приобщена към доказателствата по делото. За да бъде извършена, веществените доказателства, т.е. картите, са били изпратени със съответната съдебна поръчка зад граница.

Друга важна експертиза, която насочвала следите към Ливан и потвърждавала тезата за евентуална съпричастност на групировката “Хизбула”, била на частите от радиостанция, намерени в района на взрива. Официални коментари за тежестта на доказателствата през двете години от трагичното събитие се появяваха спорадично, досега обаче липсва строен анализ на извършеното по разследването и разултатите от него.

Неофициално мненията се разделят на две групи. Според първата е натрупана достатъчно информация, на базата на която да има привличане на обвиняеми и процес, пък бил той и задочен. Изненадващ е фактът, че въпреки разкриването на самоличностите на трима от участниците в атентата нито един от тях не е оповестен в официалния бюлетин на Интерпол като издирван от България или от друга страна.

Не са малко и привържениците на тезата, че събраните доказателства са само и единствено косвени и те не стигат за съдебен процес. Под съмнение се поставя дори сериозността на откритите документи за самоличност - заради изнасянето им зад граница и защото е възможно да са били подхвърлени, за да се поведе разследването в определена посока.

Според запознати изключително важна информация се криела в самоличността на четвъртия участник. Официално обаче за него не е оповестено нищо - псевдоним или националност. Според запознати с разследването остава неразрешена още една голяма загадка - откъде е набавено взривното вещество за бомбата и къде е направена тя.

 Тежко пострадалоткри в болницата половинката си, ще се жени

 На Даниел, един от най-тежко пострадалите израелски туристи при взрива, скоро предстои сватба, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

Младият мъж дълго време бе в безсъзнание, а възстановяването му след това е продължило месеци. Именно през този период той срещнал половинката си. Момичето научило за неговата история от тв репортаж, посетило го в болницата, впоследствие са сближили.

И оцелелите, и близките на загиналите се опитват да продължат. Сред ранените имаше човек, който е инвалид от друг атентат, заради старата си травма при скока от горящия автобус на бургаското летище чупи крак, допълни Мандов.

С откриването на нов терминал на летище Бургас охраната на туристите от Израел е организирана по друг начин. Те излизат през отделна врата на паркинга с автобусите за трансфер и попадат в т.нар. санитарна зона - предварително проверена от полицията и изолирана от външни лица. Така към туристите от Тел Авив друг човек не може да се приближи, както се е случило с терориста Жак Филип Мартен.

На 18 юли м.г. в Бургас пристигнаха близки на загиналите и оцелелите израелци за откриване на мемориал на метри от мястото на взрива. Имаше церемония с участието на много високопоставени гости. Тази година всичко ще е по-тихо и скромно, каза Мандов. На 18 юли се очаква на мемориала цветя да поднесат официални лица.

Религиозният помен ще е на 24 юли, когато е годишнината според еврейския календар. Тогава ще прозвучи молитва от равин, ще пристигне и посланикът на Израел у нас. Близки и оцелели от атентата ще отбележат тъжната дата в родината си.

Мандов не коментира разследването. “Нека прокуратурата направи своите изводи”, бе лаконичен той.