Само в "24 часа": Главният прокурор намери "удивително съвпадение" в казано от Костов и Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/4191497 www.24chasa.bg
Обвинителят опроверга и политика, и банкера: Одитът работи с оригинални досиета, в обвинението - само със заверени копия

Иван Костов остро нападна прокуратурата, обвинявайки я, че е опорочила одита на Корпоративна търговска банка.

Според него обвинението трябвало да напусне територията на КТБ и одиторите да работят 6 месеца, а не 10 дни.

Експремиерът посъветва в интервю за Дарик да бъде питан главният прокурор "какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета". Аз подозирам, че сумата ще бъде близка до тези липсващи 3,5 млрд. лв.", смята Костов и обвини прокуратурата, че е действала "върху и заедно с одита и по този начин го е опорочила".

"24 часа" попита Сотир Цацаров какви и колко кредитни досиета на клиенти на КТБ има в прокуратурата и дали обвинението ще напусне банката.

"Казаното от г-н Костов удивително съвпада с едно друго изявление, направено от чужбина", бе лаконичният коментар на Цацаров.

Така на практика обвинител N 1 потвърди подозрението, че банкерът Цветан Василев и политикът Иван Костов защитават обща теза.

На 11 юли мажоритарният собственик на КТБ разпространи от Виена отворено писмо след съобщението на БНБ, че липсват и вероятно са унищожени в дните преди квесторите да влязат в банката съществени части от кредитни досиета за кредитен портфейл за 3,5 милиарда лева.

"Есествено е, че досиетата са в следствените органи", обябявява в петък, Василев.

Главният прокурор обаче е категоричен, че нито едно кредитно досие в оригинал не е в следствените органи.

"Органите на прокуратурата не са иззели нито едно кредитно досие в оригинал. Ние работим със заверени копия, а одиторите проверяват само оригинални кредитни досиета", обясни Цацаров.

Иван Костов, който ръководи Лаборатория за управление на риска, подозира, че след изборите, ако Доган остане във властта, капиталът на КТБ щяла да бъде обезценен силно и ще облагодетелства единици.