Жената на министър Дончев си търси нова работа

https://www.24chasa.bg/Article/419827 www.24chasa.bg
Светлана и Томислав Дончеви със сина си Александър СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Пеенето бил най-трудният предмет в училище за Томислав Дончев, новия министър в кабинета на Бойко Борисов. Иначе много обичал да слуша Вивалди.

Това разказа вчера майка му Магдалина. Томи бил добро, спокойно и любознателно дете. Лесно за гледане. Откакто се научил да чете, все залягал над книгите. Даже почнали на шега да го наричат Томи Енциклопедията

Майка му толкова го обожавала, че близки я посъветвали навремето непременно да има второ дете, "за да не задушава с любовта си Томислав". Така 10 години след него се ражда брат му Момчил.

Дончев (вляво) с приятели в планината
Дончев (вляво) с приятели в планината

Топлите връзки между майка и син обаче никога не са прекъсвали. Магдалина разказва, че щом положил клетва в парламента, Томислав се обадил първо на нея.

Томислав Дончев кара самолет по време на авиошоу край Габрово.
Томислав Дончев кара самолет по време на авиошоу край Габрово.

С поход до връх Ботев пък тествал преди 7 години бъдещата си жена министърът, който ще отговаря за европарите. Тя трябвало да се докаже при доста екстремни условия.

Майката на министъра Магдалина разказва за детството му. 
СНИМКА: АВТОРЪТ
Майката на министъра Магдалина разказва за детството му. СНИМКА: АВТОРЪТ

"Представих се много добре, като за първи път", спомня си с усмивка Светлана. Запаленият покорител на български и световни върхове е на същото мнение. Двамата не обичат заведения, бягат, доколкото е възможно, от светския живот.

Покрай министерския пост на мъжа си от 2 седмици Светлана си търси нова работа. Досега тя консултираше фирми по европейски проекти. Решила е обаче да прекрати всичките си договори, които щяха да й носят пари поне до края на септември. "За да няма конфликт на интереси, ще се наложи да се занимавам с друго", сподели тя.

Завършила е политология в Софийския университет, участвала е в кампаниите на различни партии, но никога не е била член или активист.

Политическият пиар не ми е по сърце, по-добре да се занимавам с фирмен, споделя Светлана.

Както е известно, с Дончев се запознали на семинар покрай европроектите. Тя работела тогава в политологичния център на Емил Кошлуков и водила обучения. Томислав бил главен секретар на клуб "Отворено общество" в Габрово. Като добър експерт нерядко получавал покани да бъде лектор.

"Това, което го отличава, е чувството му за хумор - толкова тънко, че понякога хората не го разбират", казва Светлана. Доскорошният кмет на Габрово много обича да разказва вицове.

Помни хиляди и може да извади подходящ за всяка ситуация.

Голямата страст на Томи Енциклопедията обаче е историята на Втората световна война. Знае в детайли всички подробности за битки, генерали, тактики. Може да конкурира дипломирани историци, оценява го съпругата му.

Дончев е една малка енциклопедия по отношение на пушки, пистолети, танкове и самолети. Освен това от дете конструира умалени модели на самолети. Много прецизно поставя с пинсетите всеки мъничък детайл. Пази в дома си няколко.

През последните години няма много време за хобито си. Но е изключително щастлив, че преди няколко месеца управлявал малък самолет. На авиошоу край Габрово седнал за десетина минути на пилотското място.

"Мога да държа курса и дори да завивам", споделя Томислав. Все пак на полета в небето до него бил приятел инструктор.

Страстта към военните атрибути Дончев предава и на сина си. 6-годишният Александър е може би най-осведоменото хлапе - и той като баща си с лекота изброява марки на танкове и самолети. Те са най-много и в колекцията му от играчки.

"Много държиморъжейната му да е винаги попълнена, но напоследък се опитваме да го научим да се занимава и с конструктори", обяснява майка му.

За 7 години Светлана и Томислав така и не намерили време да сключат брак.

Тя казва, че изобщо не държи на сватба - ужасява я суетата, организацията. Твърди, че не е от жените, които ще навлекат булчинска рокля.

Все още мечтае обаче да получи от мъжа си годежен пръстен. "А той упорито не го прави. Питайте го защо", подхвърля весело.

Иначе по нищо не личи, че двамата не са минали през гражданското - фамилията на Светлана е също Дончева.

ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА