Идеален дом Авто мото Досиетата от Панама

Първа пролет идва днес

https://www.24chasa.bg/Article/420210 Първа пролет идва днес Първа пролет идва днес www.24chasa.bg

Астрономическата пролет настъпва в 19.32 часа, напомнят от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В 19.32 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Българите в #Panama Papers: Майка на ексминистър - с офшорка. Иска да инвестира на Бахамите

Това е 14-ата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор,

Отиде си Николай Москов - най-добрият човек сред журналистите

Николай Москов, нашият Ники, известен журналист, прочул се като “големия кокал”, почина внезапно на 6 май, Гергьовден, на 60-годишна възраст. Инфарктът го покоси вкъщи сред любимите му същества.

Искат забрана на фереджетата и в София

Забрана на носенето на фереджета на публични места в София искат общинските съветници от ВМРО и “Атака”. Те са внесли доклад до СОС, в който се предвижда глоба от 500 до 1000 лв.

Най-лесно се влиза във ВУЗ тази година

74 753 са местата, абитуриентите са 53 298 49 596 студенти ще бъдат субсидирани от държавата през следващата учебна година. За първи път държавата утвърждава и приема на студенти срещу заплащане в

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Борисов: Имаме повече ресурс за армията заради борбата с контрабандата и корупцията

"Благодарение на усилията ни да се справим с корупцията и контрабандата имаме повече ресурс за армията". Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си със заместник-държавния

Синята зона в София ще работи в събота

На 7 май - събота синя зона за паркиране в София ще работят с обичайното си работно време - от 8 до 14 часа, напомнят от Центъра за градска мобилност.

"168 часа": Как тъстът на Том Ханкс - Хасан, избяга в САЩ от лагера на смъртта “Куциян”

Мнозина знаят за българския произход на съпругата на холивудската звезда Том Ханкс – Рита Уилсън, също известна актриса. Малцина обаче в България са чували невероятната история на баща й Хасан

И РБ иска отмяна на скъпия билет в столицата

Билетът за градски транспорт в София да остане 1 лев, като СОС гласува промяна на взетото решение за цена от 1,60 лв. Такъв доклад е внесъл общинският съветник от РБ Стефан Марков.

Скандал на "Позитано" заради фалшиво социологическо проучване

Пореден скандал между лагерите на “Позитано” 20 избухна днес заради съобщение от пресцентъра на "Позитано" 20, че се прави телефонно проучване на настроенията сред делегатите на агенция АФИС на Юрий