Валери Симеонов: НФСБ не одобрява политиката на Борисов и не предвижда коалиции с ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/4215099 www.24chasa.bg

Валери Симеонов – съпредседател на НФСБ, в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР

Водещ: Валери Симеонов. „Националният фронт за спасение на България“ (НФСБ), безспорно заедно с ВМРО, започва да придобива един по-сериозен облик за участие в парламентарните избори. Знам, че г-н Симеонов ще каже, че и без друго са толкова силни, но как стана възможно това привличане на този ваш съюзник, този „брак“ как стана възможен?
Валери Симеонов: Как стана възможно? Истината е, че с ВМРО и лично с г-н Каракачанов имаме много старо познанство, много добри отношения. През всичките тези години – може би повече от десетилетие, даже имаме и съвместни акции, доста мащабни. На първо място ще припомня организирането на подписка за провеждане на референдум под лозунга „Не на Турция в Европейския съюз“. Тогава телевизия СКАТ – нямаше още НФСБ, но всичките тези дейни хора, които създадоха „Атака“ и НФСБ, са си същите, включително и аз съм си същият. Всички тези хора организирахме съвместна акция и събрахме около 340 000 подписа в подкрепа на искането Турция да не бъде допусната до Европейския съюз и това да бъде гласувано на референдум. За съжаление, Цецка Цачева, след като й връчихме подписката, я сложи дълбоко в мазето, заключи я и въпреки нашите непрекъснати настоявания, тя не изпълни задължението си на председател на Народното събрание да я постави на гласуване. Това е едната от акциите. Искам да припомня на всички тези новоизлюпени политици, нови формирования и коалиции, които се бият в гърдите, че едва ли не са единствените борци срещу ДПС, без да се вгледат внимателно в собствената си къса история – да престанат с тези самонадеяни изявления, защото ние с ВМРО и с още няколко патриотични организации бяхме първите, които поведохме акцията за защита на българските обекти с историческо и културно предназначение и значение, върху които посегна Главното мюфтийство, разбирайте Турция. Ние бяхме първите, които направихме съвместни митинги в студените ноемврийски дни на 2013 г. в Ямбол – три пъти, в Стара Загора – два пъти, в Карлово и в София в защита на тези обекти, към които Главно мюфтийство изявяваше апетити, за въпросните стотици хиляди декари земя, за които така и не се разбра, освен тези обекти с културно предназначение. Така че ние имаме съвместна история с ВМРО по отношение защитата на националните интереси. Така се стигна. Питате как се стигна – ето така се стигна. След като се познаваш добре с някого, след като си имате доверие, просто… Когато беше направено предложение от „България без цензура“ (ББЦ) за образуване на съвместна коалиция заедно с НФСБ – писмено, официално предложение, ние трябваше да направим заседание на нашия Политически съвет и да дадем отговор. Така изисква политическата…
Водещ: И вие им простихте това съжителство в партия, която е подозирана, че е организирана от лицата на ДПС. Вие им простихте тази малка забежка.
Валери Симеонов: На кого?
Водещ: На „чистите“ ВМРО, които бяха в ББЦ.
Валери Симеонов: Така, само да приключа отговора на първия ви въпрос. Събрахме се в Карлово, на рождената дата на Левски, на разширено заседание на Политическия съвет, заедно с партиите, които са около НФСБ. Гласувахме решение по повод предложението на ББЦ. То беше отхвърлено с пълно единодушие. На самото заседание се повдигна въпроса защо да не предложим на ВМРО една съвместна коалиция, в името на патриотичния вот, обединяването на патриотичния вот на следващите избори. Това беше подложено на гласуване, беше гласувано – говоря за 18 юли, съвсем наскоро. Беше прието с пълно единодушие и от там тръгна всичко. Отговорих ви как стана сближаването.
Водещ: Това си е чистата патриотична радост – тя ви събра. И от дума на дума стигнахте до това решение. Това звучи…
Валери Симеонов: Знаете ли, аз не мога да разбера вашата ирония. Нашата чисто патриотична болка ни събра. Положението на България е трагично. България е в лапите на ДПС вече за трети пореден път. За каква радост ми говорите?
Водещ: Нали ВМРО бяха там, при ДПС.
Валери Симеонов: Не можах да ви разбера нещо. Бихте ли се пояснили?
Водещ: Какво представлява тази конструктивна…
Валери Симеонов: Какво означава това „ВМРО бяха при ДПС“?
Водещ: Какво представлява тази конструкция ББЦ?
Валери Симеонов: Това ще питате тях, но ВМРО си е ВМРО. Те влязоха в коалиция по съвсем нормални, естествени политически причини. Те са наясно, че нямат необходимия процент да вкарат евродепутат в Европарламента. Търсят коалиция с партии, които са евентуално близки до техните разбирания или каквото и да е, но по тези въпроси ще ви отговори Каракачанов. Недейте слага ВМРО до ДПС – това просто никога не е било. И между другото, аз смея да мисля, въпреки че не е моя работа аз да обяснява вместо Каракачанов, но смея да мисля, че точно евентуалното сближаване с ДПС уплаши ВМРО и доведе до изключително бързото им решение пет дни след нашето предложение да приемат нашето предложение. 
Водещ: А вие ще се явите двете формации за изборите или се очаква нещо по-разширено?
Валери Симеонов: Нашата политическа формула, така да се каже, е отворена. Ние сме подали ръка и сме се обърнали към всички други родолюбиви партии, които поставят интересите на България над тяснопартийните и личните си интереси. И по никакъв начин не трябва да са свързани с ДПС, естествено. 
Водещ: Направи впечатление миналата година, след парламентарните избори, че вие, противно на целия патос на вашата предизборна и следизборна работа, се обърнахте с подкрепа за Борисов. 
Валери Симеонов: Г-жо Маринкова, втори път приказвате глупости. Извинявайте. Или нещо не сте разбрали, или живеете в някаква паралелна реалност. Каква подкрепа, какъв Борисов? Защо не кажете истината на слушателите, да разберат за какво става въпрос? Борисов направи една пресконференция, с която ни набута в… Поздрави ме лично мен, поздрави ни с изборния резултат и оттук нататък тръгнаха спекулациите на Волен Сидеров и на „Атака“, че едва ли не НФСБ по някакъв начин е свързана с Бойко Борисов. Как може такава глупост да се тиражира от официална медия? Искам да припомня – на 22 септември 2013 г. ние бяхме първите, които организираха масов митинг, 5000 човека в София – от НДК до парламента против /…/ управление на Борисов. И сега, след толкова време и след толкова обяснения, вие ми задавате този въпрос. Е как, кога… Къде са фактите за това, което твърдите?
Водещ: Струва ми се, че вашите кресливи взаимоотношения могат да породят изглупяване от всеки, тъй като много често вашите препирни стигаха до неприлични взаимоотношения.
Валери Симеонов: Препирни с кого?
Водещ: О, сцените със Сидеров.
Валери Симеонов: Сцените със Сидеров? Значи сцените със Сидеров са следните: Сидеров напада журналист на телевизия СКАТ, /…/ го – това беше показано многократно по всички телевизии – блъска го, след това блъска полицай, кара го да се извини за нещо си. Това ли са скандалите със Сидеров? След това – притискане и ритане на журналистка в Народното събрание, в самото Народно събрание. По същия начин постъпиха и с Беновска, между другото. Ако вие им бяхте някъде наблизо, и с вас щяха да постъпят така, само че аз нямаше да кажа „Грозните сцени на Лили Маринкова с „Атака“ – всички добре ги знаят тези кресливи сцени“. Няма такова нещо. Винаги е имало агресия от страна на „Атака“, просто от страна на Волен Сидеров. А от наша страна е имало реакция и завеждане на дела. Между другото, ние /…/ над 20 дела.
Водещ: Дали би било обективно, ако вие оцените шансовете на „Атака“ – трябва ли да бъде отписвана от състезанието? Какви са шансовете? Или затихва ли „Атака“?
Валери Симеонов: Аз се въздържам по отношение на прогнозите, защото като правя прогнози, май изглежда не познавам. Аз очаквах правителството на Орешарски да падне до края на миналата година – не познах. Сега не мога да кажа категорично, но според мен – лично според мен – „Атака“ няма да влезе в следващото Народно събрание. Ще направи някъде може би 2-2,5% максимум, тъй като естественият електорат на „Атака“ в началото на 2013 г. беше около 1-1,2%. Предполагам, че там някъде се върти твърдият електорат на „Атака“. Лично аз смятам, че няма да влезе, но всичко зависи от това какви пари ще бъдат налети на „Атака“ и колко гласове ще си купи, защото тя купуваше гласове на изборите.
Водещ: По отношение на това, което предизвика вашия гняв – вие трябва да се определите спрямо Борисов, бъдещия победител, бъдещия фаворит според социологическите изследвания. Бихте ли влезли в някаква колаборация, след изборите макар?
Валери Симеонов: Всъщност, ако съм бил малко ядосан преди малко, искам да ви се извиня, но сега си давал сметка, че това ми е второто интервю по БНР за две години и е нормално вие и евентуално работещите в радиото да не са много наясно с взаимоотношенията ни с другите партии, особено с Борисов и ГЕРБ. Трябва да ви кажа, че най-големият противник в бургаския Общински съвет на ГЕРБ се казва НФСБ, непрекъснато, на всяко заседание. Опитваме се да не позволим на техните грабливи ръчички за пореден път да бръкнат в кацата на Бургаска община, но за съжаление невинаги успяваме. Ако трябва да определя отношенията си с Борисов, ще ви кажа. Те ще бъдат и са точно такива, каквито са били през всичките четири години на управлението на Борисов. Ние не одобряваме политиката на Борисов, ние не предвиждаме абсолютно никакви предизборни коалиции, даже и следизборни с ГЕРБ, тъй като ГЕРБ носи много тежка отговорност за състоянието на България в настоящия момент. Според нас ГЕРБ не е нищо по-различно от БСП. Това е партия на статуквото, партия на управлявалите, които първо трябва да си поемат своята отговорност за неудачите и след това отново да влизат в политиката.
Водещ: Г-н Симеонов, мислите ли за това как да се нарича вашата съвместна формация заедно с „Гергьовден“?
Валери Симеонов: С „Гергьовден“ още нищо общо нямаме. 
Водещ: Исках да кажа ВМРО. 
Валери Симеонов: ВМРО, да.
Водещ: Протече един слух – това вече е само в областта на слуховете.
Валери Симеонов: Не знам, съжалявам. Нямам никакъв разговор с Любен Дилов и с някой от „Гергьовден“. Единствено подкрепихме техния кандидат за кмет в Черни връх, Бургаско, и той стана кмет. Та, наименованието най-вероятно ще бъде „Патриотичен фронт“, но тази седмица ще се консултираме с партньорите от ВМРО по доста въпроси и първото най-вероятно ще бъде името. Но мисля, че това ще бъде – „Патриотичен фронт“. 
Водещ: Благодаря за вашето участие.
Валери Симеонов: И аз благодаря.

Записът е публикуван от агенция "Фокус"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.