Англичанин написа песен за Митко Палаузов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4222547 www.24chasa.bg
Джонатан Tейлър

Джонатан Tейлър - бивш радиоводещ от Уелс, се запознава преди година с потомък от семейството на 13-годишния Митко Палаузов, най-малкия партизанин в България, разстрелян на Осеникова поляна през 1944 година.

Срещата е в село Енев рът, където е родено момчето. Там компанията започва да обсъжда паметника на детето в Габрово и как жителите на града се опитват да го премахнат чрез подписка. Причината е, че не искат децата им да играят край статуята, на която детето е изобразено с пистолет в ръка. Според тях това будело агресия.

Тогава Тейлър им обещава, че ще напише песен. С нея англичанинът протестира срещу събарянето на паметника. Казва се "Песен за Митко Палаузов", тя ще е част от най-новия му 11-и албум, който ще е готов до края на годината. Стилът е ска (подобен на реге мелодията), но с рок ритъм.

Вчера Джонатан Tейлър я изпрати до "24 часа" и написа в имейл: "Докато цяла Европа празнува 70 години от освобождението от фашизма, България заравя главата си и отрича приноса на собствените си антифашисти. Най-срамно е, че Митко Палаузов е просто едно дете на 13 години, а не партизански боец, той е дете, жертва на фашизма." Тейлър е чел спомени на съученици на Митко Палаузов, които разказват как дни преди да бъде застрелян, той гонел котките край училище и ритал топка. Тези факти са поетично споменати и в текста на песента.

Тейлър живее в страната ни от 2006 г. заедно със съпругата си. Двамата си купуват къща в севлиевското село Крушево. Израснал е във ферма, по-късно работи като радиоводещ в Уелс.