Душко с 4-те апартамента живее на квартира

https://www.24chasa.bg/Article/423966 www.24chasa.bg
Душко Душков се надява, че със стротелството на Дунав мост 2 пазарът на имоти в Северозападна България пак ще се отвори. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"Никой не е предполагал, че ще има такава криза. Много тежко ме удари право по челото, чувствам се излъган. Увлякох се по бума на строителството и дадох наследствения си имот за строеж на кооперация. Сега имам четири апартамента и не мога нито един да продам", оплаква се 59-годишният Душко Душков от Монтана.

Както "24 часа" писа вчера, собственикът на 400 кв. м жилищна площ се договорил преди 3 години със строителна фирма и й прехвърлил наследствен имот, срещу който да получи 4 апартамента.

Кооперацията е още в груб строеж. Всичките опити на Душко да продаде жилищата "на зелено" и да се замогне поне малко, засега се оказват безуспешни.

Недостроената кооперация, в която Душков притежава 4 апартамента и се опитва безуспешно да ги продаде.
Недостроената кооперация, в която Душков притежава 4 апартамента и се опитва безуспешно да ги продаде.

Според него всичко е заради кризата и срива на пазара на имоти.

На всичкото отгоре Душко е безработен и живее на квартира.

Иначе е запален по животинския свят и по професия е зоолог. Пада си по змии, гущери и всякакви влечуги. От години предлага на местната управа изграждането на терариум в Монтана, но и тук удря на камък.

Сега към кахърите му се прибавя още един.

"Естествено, че ме е страх да не ме удари данък "лукс", оплака се Душков.

"Изгубих и 100 000 лева само заради това, че не познавам печена врачка, да ми каже какво бъдеще ме чака - продължава разказа си Душко. - Освен жилищата в кооперацията имам и парцел от 22 дка на околовръстното на международния път Е-79. Преди години германец ми предлагаше 100 000 лева за него, но аз мислех, че трябва да изчакам да взема повече. Полакомих се, а и тогава имотите вървяха скъпо. Държах се като Плюшкин - да си кътам каквото имам. Сега съжалявам, не беше най-добрата тактика. Излъгах се. Вече е затишие - никой не пита за никакви имоти, може би така ще бъде още 20 години, не знам. И брокерите нищо не знаят."

На книга Душко уж е заможен, а няма пари. Няма и мобилен телефон заради неизплатени сметки.

Всяка сутрин подхваща пресата откъм обявите. Първо тях прочита и ако открие някой да търси жилище, го издирва.

Идвали млади семейства да гледат апартаментите му, харесвали ги, но цъкали с език, че нямат средства. Дошъл и ентусиазиран мъж от Плевен, дори жена от Пловдив, която искала да прекара старините си в малък, спокоен и чист град. "Не мога да стигна до сделка след поредица от огледи. А си правя всекидневно мозъчни атаки, следя стриктно тенденциите на пазара на имоти", казва пишман богаташът.

"Ще се отприщи, може да направиш удар и до края на живота си да живееш като Крез, потърпи още малко", успокоява го приятелят му Ценко Георгиев.

Душко обаче вече умува как да стане хазяин. Щом не може да продаде жилищата, ще опита да ги дава под наем.

Има едно наум обаче - джобните вече не стигат за обяви. Пуснал офертите си по агенциите, но оттам никакъв интерес.

Все пак надеждата крепи човека, казва Душков. По цял ден бистри политиката в кафене с приятели, не му убягват антикризисните мерки на правителството. Чуди се как с този данък "лукс" ще го приравнят със собственици на “Бентли” и луксозни вилаети. "Дядо ми имаше един кон, а сега всички разполагат с по 150 конски сили. Хората прекомерно се увличат по богатство, сякаш носи щастие. Ама и аз така направих, макар и от нужда", разсъждава Душко.

Макар и оптимист по душа, често изпадал в отчаяние, че дори в депресия. Страховете от дереджето, в което е изпаднал, го преследват навсякъде. Плаши се, че ще остане без пари дори за парчехляб при толкова имоти. Имал да изплаща и 20 000 лева заем. Така загубил съня си, че скача сутрин в 4 часа, излиза от квартирата и се разхожда сред недостроените светли и празни стаи.

"При тази криза да се печели от имоти, вече е бита карта. Въведоха и 30 процента данък наследство, а сега удрят и лукса", казва собственикът на 4-те апартамента.

Терена му оставили покойните му родители. Когато идеята за продажбата на жилищата била все още жива, Душко понякога сядал с тефтерчето и пресмятал какво ще си купи - пералня, компютър, фотоапарат. И няколко змии, за да ходи по селата и да прави снимки със смелчаците.

Любителят на пепелянки, кобри и гущери смята, че екзотикатасе търси точно по време на криза.

Затова заедно със свой колега от време на време урежда изложби на страховитите и редки екземпляри. Въщност оттам идват и парите за препитанието му. Вярва, че децата, необременени от нищо, истински се забавляват. Продължава да мечтае в Монтана да се построи зоопарк.

Допреди години Душков поддържал връзки с престижни чужди издателства. Купил си много луксозни и добре илюстрирани енциклопедии за влечугите. Похарчил много валута за хобито си. И сега, когато разлиства книгите, тъжните му мисли изчезват.

В такива мигове въпреки терзанията Душко дори съзира понеискрица надежда. За него тя е в строежа на Дунав мост 2 и все по-усиления трафик на тирове със стоки по пътя Е-79.

"Нещата ще се раздвижат. Така или иначе вървим по европейския друм, имотите в Северозапада няма как да не станат атрактивни. Тогава и купувачите ще развържат кесиите", усмихва се Душко и почти си вярва.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо